CE a clarificat modul în care grantul de 30 de milioane de euro ar trebui utilizat pentru a depăși criza energetică din Moldova și Republica Moldova Pridnestrovie (PMR), scrie neftegaz.ru.
Precizările au fost publicate de portalul Newsmaker.md la 30 ianuarie 2025.
Conform clarificării CE:
• Gazul achiziționat ar trebui să fie livrat în regiunea transnistreană pentru a ajuta la restabilirea energiei electrice și termice pentru peste 350 de mii de locuitori,
• Pachetul va permite, de asemenea, reluarea alimentării cu energie electrică din stânga Nistrului spre malul drept al Nistrului [de la Uzina Raională de Stat al Moldovei din Transnistria până în Moldova - ed. [ed.],
• În special, compania energetică de stat din Republica Moldova, Energocom, folosește acest ajutor inițial de 30 de milioane de euro pentru a furniza gaze distribuitorului local de gaze din Transnistria [Tiraspoltransgaz - ed. [n.red.] să asigure o alimentare neîntreruptă cu energie, precum și să reia furnizarea cu energie electrică de pe malul stâng al râului. Nistru la dreapta,
• Acest ajutor va acoperi necesarul energetic de bază în perioada 1-10 februarie,
• Va urma un alt pachet de ajutor, mai larg, care va avea ca scop atenuarea consecințelor sociale imediate ale crizei pentru cetățenii moldoveni.
CE a anunțat la 27 ianuarie 2024 este că UE propune un pachet de ajutoare de urgență pentru depășirea crizei energetice din Moldova în valoare de 30 de milioane de euro nu au fost publicate documente specifice privind pachetul anunțat, dar s-a raportat că:
• UE este pregătită să finanțeze achiziția și transportul de gaze naturale în regiunea transnistreană pentru perioada până la 10 februarie 2025,
• Cu această finanțare, Moldova poate achiziționa gaz și de la furnizorii din Ucraina și de pe piața europeană,
• pachetul ar putea asigura și furnizarea de energie electrică din regiunea transnistreană către Moldova,
• Pe lângă facilitarea achiziției și transportului de gaze, UE a susținut și alocarea capacității de transport de-a lungul întregii rute de aprovizionare cu gaze din Bulgaria și România către punctele de intrare în sistemul de transport al gazelor (GTS) din Moldova.
Președintele PMR, V. Krasnoselsky, a salutat alocarea ajutorului, dar întâlnirea reprezentanților Republicii Moldova și Transnistriei din 29 ianuarie a arătat că Republica Moldova are propria sa viziune asupra modului în care poate fi utilizat ajutorul UE.
În urma întrevederii, V. Krasnoselsky a scris pe canalul său Telegram că partea moldovenească a propus condiții care contrazic direct parametrii de asistență anunțați de CE.
Astfel, conform declarației Secretarului de Stat al Ministerului Energiei al Republicii Moldova, K. Borosan, ajutorul european nu include furnizarea de gaze pentru utilizarea acestuia în generarea de energie electrică pentru Transnistria, aprovizionarea cu energie electrică a fost propusă prin rute necunoscute; surse necunoscute.
De asemenea, partea moldovenească nu a anunțat volumele de gaze preconizate a fi furnizate Transnistriei în cadrul proiectului umanitar european de inginerie termică.
V. Krasnoselsky a făcut apel la șeful CE U. von der Leyen cu o cerere de a lua măsuri pentru implementarea practică a pachetului de ajutor și de a împărți clar resursele alocate Transnistriei și Moldovei.
O altă întâlnire
Pe 30 ianuarie a avut loc o altă întâlnire a reprezentanților Transnistriei și Moldovei, cu participarea observatorilor din CE, ale căror rezultate sunt raportate în diferite moduri.
Publicația moldovenească IPN scrie că nu au fost luate decizii convenite în Republica Moldova a oferit PMR câteva mecanisme alternative de furnizare a energiei, concomitent a solicitat detalii tehnice și date statistice privind categoriile legate de consumul de energie electrică și gaze din regiune.
Acest lucru este motivat de necesitatea creării unui mecanism care să asigure că gazul care va fi achiziționat ca parte a ajutorului UE va acoperi în primul rând nevoile consumatorilor casnici, spitalele, școlile și alte centre sociale din regiune.
Potrivit Kommersant, autoritățile din Transnistria și Republica Moldova au convenit asupra unui plan preliminar de aprovizionare cu gaze pentru PMR pentru luna februarie, fiind de acord să împartă grantul UE aproximativ în mod egal.
De asemenea, schema de aprovizionare cu gaze către Transnistria pentru luna februarie a fost convenită în general și arată astfel:
• de la 1 la 10 februarie, malul stâng al râului. Nistrul va achiziționa gaze din fonduri UE, circa 3,2 milioane m3/ zi vor trece prin Energocom către Moldovagaz, în timp ce Moldova va continua să achiziționeze energie electrică pe piața spot,
• din 11 februarie, regiunea va trece cel mai probabil la aprovizionarea prin comercianții maghiari, gazul va fi achiziționat folosind pachetul de ajutor umanitar din Federația Rusă,
• Hungarian MET International AG a rezervat deja capacități de transport de gaze pentru întreaga lună februarie, care sunt necesare pentru livrarea de gaze către Transnistria, pentru a furniza până la 5 milioane m3/zi cu un volum total de furnizare de 60,5 milioane m3 ( aproximativ 2 milioane m3/zi), adică se face o rezervă pentru perioadele de consum de vârf, dar în general volumele de aprovizionare cu gaze sunt calculate pentru a satisface nevoile interne ale Transnistriei fără posibilitatea de a exporta în Moldova energie electrică produsă la Centrala Raională a Statului Moldovei).
Alți comercianți maghiari, MOL și MVM, ar putea fi implicați în organizarea aprovizionării cu gaze umanitare în Transnistria în martie-aprilie. Moldovagaz lucrează deja la o astfel de schemă.
Criză umanitară în Transnistria
Gazprom a suspendat livrările de gaze către Moldova de la 1 ianuarie 2025, după expirarea contractului de tranzit cu Ucraina, invocând ca motiv problema nerezolvată a datoriei istorice a Moldovagaz, pe care autoritățile țării nu o recunosc.
Înainte de aceasta, din octombrie 2022 până la 1 ianuarie 2025, Gazprom a furnizat Moldovei 5,7 milioane m3/zi de gaz prin GTS ucrainean, gazul venind direct în Transnistria, iar Moldovagaz a transferat legal acest gaz către Tiraspoltransgaz, care apoi i-a trimis gaz. pentru generarea de energie electrică la Uzina Raională de Stat Moldavskaya pentru nevoile consumatorilor de pe ambele maluri ale râului Nistru.
După oprirea tranzitului ucrainean și refuzul Ucrainei de a permite trecerea chiar și a gazului umanitar de origine rusă, 2 din cele 3 rute de alimentare cu gaze către PMR au fost efectiv blocate.
Ruta anterioară prin GTS ucraineană a devenit indisponibilă din cauza rezilierii contractului de tranzit, iar livrările de la gazoductul principal Turkish Stream (MGP) prin Bulgaria și România prin gazoductul Transbalcanic și mai departe către Moldova depind, de asemenea, de poziția Ucrainei, întrucât acest traseu trece și prin teritoriul Ucrainei.
O altă rută este aprovizionarea cu gaze pe traseul folosit de Moldova - din România prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău și gazoductul Ungheni (direct din România), însă capacitatea acesteia este insuficientă pentru a asigura PMR cu gaz în volumele anterioare.
Din cauza suspendării furnizării de gaze către PMR, a fost instituită starea de urgență economică.
Din cauza lipsei gazului rusesc în Transnistria, încălzirea centrală și alimentarea cu apă caldă a clădirilor rezidențiale au fost întrerupte, au loc întreruperi de curent și aproape toate întreprinderile industriale au fost închise.
Unități electrice pe cărbune au fost puse în funcțiune la Moldavskaya GRES, dar starea lor tehnică nu le permite să funcționeze la capacitate maximă.
În plus, majoritatea cazanelor din Transnistria funcționează cu gaz, iar rezervele de gaz rămase din GTS, utilizate pentru aprovizionarea gospodăriilor pentru nevoile casnice, sunt aproape epuizate.
Pentru a evita colapsul sistemului de distribuție a gazelor, la 29 ianuarie 2025, Moldovagaz și Tiraspoltransgaz au semnat un contract de împrumut pentru 3 milioane m3 de gaze pentru a susține funcționalitatea GTS transnistrean, acest gaz trebuie returnat până la 1 martie 2025; sau plătită.