Preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, a transmis, luni, cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, prin vicepreşedintele Senatului, Mircea Abrudean, la ceremonia organizată laTemplul Coral din Bucureşti, că este datoria noastră să ne asigurăm că generaţiile viitoare cunosc lecţiile dureroase ale trecutului şi înţeleg consecinţele devastatoare ale urii, intoleranţei şi indiferenţei.
”Ne aflăm astăzi aici pentru a comemora una dintre cele mai tragice pagini din istoria umanităţii: Holocaustul. Este un moment de reflecţie profundă, un prilej de a ne aminti nu doar de suferinţele îndurate de victimele acestui act de barbarie, ci şi de obligaţia noastră de a preveni ca astfel de tragedii să nu se mai repete vreodată. Holocaustul a fost un atac nu doar asupra vieţilor oamenilor, ci şi asupra umanităţii însăşi, asupra valorilor fundamentale care stau la baza oricărei societăţi democratice – dreptul la viaţă, demnitatea umană şi respectul reciproc”, afirmă preşedintele Senatului în mesaj. Ilie Bolojan subliniază că n spatele cifrelor cutremurătoare – milioane de oameni ucişi, milioane de vise frânte – există poveşti individuale. ”Fiecare persoană pierdută în Holocaust a avut un nume, o familie, o speranţă. Este datoria noastră să le onorăm memoria, amintindu-ne că aceşti oameni nu sunt doar o statistică, ci o parte din fibra umanităţii noastre”, arată Bolojan. Preşedintele Senatului spune că ”astăzi, în faţa memoriei victimelor, trebuie să reafirmăm angajamentul nostru ferm pentru toleranţă şi respect, dar mai ales angajamentul de a nu uita niciodată”.
”Este datoria noastră să ne asigurăm că generaţiile viitoare cunosc aceste lecţii dureroase ale trecutului şi înţeleg consecinţele devastatoare ale urii, intoleranţei şi indiferenţei. Prezenţa noastră aici este un simbol al speranţei – speranţa că prin eforturi comune, prin dialog şi solidaritate, putem preveni tragedii similare.
âNu trebuie să uităm niciodată cum tăcerea şi nepăsarea pot deveni complici ai răului”, declară Ilie Bolojan. Preşedintele Senatului menţionează că România, ca parte a comunităţii internaţionale, a făcut paşi importanţi în recunoaşterea şi asumarea trecutului, însă eforturile noastre nu trebuie să se oprească aici.
”Prin educaţie, memorializare şi promovarea valorilor democratice, avem responsabilitatea de a păstra vie amintirea victimelor şi de a construi un viitor bazat pe solidaritate şi respect. Memoria Holocaustului este şi un apel la conştiinţă: să ne opunem oricăror forme de discriminare, ură sau nedreptate care mai există în societatea noastră. Să fim vigilenţi, să fim uniţi, să fim umani”, mai afirmă Bolojan. ”Astăzi nu comemorăm doar trecutul. Astăzi privim spre viitor, inspiraţi de lecţiile dure ale istoriei. Este o datorie morală pe care o avem faţă de cei care au suferit şi faţă de generaţiile care vin. Să nu uităm niciodată. Să nu permitem niciodată ca ură să aibă loc în societăţile noastre”, mai declară Ilie Bolojan.