Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat, marţi, postul de televiziune Antena Stars cu o amendă de 10.000 de lei, din cauza încălcării legislaţiei audiovizuale în cadrul unor emisiuni în care a fost abordat subiectul referitor la decesul omului de afaceri Silviu Prigoană, invitată fiind Adriana Bahmuţeanu, fosta soţie a acestuia.
Întrunit în şedinţă publică, Consiliul a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite şi a decis să sancţioneze postul Antena Stars cu amendă de 10.000 de lei, pentru modul în care a fost abordat subiectul referitor la decesul omului de afaceri Silviu Prigoană în emisiuni difuzate în perioada 12 - 17 noiembrie ("Viaţa fără filtru", "Acces direct", "Un show păcătos" , "Ştiri"), precizează CNA.
Propunerea a fost făcută de Valentin Jucan, vicepreşedinte al CNA şi vicepreşedinte al EPRA - Platforma Europeană a Autorităţilor de Reglementare în Audiovizual, care a invocat încălcarea de către post a art. 3 (2) din Legea Audiovizualului, precum şi a art. 64 (1) b şi art. 45 (1) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.
Potrivit CNA, printre titlurile afişate se numără: "Secretomanie enormă în jurul morţii lui Silviu Prigoană! A fost sau nu înmormântat?"; "Copiii mei stau în casă cu un avocat, o menajeră şi o concubină"
Potrivit CNA, printre titlurile afişate se numără: "Secretomanie enormă în jurul morţii lui Silviu Prigoană! A fost sau nu înmormântat?"; "Copiii mei stau în casă cu un avocat, o menajeră şi o concubină"; "Mihaela avea un contract de imagine cu Silviu Prigoană"; "Pe fiii mari îi interesează partea financiară"; "Mihaela a avut, în ultimii ani, un comportament urât faţă de copiii mei", "Bahmuţeanca în conflict cu băieţii cei mari ai afaceristului?"; "De ce nu mai vor copiii Adrianei să-şi vadă mama?".
Art. 3 - alin. (2) din Legea Audiovizualului stipulează că "Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor".
Art. 64 - alin. (1) lit. b din Codul audiovizual reglementează că "În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă", iar art. 45 alin. (1) precizează că "Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire".
De asemenea, Consiliul a sancţionat cu somaţie publică societatea Joy Media Enterprise SRL (Arad) pentru nerespectarea prevederilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului, conform cărora "Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e)".