Barometru Edelman: Temerile economice s-au transformat în resentimente / Cei bogați sunt văzuți ca fiind problema

Barometru Edelman: Temerile economice s-au transformat în resentimente / Cei bogați sunt văzuți ca fiind problema
📅 2025-01-24

Barometrul de încredere Edelman 2025 arată că temerile economice s-au transformat în resentimente, șase din 10 respondenți raportând un sentiment de nemulțumire de la moderat la ridicat. Acesta este definit prin convingerea că guvernul și mediul de afaceri le fac rău și servesc interese înguste, iar în cele din urmă cei bogați beneficiază în timp ce oamenii obișnuiți se chinuie. Teama de discriminare a crescut cu 10 puncte, ajungând la un nivel record de 63%, fiind majoritară la toate genurile, vârstele și nivelurile de venit. Cea mai mare creștere (14 puncte) a fost înregistrată în rândul albilor din SUA.

„În ultimul deceniu, societatea a evoluat de la temeri la polarizare iar acum la resentiment”, a declarat Richard Edelman, CEO al Edelman. „Lideri în funcție din SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Coreea de Sud și Canada au fost înlăturați pe fondul furiei alegătorilor cu privire la pierderea locurilor de muncă, la globalizare și inflație. Vedem acum o mentalitate de sumă zero care legitimează măsurile extreme precum violența și dezinformarea ca instrumente pentru schimbare. Barometrul constată un decalaj de 30 de puncte în ceea ce privește încrederea în instituții între cei cu nemulțumiri mari și cei cu nemulțumiri mici (indice de încredere de 36 față de 66). Reducerea acestui decalaj favorizează speranța pentru un viitor mai bun.”

„De 10 ani, de când Links Associates este afiliat la cea mai mare rețea independentă de PR din lume - Edelman, prezentăm rezultatele Barometrului de Încredere Edelman. Anul acesta însă, cercetarea surprinde criza fără precedent de încredere prin care trece umanitatea. Valul uriaș de resentiment, lipsa de speranță și confuzia devin tot mai mari în toate societățile din lume, iar sistemele noastre politice și economice se află sub cea mai mare presiune, ca urmare a polarizării și inegalităților resimțite. În acest context tulbure, comunicatorii din toate instituțiile cheie au rolul de a recalibra mesajele liderilor către o perspectivă mult mai umană. În mod particular, comunicarea mediului de business trebuie să aibă ca obiectiv refacerea punților de dialog între consumatori și branduri într-un mod autentic, integru și răspunzând aspirațiilor și nevoilor reale ale acestora”, a declarat Corina Vințan, CEO Links Associates.

Resentimentul provine din patru factori cheie. Primul este lipsa de speranță pentru generația viitoare – credința că lucrurile în țara lor vor fi mai bune decât astăzi pentru următoarea generație este de doar 36%, cu scăderi semnificative în toate democrațiile occidentale: Franța (9%), Regatul Unit (17%) și SUA (30%). În al doilea rând, există o diferență de încredere condiționată de venit - respondenții cu venituri mici (48%) au cu 13 puncte mai puțină încredere în instituții decât cei cu venituri mari (61%). În al treilea rând, este o lipsă de încredere fără precedent la nivel global în liderii instituționali - o medie de 69% dintre respondenți se tem că oficialii guvernamentali, liderii de afaceri și jurnaliștii îi induc în eroare în mod deliberat, o creștere cu 11 puncte în ultimii 4 ani. În cele din urmă, avem o confuzie generală cu privire la informațiile credibile – 63% spun că este din ce în ce mai greu de spus dacă știrile au fost produse de o sursă respectabilă sau din tentative de înșelăciune.

În mod alarmant, 4 din 10 respondenți - 53% dintre cei cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani - aprobă una sau mai multe forme de activism ostil pentru a determina o schimbare, care include atacarea persoanelor online, răspândirea intenționată a dezinformării, amenințarea sau comiterea de acte de violență și deteriorarea proprietății publice sau private. De asemenea, prevalează o mentalitate de sumă nulă, respondenții considerând victoriile celor cu politici opuse ca fiind în detrimentul lor. Această perspectivă este de două ori mai frecventă în rândul celor cu nemulțumiri mari (53%) decât a celor cu nemulțumiri mici (23%).

Mediul de afaceri și mass media, instituțiile de la care oamenii au așteptarea de a remedia problemele pe care le-au creat. ONG-urile, singura instituție privită ca unificatoare

Mediul de afaceri a devenit soluția implicită pentru problemele societale, având în vedere că mulți oameni cred că întreprinderile sunt mai competente (+48 de puncte) și mai etice ( +29 de puncte) decât guvernul. De altfel, mediul de afaceri este și instituția care se bucură de cea mai mare cotă de încredere (62%), urmată de ONG-uri (58%), guvern (52%) și mass media (52%). Dar companiile nu au autoritatea de a conduce singure, deoarece opiniile favorabile privind etica mediului de afaceri scad pe măsură ce oamenii devin mai nemulțumiți. Companiile dispun însă de potențialul de încredere și de o mare parte din permisiunea publicului de a aborda problemele sociale, dacă implicarea lor în soluționarea acestora este justificată prin propria contribuție la crearea problemei și, dacă, acțiunile lor ar îmbunătăți performanța întreprinderii.

„Mediul de afaceri se confruntă cu reacții negative din partea celor care se opun rolului său de catalizator pentru schimbarea societății”, a declarat Richard Edelman. „Întoarcerea de la o societate resentimentară va necesita un efort interinstituțional pentru a aborda probleme precum integritatea informațiilor, accesibilitatea, durabilitatea și viitorul AI.”

Spre deosebire de anii trecuți, organizațiile neguvernamentale au recâștigat din încredere (53% dintre cei nemulțumiți moderat, 52% dintre cei foarte nemulțumiți și 43% dintre cei puțin nemulțumiți au încredere în ONG-uri).  Acestea sunt văzute ca singura instituție cu forță unificatoare în rândul celor cu un sentiment ridicat de nemulțumire și instituția cu cea mai mare încredere în rândul acestui grup.

În ceea ce privește mass media, așteptările sunt ca acestea să acorde prioritate informațiilor de calitate în detrimentul conținutului bazat pe click-uri, pentru a permite luarea de decizii în cunoștință de cauză.

Alte concluzii ale Barometrului de Încredere Edelman 2025

Lipsă de încredere în rândul economiilor de top: Cinci dintre cele mai mari 10 economii globale se numără printre cele mai puțin încrezătoare națiuni din indicele de încredere: Japonia (cea mai puțin încrezătoare, cu 37%), Germania (41%), Regatul Unit (43%), SUA (47%) și Franța (48%).

Națiunile în curs de dezvoltare mai încrezătoare: China (77%), Indonezia (76%), India (75%) și Emiratele Arabe Unite (72%) se află din nou în fruntea indicelui de încredere, fiind cele mai încrezătoare națiuni intervievate.

Încrederea rămâne locală: În ciuda unei scăderi de 3 puncte, la 75%, a încrederii în rândul angajaților, „angajatorul meu” rămâne instituția cu cea mai mare încredere.

Insecuritatea locurilor de muncă se accelerează: Temerile legate de nesiguranța locului de muncă din cauza impactului globalizării au crescut în ultimul an, incluzând cauze precum conflictele comerciale internaționale (62% dintre angajați sunt îngrijorați, în creștere cu 5 puncte), concurenții străini (59%, în creștere cu 6 puncte), offshoring-ul (54%, în creștere cu 6 puncte); o recesiune iminentă (63%, în creștere cu 3 puncte); automatizarea (58%, în creștere cu 5 puncte); și competențele depășite (58%, în creștere cu 2 puncte).

Cei bogați sunt văzuți ca fiind problema: majoritatea consideră că aceștia evită să-și plătească partea lor echitabilă de impozite (67%), iar 65% dau vina pe egoismul lor pentru multe dintre problemele noastre.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Horoscopul zilei din 25 ianuarie 2025 - Racii au o prioritate absolută

Horoscopul zilei de 25 ianuarie 2025 aduce vești minunate pentru cei mai mulți nativi din zodiac. Aceștia au șansa să profite de oportunitățile care le ies în cale și să se pună mai des pe primul loc. Nativii sunt dornici de o schimbare în această perioadă. Citește mai departe...

Liderul separatist de la Tiraspol continuă tirul atacurilor la adresa Chișinăului: Vom informa ONU / Totul se pedepsește

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, continuă tirul atacurilor la adresa Chișinăului. Acesta pretinde că Rusia ar fi gata să livreze gaz în regiune, dar guvernarea de la Chișinău ar pune piedici, conform ziarulnational.md. Citește mai departe...

Sărbătorile zilei din 24 ianuarie 2025 - Sf. Cuv. Xenia din Roma; Sf. Xenia din Petersburg (Tedeum)

Sărbătorile zilei din 24 ianuarie 2025 - Sf. Cuv. Xenia din Roma; Sf. Xenia din Petersburg (Tedeum)Ortodoxe Sf. Cuv. Xenia din Roma; Sf. Xenia din Petersburg (Tedeum) Greco-catolice Sf. cuv. Xenia; Sf. Francisc de Sales Romano-catolice Sf. Francisc de Sales, ep. înv. Citește mai departe...

LIVE TEXT - Atac devastator cu drone rusești în Ucraina: trei persoane ucise în regiunea Kiev

Un atac masiv cu drone rusești asupra regiunii Kiev, în noaptea de 23 spre 24 ianuarie, a provocat moartea a trei persoane și rănirea altora, conform unui raport emis de Poliția Națională a Ucrainei. Citește mai departe...

VIDEO A fost descoperită o nouă forță: A treia formă de magnetism va revoluționa lumea

Cercetătorii de la Universitatea Nottingham au identificat şi demonstrat existenţa unei noi forme de magnetism, numită „altermagnetism". Citește mai departe...

Noua societate britanică: Numărul copiilor și adolescenților care suferă de disforie de gen a explodat în ultimii ani

Numărul copiilor și adolescenților diagnosticați cu disforie de gen în Anglia a crescut de 50 de ori în ultimul deceniu, arată un nou studiu realizat de Universitatea York. Dacă în 2011 era afectat un copil din 60.000, în 2021 raportul a ajuns la unul din 1.200, notează The Guardian. Citește...

Primele contre între Donald Trump și Elon Musk: Se contrazic în public

Preşedintele american Donald Trump a respins joi criticile din partea aliatului său apropiat Elon Musk cu privire la proiectul de inteligenţă artificială în valoare de 500 de miliarde de dolari pe care Trump l-a anunţat cu mare fast la Casa Albă la începutul acestei săptămâni, Citește mai de...

Dinamo-U Cluj, vineri, de la ora 20.00. Sabău, la meciul 300 în Superligă în calitate de antrenor

Ioan Ovidiu Sabău ajunge la al 300-lea meci din Superligă în calitate de antrenor principal. El se va afla pe banca tehnică a Universității Cluj în partida programată vineri, de la ora 20.00, în deplasare la Dinamo București. Citește mai departe...

Expoziţii, târguri şi o călătorie cu 'Trenul Unirii', de Ziua Unirii Principatelor Române, în Capitală

De Ziua Unirii Principatelor Române bucureştenii vor avea posibilitatea să viziteze expoziţii de carte, să viziteze muzee, să meargă la târguri cu produse agroalimentare româneşti, să participe la slujba oficială organizată de Patriarhia Română, dar şi să călătorească cu Citește mai departe...

Vine primăvara în România: Meteorologii ANM au emis prognoza pentru următoarele patru săptămâni

Vremea va fi mai caldă decât normalul pentru această perioadă, iar cantitatea de precipitații va fi deficitară, se arată în prognoza pentru următoarele patru săptămâni, publicată vineri de Administrația Națională de Meteorologie. Săptămâna 27.01.2025 – 03.02. Citește mai departe...

Good News

Only good and positive news.