Banca Mondială (BM) a aprobat Proiectul de intensificare a energiei regenerabile în Azerbaidjan (AZURE). În plus, pentru implementarea acestei inițiative a fost alocat un împrumut de 173,5 milioane USD, scrie neftegaz.ru.
Serviciul de presă al băncii a raportat acest lucru.
Plata de peste 173 de milioane de dolari va sprijini Azerbaidjanul în eforturile sale de extindere și modernizare a infrastructurii energetice, inclusiv prin crearea condițiilor pentru ca sectorul privat să investească în surse de energie regenerabilă, inclusiv în centralele eoliene (WPP). Împrumutul a fost acordat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), care face parte din structura BM.
Potrivit băncii, proiectul AZURE va atrage investiții private în valoare de 384 milioane USD, care vor servi drept început pentru investiții ulterioare în surse regenerabile de energie. Se observă că Azerbaidjanul studiază posibilitatea creșterii exporturilor de energie .
După cum se menționează în declarația băncii, proiectul AZURE aduce Azerbaidjanul mai aproape de implementarea planului de creare a unui coridor energetic „verde”. Proiectul AZURE
• care vizează extinderea și consolidarea principalelor linii de transport a energiei electrice (PTL) și substații (SS) care utilizează surse regenerabile de energie;
• În cadrul acestei inițiative se preconizează:
➢ conectarea parcului eolian Absheron-Garadagh cu o capacitate de 240 MW la rețeaua electrică;
➢ consolidarea și extinderea rețelei de înaltă tensiune de 330/500 kV pentru a transmite în siguranță până la 1 GW de energie generată de companiile private din surse regenerabile de energie;
➢ îmbunătățirea stabilității rețelei pentru a integra mai eficient 1,8 GW de energie regenerabilă finanțată din privat.
Banca Mondială este un partener al Azerbaidjanului de peste 30 de ani; din 1992,
BIRD, care a acordat un împrumut republicii, oferă împrumuturi și garanții țărilor membre ale organizației. A fost creat în 1944 pentru a ajuta țările europene să-și revină după cel de-al Doilea Război Mondial.
Perspectivele surselor de energie regenerabilă în Azerbaidjan
Să reamintim că în noiembrie 2024, în marginea summitului liderilor conferinței COP29 privind schimbările climatice, președintele Azerbaidjan I. Aliyev a anunțat intenția republicii de a construi centrale eoliene, solare (SPP) și hidrocentrale (HPP) cu o capacitate totală de aproximativ 6 GW până la sfârșitul deceniului.
În plus, șeful Azerbaidjanului a remarcat atunci că potențialul tehnic al republicii în domeniul surselor de energie regenerabilă este estimat la 135 GW pe uscat și 157 GW pe mare.
Înainte de aceasta, Ministerul Energiei al țării a raportat că agenția lucra cu companii energetice internaționale și instituții financiare la proiecte de energie regenerabilă cu o capacitate totală de 28 GW.
Tot în septembrie 2024, ministrul adjunct al Energiei al Azerbaidjanului O. Zeynalov a declarat că republica își propune să crească ponderea capacităților de energie regenerabilă stabilite în sistemul energetic la 30% până în 2030.
El a subliniat că, având în vedere ritmul de dezvoltare a energiei „verzi”, această cifră ar putea ajunge la 35% până la sfârșitul deceniului.
S-a raportat anterior că capacitatea instalată de generare de energie regenerabilă în Azerbaidjan este de aproape 21%, adică egală cu aproximativ 1700 MW.
În mai anul trecut, Azerbaidjan, Kazahstan și Uzbekistan au început să dezvolte un studiu de fezabilitate pentru un proiect de integrare a sistemelor energetice și de instalare a unui cablu de înaltă tensiune de-a lungul fundului Mării Caspice, cu scopul de a vinde energie „verde” țărilor UE.