Bugetarii care au câștigat procese împotriva instituțiilor publice vor primi sumele restante de la stat, chiar de luna aceasta. Deși vestea este una bună, în aparență, aceștia trebuie să știe că sumele restante vor ajunge înapoi la ei integral în decurs de cinci ani. Astfel, începând cu luna ianuarie, bugetarii în cauză vor primi doar 5% din banii care li se cuvin.
În 2025, angajații de la stat care au câștigat procese împotriva instituțiilor publice vor primi doar 5% din sumele datorate, urmând ca în 2026 să li se acorde 10%. În 2027 și 2028 vor primi câte 25%, iar restul de 35% va fi plătit în 2029. Banii datorați vor începe să fie plătiți chiar din luna ianuarie, potrivit prevederilor din Ordonanța 'trenuleț'.
Procedura se va aplica pentru sumele stabilite prin hotărâri judecătorești din 2024, referitoare la diurnă, cazare, hrană sau alte drepturi pentru militari și polițiști aflați în misiuni externe, iar la calcul se poate adăuga și dobânda.
„(1) Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti definitive având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice, devenite executorii în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, se va realiza astfel:
a) în primul an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 5% din valoarea titlului executoriu;
b) în al doilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 10% din valoarea titlului executoriu;
c) în al treilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;
d) în al patrulea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;
e) în al cincilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 35% din valoarea titlului executoriu”, se arată în OUG.
Conform documentului, statul nu poate fi executat silit, chiar dacă are bani de dat către cetățeni, ci poate achita suma în cinci ani.
„(4) În cursul termenului prevăzut la alin. (1), orice procedură de executare silită se suspendă de drept.
(5) La sumele eșalonate conform alin.(1) se acordă dobânda legală remuneratorie, calculată de la data la care hotărârea judecătorească a rămas executorie.
(6) Prin ordin al ordonatorilor principali de credite se stabilește procedura de efectuare a plăţii titlurilor executorii, cu respectarea termenelor prevăzute la alin. (1)”, se mai arată în document.