Cercetătorii de la Universitatea RMIT au descoperit o modalitate de a crea electricitate din polistiren. Considerată în mod tradițional un poluant major, polistirenul este, de asemenea, aparent o sursă surprinzătoare de energie regenerabilă.Prin captarea electricității statice generate de polistiren atunci când acesta este expus la curentul de aer, cercetătorii au transformat o problemă de mediu în energie utilă.
Proiectul se bazează pe valorificarea capacității naturale a polistirenului de a genera electricitate statică. Echipa RMIT a dezvoltat pete de polistiren - același material care se găsește în polistiren - care creează fluxuri constante de electricitate statică atunci când sunt lovite de o briză, informează bgr.com.
Întregul proces de creare a electricității din polistiren se bazează pe efectul triboelectric, prin care anumite materiale câștigă sau pierd electroni atunci când există frecare. Această sarcină electrică este în general inofensivă și trece neobservată în viața de zi cu zi de majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, cercetătorii de la RMIT au văzut o oportunitate de a o utiliza pentru a genera electricitate la costuri reduse și cu efort redus.
Plasturii din polistiren sunt poziționați în zone în care aerul curge în mod natural, cum ar fi sistemele HVAC, care asigură circulația aerului în clădiri.În aceste situații, plasturii pot transforma fluxul de aer într-un flux continuu de mici curenți electrici, contribuind la compensarea cererii de energie a unităților HVAC.
Polisitrenul poate rezista 500 de ani
Polisitrenul este unul dintre cele mai dificile materiale de eliminat. Nu numai că este ușor, dar este și durabil, rezistînd până la 500 de ani înainte de a se descompune. Reutilizarea sa ca sursă de energie regenerabilă îi conferă un nou rol în sustenabilitate, redirecționând mormanele de polistiren de la gropile de gunoi către un scop mai practic, acela de a crea energie electrică.
Tehnologia RMIT nu numai că ajută la rezolvarea problemei deșeurilor asociate cu polistirenul, dar oferă și o metodă nouă de generare a energiei regenerabile care nu se bazează pe resurse tradiționale sau pe infrastructuri complexe. Generatoarele futuriste de energie de fuziune sună bine în teorie, dar construcția și funcționarea lor vor fi, fără îndoială, costisitoare.
Deși tehnologia este încă în curs de dezvoltare, echipa RMIT poate deja să prevadă potențiale aplicații comerciale în viitor. Dacă va reuși, această tehnologie ar putea oferi o nouă cale pentru energia durabilă, valorificând un produs secundar adesea neglijat al mișcării aerului și transformând deșeurile în ceva practic și util.