Piața muncii din România se confruntă la începutul anului cu o dinamică intensă. 62% dintre angajați intenționează să-și schimbe locul de muncă în următoarele 6 luni, potrivit mediafax.
Motivele principale includ dorința unui salariu mai mare (48%), lipsa oportunităților de dezvoltare profesională la locul de muncă actual (14%), incertitudinile legate de viitorul companiei (13%) și dorința pentru un program mai flexibil la job (8%), conform unui sondaj bestjobs.
Pe de altă parte, companiile își axează strategiile de recrutare pentru 2025 pe retenția angajaților actuali (58%) și pe dezvoltarea acestora din punct de vedere profesional (45%), urmărind, totodată, extinderea echipelor (38%) și îmbunătățirea beneficiilor extrasalariale și a reputației de angajator (25%).
Cea mai frecventă motivație pentru a părăsi un loc de muncă actual este nevoia unui salariu mai competitiv, iar angajații vechi în companii, care sunt la actualul loc de muncă de peste șase ani (42%), sunt to mai nemulțumiți de stagnare, căutând un upgrade profesional și salarial. Pentru 76% dintre respondenți la sondaj, salariul și beneficiile extrasalariale sunt criteriile principale în evaluarea unei oferte de muncă. Alte aspecte importante includ mediul de lucru (41%), oportunitățile de dezvoltare profesională (36%), echilibrul dintre viața personală și cea profesională (35%) și stabilitatea jobului (32%).
Companiile din România își setează strategii atent calibrate pentru anul 2025, prioritar fiind menținerea stabilității financiare și păstrarea talentelor existente, retenția și dezvoltarea profesională a angajaților fiind principalul obiectiv al departamentelor de resurse umane în acest an. Potrivit sondajului, majoritatea angajatorilor (63%) se arată prudenți cu privire la evoluția economiei, doar 19% având o perspectivă optimistă, în timp ce 12% nu știu și 6% au așteptări pesimiste.
Cu toate acestea, 35% dintre companii au în plan pentru început de 2025 să angajeze până la 10 poziții noi, 45% vizează între 10 și 30 de poziții, iar 20% au planuri mai ambițioase, cu peste 100 de posturi disponibile. Aceste cifre indică o abordare precaută, dar cu o deschidere către extindere acolo unde există oportunități.
Pentru pachetele de beneficii extrasalariale, majoritatea companiilor (63%) nu intenționează să facă modificări în 2025, în timp ce 18% plănuiesc să le extindă. Totodată, în ceea ce privește salariile, 44% dintre angajatori nu prevăd schimbări, însă 31% intenționează să ofere creșteri salariale. Totuși, 19% iau în calcul măsuri de reducere a costurilor dacă impozitarea va crește, iar 6% se pregătesc pentru posibile scăderi salariale.
Sondajul a fost făcut în decembrie 2024 - ianuarie 2025, pe un eșantion de 1360 de angajați și 82 de companii din retail, servicii, logistică/producție, construcții/instalații, IT&C și inginerie.