Dificultatea la urinare, nevoia de a urina frecvent și puțin, presiunea scăzută a jetului urinar, prezența sângelui în urină sunt câteva dintre semnele și simptomele care pot indica un adenom de prostată. Pentru un diagnostic corect și un tratament corespunzător, consultul la medicul urolog și efectuarea unor investigații specifice sunt esențiale. În acest fel, complicațiile pot fi prevenite, iar calitatea vieții pacientului poate fi îmbunătățită.
Cu adenom de prostată a fost diagnosticat și Petre, un pacient în vârstă de 71 de ani. Timp de aproximativ doi ani, bărbatul s-a confruntat cu dificultăți la urinare, în special pe timpul nopții. Pentru că nu a considerat că poate fi ceva grav, bărbatul a tot amânat prezentarea la medic. Până într-o zi, când s-a confruntat cu niște dureri pelvine intense și cu imposibilitatea de a urina. A mers de urgență la spital, unde i s-a montat o sondă urinară, pentru că pacientul avea retenție completă de urină.
După externare, Petre a decis să facă un consult de urologie mai amănunțit. În urma ecografiei de prostată, medicul urolog i-a spus că are o prostată mărită și i-a recomandat efectuarea unui RMN multiparametric de prostată, care a confirmat diagnosticul de adenom de prostată. Medicul l-a informat că este posibil să aibă nevoie de o intervenție chirurgicală, dar pentru început i-a recomandat un tratament medicamentos, cu menținerea sondei urinare.
Pacientul a urmat riguros tratamentul, însă, cu toate acestea, el nu a observat nicio schimbare. Mai mult decât atât, sonda urinară a provocat o infecție severă, fapt pentru care a urmat un alt tratament medicamentos cu antibiotice. Deoarece riscul de repetare a infecțiilor urinare era mare, Petre s-a programat la un consult de specialitate la Conf. Dr. Marcian Manu, medic primar urologie, șeful Secției de Urologie din Spitalul Clinic SANADOR. După o nouă ecografie de prostată, Conf. Dr. Marcian Manu a descoperit că avea un adenom de prostată gigant, de 100 cmc.
Pacientul avea nevoie urgentă de tratament, iar la recomandarea Conf. Dr. Marcian Manu bărbatul a efectuat o intervenție TURP, de rezecție transuretrală a prostatei, prin care chirurgul a îndepărtat minim invaziv, endourologic, o parte din glanda prostatică, dar și o vaporizare cu plasmă a adenomului. De asemenea, Conf. Dr. Marcian Manu a efectuat și o cistoscopie pentru identificarea cauzei care a dus la retenția urinară. Intervenția a fost un succes, iar în prezent pacientul se simte foarte bine și revine periodic la control.
La SANADOR, pacienții cu afecțiuni urologice au acces la consultații de specialitate asigurate de medici experimentați, dar și la analize de laborator și investigații imagistice performate, realizate cu aparatură medicală de ultimă generație, precum ecografii, CT 128 Slice, RMN 3 Tesla, pentru stabilirea diagnosticului corect.
Intervențiile chirurgicale sunt efectuate la Spitalul Clinic SANADOR într-un bloc operator foarte bine dotat, cu sprijinul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I. În funcție de indicație, operațiile sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR minim invaziv sau prin proceduri nechirurgicale, precum procedura Rezum.