Cercetătorii din Israel au dezvoltat un robot marin inovator pentru a monitoriza populaţiile de peşti în mod automat şi cu mare acurateţe, au anunţat duminică reprezentanţii Universităţii din Haifa (UH), citaţi de agenţia de presă Xinhua, potrivit Agerpres.
Pescuitul excesiv poate să ducă la epuizarea resurselor marine, iar absenţa unor instrumente avansate de monitorizare în multe ţări ale lumii exacerbează şi mai mult această problemă. Acel robot submarin cu greutate redusă îi va sprijini pe pescari şi pe angajaţii agenţiilor din domeniul pescuitului din lumea întreagă, ajutându-i să menţină echilibrul ecologic şi să asigure o gestionare sustenabilă a resurselor piscicole, au precizat reprezentanţii universităţii israeliene.
Noul sistem robotizat, operat de o persoană, combină controlul eficient al adâncimii cu scanarea activă a unui sonar pentru detectarea autonomă şi măsurarea amănunţită a bancurilor de peşti şi a peştilor individuali cu lungimi de cel puţin şase centimetri. După detectare, robotul iese la suprafaţa apei şi îşi raportează descoperirile prin intermediul comunicaţiilor prin satelit.
Autorităţile din sectorul pescuitului pot utiliza acele măsurători pentru a monitoriza condiţiile de pescuit, iar pescarii vor putea să pescuiască mai eficient, reducând în acelaşi timp în mod semnificativ numărul capturilor accidentale de peşti subdimensionaţi, de exemplare din specii pentru care pescuitul este interzis şi de vieţuitoare marine ameninţate cu dispariţia.
Potrivit comunicatului publicat de UH, sistemul robotizat este eficient din punct de vedere energetic şi poate opera în mod continuu timp de până la cinci zile. Totodată, mai mulţi astfel de roboţi pot fi integraţi într-o reţea, îmbunătăţind gradul de acurateţe al măsurătorilor.
Specialiştii se aşteaptă ca un astfel de robot să coste câteva mii de dolari per unitate.
În timpul testelor desfăşurate în Lacul Malawi, robotul a putut să monitorizeze specii unice, inclusiv exemplare colorate de ciclide cu lungimi de doar şase centimetri, care sunt native din acel lac african şi care reprezintă o sursă majoră de venituri pentru Malawi.
Stocurile globale de peşti sunt tot mai mult ameninţate de pescuitul excesiv şi de pescuitul ilegal, neraportat şi nereglementat. Peste o treime (35,4%) din stocurile globale au provenit din pescuitul excesiv în 2019, potrivit unui raport publicat de ONU în 2022.