O echipă de oameni de știință a inventat o „acadea” care poate simula gusturile prezentate în medii virtuale. Prin stimularea substanțelor chimice aromatice suspendate cu cantități mici de tensiune și amestecarea lor funcțională cu saliva utilizatorului, dispozitivul poate declanșa senzația a nouă gusturi diferite în gura umană.
Scopul inițial este de a completa experiențele de realitate virtuală, dar această tehnologie ar putea avea și aplicații comerciale și medicale semnificative.
Vă amintiți scena din filmul Willy Wonka și fabrica de ciocolată din 1971, în care personajele reușesc să treacă printr-un ecran, să-și înfășoare mâinile în jurul unui baton de ciocolată, să-l scoată și să-l mănânce? Ei bine, evident, această tehnologie nu există (încă). Dar, conform unui nou studiu, publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, tocmai am făcut un pas mare spre a putea gusta orice vedem pe ecran.
O echipă de ingineri a dezvoltat recent o „acadea” care poate produce senzația unei varietăți de arome pe limbă. Scopul este ca, în cele din urmă, să putem lua arome pe care le putem întâlni într-un mediu virtual - de exemplu, o gustare pe care o căutați într-un joc video cu lumea deschisă sau o masă pe care o creați într-o simulare culinară - și să le aducem la viață pentru a le experimenta în lumea reală.
În prezent, ofertele sunt limitate - prototipul poate produce nouă arome, inclusiv sare, zahăr, acid citric (acru), fructul pasiunii, ceai verde, cireșe, lapte, durian și grapefruit. Unele arome sunt de bază, iar altele un pic mai ieșite din comun, dar toate sunt simulate prin electrostimularea moleculelor de aromă, care sunt adăpostite într-o substanță numită gel de agaroză. „Acadeaua” trimite o cantitate mică de tensiune către buzunarul de gel cu substanța chimică dorită (mai multă tensiune înseamnă mai multă aromă), iar acea substanță chimică este propulsată la suprafața acadelei pentru a se amesteca cu saliva și a crea gustul dorit. Dispozitivul include, de asemenea, șapte canale olfactive pentru a spori și mai mult simțul gustului declanșat de substanțele chimice aromate.
Acest tip de electrostimulare a fost considerat cel mai rapid și mai condensabil mod de a produce un gust fără ca alimentele să fie prezente. Dacă încerci să creezi un dispozitiv capabil să producă practic instantaneu o aromă pe care o vezi menționată pe un ecran, acesta trebuie să acționeze rapid, trebuie să vină într-un ambalaj mic și oamenii trebuie să dorească să îl folosească. Iar atunci când echipa din spatele acestui dispozitiv și-a pus mintea la contribuție pentru a rezolva toate aceste probleme deodată, rezultatul a fost acest electro-pop - mic, cu acțiune rapidă și care poate fi lins.
Deși ținta acestei tehnologii este în prezent realitatea virtuală, aceasta nu este singura aplicație pe care experții o consideră posibilă pentru un aparat portabil de simulare a gustului. De exemplu, oamenii de știință din domeniul medical l-ar putea utiliza pentru a elimina o cantitate semnificativă de erori umane din anumite procese de testare utilizate pentru diagnosticarea afecțiunilor care implică diminuarea sau alterarea simțurilor gustative. De asemenea, companiile l-ar putea utiliza pentru a permite oamenilor să guste alimentele care le sunt prezentate înainte de a le cumpăra.
Dar, pentru moment, totul este încă un prototip, iar echipa mai are un drum lung de parcurs pentru a aduce dispozitivul lor în lumea practică în general. Așadar, poate că nu suntem pe punctul de a întinde mâna în ecran pentru o mostră de ciocolată, dar ne apropiem din ce în ce mai mult de testele gustative televizate în timp ce vorbim. Taste-O-Vision, aici venim.