Ministerul Educației a premiat marți, la Palatul Național al Copiilor, 178 de elevi care au obținut în 2024 performanțe la olimpiadele internaţionale, dar și pe profesorii acestora și școlile în care învață.
Potrivit unui comunicat al ministerului, cei 178 de elevi olimpici provin din 72 de unități de învățământ preuniversitar de stat și private din 33 de județe și municipiul București.
Aceștia au reușit un palmares impresionant: 220 de medalii, premii și mențiuni la 33 de olimpiade internaționale și olimpiade/concursuri regionale pe discipline (juniori şi seniori). În același timp, au fost premiați și cei 192 de profesori care i-au pregătit.
Unul dintre elevi a obținut 5 premii în competiții diferite, alți 7 elevi au obținut câte trei distincții, iar 23 de elevi au obținut câte două distincții în competițiile internaționale.
„Ministerul Educației susține performanța. Și nu doar prin ceremonia de astăzi, ci prin demersuri constante: burse de excelență olimpică în timpul liceului, burse internaționale pe care tinerii le primesc în facultate, dacă au obținut pe parcursul liceului premii la olimpiadele internaționale recunoscute de Ministerul Educației. Avem și o premieră în România - profesorii care pregătesc olimpici sunt remunerați. Trăim vremuri în care se discută mult despre importanța apartenenței la valorile europene și inclusiv despre valoarea adevărului științific. Acești copii atât de valoroși pot fi ambasadori ai științei în comunitățile din care fac parte, pentru că sunt cei mai în măsură să facă asta printre colegii lor. Sper să fie conștienți de puterea pe care o au de a schimba lumea și de faptul că sunt o sursă de inspirație pentru noi toți”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educației.
Din totalul celor 220 medalii și premii, elevii români au obținut 7 medalii de aur absolut (cu punctaj maxim), 45 de medalii de aur, 30 de premii I, 64 de medalii de argint, 11 premii II, 35 de medalii de bronz, 11 premii III, respectiv 17 mențiuni/diplome echivalente.
Ministerul Educației a acordat elevilor medaliaţi, profesorilor care i-au pregătit şi unităţilor de învățământ de unde provin diplome şi premii în bani, în conformitate cu prevederile legale.
„Pentru profesorul/profesorii care au pregătit elevul/elevii se acordă un singur stimulent financiar, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul din elevii săi/lor premiați. În situația în care elevul premiat a fost pregătit de doi sau mai mulți profesori, stimulentul financiar se acordă în părți egale tuturor profesorilor pregătitori. Pentru școala pe care elevul/elevii o frecventează sau a/au frecventat-o se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest caz, stimulentele primite se vor utiliza pentru dotări destinate sprijinirii calității procesului de învățământ, direcționate, cu prioritate, către disciplina/disciplinele la care s-au obținut performanțe școlare”, transmite ministerul.
Fondul total de premiere alocat în acest an este de peste 4.769.000 lei, în creștere substanțială față de anul trecut (3.900.000 lei).