Premierul desemnat Marcel Ciolacu a declarat luni, în plenul reunit al Parlamentului, că povara fiscală pe muncă va fi redusă gradual, cu până la 5 puncte procentuale, în cazul salariilor mici şi al familiilor cu copii.
"Simultan cu respectarea angajamentelor luate prin Planul bugetar structural, vom reduce gradual povara fiscală pe muncă, cu până la 5 puncte procentuale, în cazul salariilor mici şi al familiilor cu copii. Măsurile de creştere a veniturilor mici şi stoparea creşterilor explozive ale preţurilor trebuie să continue. În plus, pentru a sprijini familiile tinere şi, implicit, creşterea demografică, trebuie să venim cu facilităţi ţintite precum programele de locuinţe şi creditele avantajoase", a afirmat Ciolacu, la şedinţa comună de învestitură a viitorului Executiv, conform Agerpres.
Criză economică din ţările dezvoltate se va resimţi şi în România în 2025, a avertizat premierul desemnat.El a anticipat "un an economic dificil" şi a reliefat problemele politice şi economice cu care se confruntă alte state membre UE.
"Nu ne aşteaptă un drum uşor! Nu vreau să mint pe nimeni. Trebuie să fim sinceri. Va fi greu, chiar dacă în următorii patru - cinci ani sunt anii cu cele mai mari investiţii publice din fonduri europene, PNRR şi buget - peste 155 de miliarde de euro. Principalii noştri parteneri comerciali din Uniunea Europeană au probleme politice şi economice grave. Ultima prognoză a Comisiei Europene arată că Germania şi Austria vor avea al doilea an consecutiv de scădere economică, în timp ce Italia, Franţa şi Ungaria vor avea creşteri minore. Această criză economică din ţările dezvoltate este normal că se va resimţi şi în România în 2025. Vom avea un an economic dificil. România nu poate oferi servicii publice ca în Vest, cu venituri la buget la care nu contribuie toţi", a spus premierul desemnat."Ca să obţinem un stat suplu şi performant este nevoie în primul rând de decenţă în cheltuirea banului public, debirocratizare şi descentralizare. Am început deja cu reducerea numărului de ministere şi a numărului de secretari de stat. În urma unui audit de performanţă, la nivelul fiecărei entităţi publice, vom face propuneri de desfiinţare şi comasare. Vom continua analiza cheltuielilor în toate sistemele publice, extinderea achiziţiilor centralizate şi un mecanism de control pentru creşterile care depăşesc 20% faţă de costurile medii ale instituţiilor publice", a susţinut premierul desemnat.
El a adăugat că Executivul va continua "repartiţia echilibrată" pe regiuni şi judeţe a banilor alocaţi proiectelor de investiţii."România trebuie să reducă inegalităţile şi să treacă de la consumul din import la investiţii în producţie şi exporturi. Chiar dacă va fi un an greu, în care trebuie să începem consolidarea bugetară, protejarea puterii de cumpărare a românilor cu venituri mici şi medii rămâne obiectivul principal", a punctat Marcel Ciolacu.