'China nu se teme'. Xi Jinping rupe tăcerea privind războiul comercial cu SUA și invită UE să facă echipă împotriva 'intimidării' lui Trump

'China nu se teme'. Xi Jinping rupe tăcerea privind războiul comercial cu SUA și invită UE să facă echipă împotriva 'int
📅 2025-04-18

Liderul chinez Xi Jinping a adoptat un ton sfidător în primele sale comentarii publice privind războiul comercial cu SUA, afirmând că ţara sa „nu se teme” şi îndemnând totodată Uniunea Europeană să apere împreună globalizarea şi să se opună „actelor unilaterale de intimidare”, într-o aluzie clară la politicile tarifare ale preşedintelui american Donald Trump făcută cu ocazia unei întrevederi cu premierul Spaniei, Pedro Sanchez, care se află la Beijing, relatează CNN şi Reuters, conform news.ro.

„Nu există câştigători într-un război comercial, iar a merge împotriva lumii va duce doar la autoizolare", i-a spus Xi premierului spaniol Pedro Sanchez, potrivit televiziunii de stat CCTV. „Timp de peste 70 de ani, dezvoltarea Chinei s-a bazat pe încredere în sine şi pe muncă grea - niciodată pe pomană de la alţii - şi nu se teme de nicio represiune nedreaptă", a declarat Xi. „Indiferent de modul în care se schimbă mediul extern, China va rămâne încrezătoare, va rămâne focusată şi se va concentra pe gestionarea bună a propriilor afaceri”, a afirmat şeful statului chinez, în primul său comentariu public privind escaladarea războiului comercial cu SUA, care a prăbuşit pieţele internaţionale şi a alimentat temerile privind o recesiune globală.

El a afirmat că UE are un rol-cheie de jucat în asigurarea stabilităţii economice globale. „China a considerat întotdeauna UE drept un pol important într-o lume multipolară şi este una dintre principalele ţări care sprijină ferm unitatea şi creşterea UE”, i-a spus Xi oaspetelui său spaniol. potrivit agenţiei oficiale de presă Xinhua. „China şi UE ar trebui să se achite de responsabilităţile internaţionale, să protejeze împreună tendinţa de globalizare economică şi mediul comercial internaţional şi să se opună împreună actelor unilaterale de intimidare”, a adăugat Xi.

Într-o răsturnare de situaţie, preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri că va suspenda, pentru 90 de zile, taxele vamale ridicate pe care tocmai le impusese pentru zeci de ţări, inclusiv pentru UE. În schimb, el a majorat în continuare tarifele pentru importurile chinezeşti, la 145%, escaladând o confruntare cu mize mari între Washington şi Beijing. China, la rândul său, a ripostat vineri prin impunerea unor tarife de 125% la importurile americane. În schimb, UE şi-a amânat propriile tarife de retorsiune pe care urma să le impună importurilor americane, tot pentru o perioadă de 90 de zile.

Premierul spaniol Pedro Sanchez speră ca Bruxelles-ul să utilizeze fereastra de 90 de zile pentru a negocia „cel mai bun acord posibil” cu Washingtonul. El a declarat că China şi Statele Unite ar trebui să poarte discuţii pentru a dezamorsa situaţia şi a solicitat, de asemenea, o relaţie mai echilibrată între Beijing şi UE, care are propriile sale probleme comerciale cu China.

Sursa foto: Liu Bin / Xinhua News / Profimedia

CHINA, UN INVESTITOR CRUCIAL ÎN SPANIA

Fără a-l menţiona direct pe Trump sau Statele Unite, Xi a spus: „Nu există câştigători într-un război tarifar”, determinându-l pe liderul spaniol să adauge: „Războaiele comerciale nu sunt bune - lumea are nevoie ca China şi Statele Unite să discute”.

Vizita lui Sanchez la Beijing, a treia în tot atâţia ani, urmăreşte să creeze legături economice şi politice mai strânse cu China în contextul consecinţelor globale ale politicii tarifare a lui Trump, încercând să poziţioneze Spania ca interlocutor între China şi UE şi să atragă mai multe investiţii chineze, arată Reuters. Oficialii spanioli au respins avertismentul SUA potrivit căruia apropierea de ţara asiatică ar însemna „tăierea propriei crăci de sub picioare”.

„Credem că există oportunităţi de aprofundare a relaţiilor, dar este important ca China să dea dovadă de sensibilitate faţă de cererile europene pentru relaţii mai echilibrate”, a declarat Sanchez, referindu-se la deficitul comercial al UE cu Beijingul, care anul trecut a depăşit 300 de miliarde de dolari.

UE descrie China drept un „partener pentru cooperare, un concurent economic şi un rival sistemic”.

În timpul unei conferinţe de presă susţinute la ambasada spaniolă din Beijing, Sanchez a declarat că cele două ţări au semnat acorduri privind ştiinţa, tehnologia, educaţia şi industria cinematografică, precum şi protocoale privind exporturile de carne de porc şi cireşe.

Potrivit Xinhua, Xi a declarat că Spania şi China ar trebui să exploateze potenţialul de cooperare în domeniul energiei noi, al producţiei de înaltă tehnologie şi al oraşelor inteligente.

Spania primeşte fluxuri cruciale de investiţii chineze care prezintă un interes considerabil pentru UE, deoarece implică în principal tehnologii avansate - cum ar fi bateriile, vehiculele electrice şi hidrogenul - domenii în care blocul european se află în urma Chinei.

Sanchez este probabil primul dintr-o serie de lideri europeni care se vor îndrepta spre Beijing, pe fondul incertitudinii economice globale declanşate de Trump. În timpul întâlnirii lor, Xi i-a spus lui Sanchez că lumea trece prin schimbări accelerate nemaivăzute într-un secol. „Cu cât peisajul internaţional devine mai complex şi mai volatil, cu atât este mai important să menţinem relaţii solide şi stabile între China şi Spania”, i-a spus Xi.

Sursa foto: Li Xiang / Xinhua News / Profimedia

STRATEGIA CHINEI

Majorarea tarifelor este cea mai recentă dintr-o bătălie între cele mai mari două economii ale lumii, după ce Trump a ridicat tarifele pentru China la 145%. Cu toate acestea, China a indicat că nu intenţionează să meargă mai departe de 125%, afirmând că ar fi lipsit de sens să se angajeze în escaladări suplimentare.

„Impunerea succesivă de către SUA a unor tarife excesiv de ridicate asupra Chinei a devenit nimic mai mult decât un joc al numerelor, fără nicio semnificaţie economică reală”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului Comerţului din China. „Aceasta nu face decât să expună şi mai mult practica SUA de a folosi tarifele ca instrument de intimidare şi coerciţie, transformându-se într-o glumă”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Războiul comercial dintre cele două superputeri economice ale lumii a scufundat pieţele internaţionale şi a alimentat temerile legate de o recesiune globală.

Liderul chinez păstrase până acum tăcerea publică cu privire la războiul tarifar, dar a atins o notă sfidătoare în primele sale remarci - dublând mesajele de forţă şi rezilienţă deja difuzate de oficialii chinezi şi de mass-media de stat.

Înainte de a anunţa cea mai recentă majorare a tarifelor, vineri, Beijingul a declarat că va limita importul de filme de la Hollywood şi a restricţionat unele firme americane să facă afaceri în China sau să importe produse chinezeşti cu dublă utilizare.

Tarifele fără precedent ameninţă să decimeze comerţul dintre cele mai mari două economii ale lumii şi să deterioreze şi mai mult relaţiile în alte domenii, fără să se întrevadă vreo rampă de ieşire evidentă.

CNN a relatat joi că Trump aşteaptă ca Xi să îi întindă o mână - şi a spus echipei sale că SUA nu vor face primul pas - dar Beijingul a refuzat în mod repetat să aranjeze o convorbire telefonică la nivel de lideri.

În loc să îl sune pe Trump pentru a negocia tarifele, Xi a lansat în schimb o săptămână de diplomaţie cu mize mari cu alţi parteneri comerciali, pentru a contracara escaladarea războiului comercial. Întâlnirea sa de vineri cu spaniolul Pedro Sanchez are loc înaintea unui turneu multinaţional de săptămâna viitoare în Asia de Sud-Est - o regiune puternic vizată de tarifele „reciproce” ale lui Trump. Xi va vizita Vietnamul, Malaezia şi Cambodgia în prima sa călătorie externă din acest an, potrivit Ministerului de Externe al Chinei. Deşi astfel de întâlniri la nivel înalt necesită de obicei săptămâni sau chiar luni pentru a fi planificate, momentul anunţurilor - la doar câteva zile după ce superputerile economice şi-au impus reciproc tarife record - subliniază mesajul lui Xi că China nu va dă înapoi. Liderul chinez încearcă să profite de turbulenţele provocate de taxele vamale ale lui Trump pentru a aprofunda legăturile cu alte ţări, din Asia până în Europa, prezentând China drept un partener de încredere şi un apărător al comerţului mondial.

Vietnamul şi Cambodgia au fost printre ţările cele mai afectate de tarifele „reciproce” ale lui Trump - stabilite la 46% şi respectiv 49% înainte de pauza anunţată. Ambele ţări au înregistrat o creştere a investiţiilor din partea întreprinderilor chineze şi internaţionale în ultimii ani, acestea mutând lanţurile de aprovizionare în afara Chinei pentru a profita de costurile mai scăzute ale forţei de muncă şi pentru a se proteja împotriva taxelor americane.

În această săptămână, Xi a cerut Chinei să construiască un „viitor comun cu ţările vecine”, în timp ce s-a adresat unei conferinţe a Partidului Comunist.

În ultimele săptămâni, oficialii chinezi au discutat cu omologi din Coreea de Sud, Japonia şi ţări europene, în încercarea de a extinde cooperarea comercială - şi de a depăşi SUA prin cucerirea aliaţilor şi partenerilor americani exasperaţi de războiul comercial. Dar eeste probabil ca partenerii comerciali ai Chinei să privească cu scepticism deschiderea Beijingului. Multe dintre aceste ţări se tem să nu fie inundate cu produse chinezeşti ieftine. De asemenea, este binecunoscut faptul că Beijingul a folosit accesul la piaţa sa masivă ca armă de constrângere a ţărilor, adesea în legătură cu poziţii politice care nu convin Beijingului.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Proiectul primului avion european de genrația a 6-a, în pericol - Acuze între parteneri după fuziunea Tempest și F-X

Colaborarea dintre Marea Britanie, Japonia și Italia pentru construcția unui avion de generația a 6-a începe să scârțâie, Marea Britanie fiind acuzată de parteneri de egoism în privința dezvoltării programului, notează defenseromania.ro. Citește mai departe...

Fetiță de 8 ani, găsită moartă pe canapea, după ce a acceptat 'Provocarea deodorantului' pe TikTok

Un telefon. Un spray deodorant. O provocare stupidă de pe internet. Un copil mort. Acestea sunt ingredientele unei tragedii care ar trebui să zdruncine orice părinte care își lasă copilul nesupravegheat pe rețelele sociale. Citește mai departe...

ANCOM îi răspunde lui Nicușor Dan după ce s-a plâns că a fost ținta unui atac cibernetic

ANCOM a luat măsuri în urma sesizării depuse de Nicușor Dan la alegerile prezidențiale cu privire la comportamentul anormal observat pe conturile sale oficiale de pe mai multe platforme online. Citește mai departe...

Meciul Oţelul – Unirea Slobozia: Mihalcea – Aş fi făcut 10 schimbări dacă se putea

Tehnicianul echipei Unirea Slobozia, Adrian Mihalcea, a declarat vineri, după meciul cu Oţelul Galaţi, pierdut cu scorul de 0-2, că dacă ar fi fost posibil ar fi făcut zece schimbări, potrivit news.ro"Foarte puţine de spus după meciul de astăzi. Citește mai departe...

Londra interzice intrarea scriitorului francez Renaud Camus în Regatul Unit

Autorităţile britanice au interzis scriitorului francez Renaud Camus să intre în Marea Britanie, a confirmat vineri pentru AFP editorul său de limbă engleză, potrivit Agerpres. Citește mai departe...

Fostul premier sloven Janez Jansa, achitat în primă instanţă de acuzaţii de corupţie

O instanţă din Slovenia a pronunţat vineri decizia de achitare în primă instanţă a lui Janez Jansa, trei ori prim-ministru şi principala figură a opoziţiei din această ţară, şi a doi presupuşi complici, acuzaţi de abuz în serviciu şi corupţie, relatează Reuters, potrivit Citește mai departe...

Republicanii lansează o anchetă parlamentară privind Harvard

Republicanii din Congresul SUA au anunţat joi că au lansat o anchetă asupra Harvard, acuzând-o de încălcarea legilor privind egalitatea, acesta fiind cel mai recent atac al taberei trumpiste asupra prestigioasei universităţi, transmite France Presse, potrivit Agerpres. Citește mai departe...

Ryan Gosling va fi capul de afiş al unui nou film Star Wars în 2027

După succesul blockbusterului "Barbie", în care l-a interpretat pe Ken, actorul american Ryan Gosling va fi capul de afiş al unui nou opus din saga cult "Războiul stelelor", care va fi lansat în mai 2027, transmite France Presse, potrivit Agerpres. Citește mai departe...

Preşedintele palestinian vizitează Siria, prima sa vizită în această ţară în 16 ani

Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, s-a întâlnit vineri la Damasc cu preşedintele interimar sirian, Ahmad al-Chareh, cu ocazia primei sale vizite în Siria din ultimii 16 ani, transmite France Presse, potrivit Agerpres. Citește mai departe...

O tânără din Capitală și-a dat părinții în judecată pentru a primi lunar pensie de la ei. Ce a decis instanța și ce spune legea

O tânără de 21 de ani din București care și-a dat în judecată părinții anul trecut pentru a-i obliga pe aceștia la plata unei pensii lunare de 2. Citește mai departe...

Good News

Only good and positive news.