Arabia Saudită a cerut duminică ridicarea sancțiunilor împotriva Siriei, în urma unei întâlniri la Riad a șefilor diplomaţiei din Europa și Orientul Mijlociu cu privire la viitorul Siriei, în timp ce capitalele occidentale par să aștepte garanții de la noile autorități de la Damasc, notează Le Figaro.
La o lună de la căderea fostului președinte Bashar al-Assad, Arabia Saudită, cea mai mare economie a Orientului Mijlociu, încearcă să-și sporească influența în Siria, condusă acum de un guvern de tranziție dominat de islamiști radicali.
Șeful diplomației saudite, prințul Faisal ben Farhane, a cerut în special "ridicarea sancțiunilor unilaterale și internaționale impuse Siriei" pentru a permite "dezvoltarea și reconstrucția acesteia".
Două întâlniri au avut loc la Riad, prima între țări arabe și a doua incluzând reprezentanți occidentali, ai Naţiunilor Unite, Uniunii Europene și Turciei.
Noua putere siriană a fost reprezentată de ministrul său de Externe, Assaad al-Chaibani, într-un moment în care autoritățile de tranziție conduse de Ahmad al-Chareh cer ridicarea sancțiunilor care le afectează țara.
Puterile occidentale, în special Statele Unite și Uniunea Europeană, au impus sancțiuni guvernului lui Bashar al-Assad pentru reprimarea protestelor din 2011, care a declanșat războiul civil care s-a soldat cu peste jumătate de milion de morţi şi milioane de strămutați sirieni.
Multe capitale, inclusiv Washington, au declarat că așteaptă să vadă cum noile autorități dominate de grupul islamist radical Hayat Tahrir al-Sham (HTS), fosta ramură siriană a reţelei Al-Qaeda, își exercită puterea înainte de relaxarea sancțiunilor.
"Sancțiunile împotriva apropiaților lui Bashar al-Assad, responsabili pentru crime grave din timpul războiului civil, trebuie să rămână în vigoare", a declarat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, la Riad. Dar populația siriană "trebuie să beneficieze rapid de efectele pozitive ale tranziției", a spus ea, adăugând că țara ei va oferi încă 50 de milioane de euro "pentru hrană, adăposturi de urgență și îngrijire medicală" .
Șefa diplomației Uniunii Europene, Kaja Kallas, a declarat vineri că Cei 27 și-ar putea "relaxa treptat sancțiunile", cu condiția înregistrării unor "progrese tangibile", în special în ceea ce privește protecția minorităților.
Miniștrii europeni de Externe se vor întâlni pe 27 ianuarie pentru a aborda problema, a anunțat doamna Kallas duminică la Riad, precizând că sancțiunile susceptibile de a fi ridicate le includ pe "cele care împiedică reconstrucția" și "accesul la servicii bancare". "Dar, desigur, trebuie să se facă treptat și condiționat. Dacă vedem progrese în direcția corectă, suntem gata să facem următorii pași. Dar trebuie să existe și un plan de rezervă", a adăugat ea.
De asemenea, la reuniune a fost prezent noul vicesecretar de stat american John Bass, după o vizită în Turcia, unde a subliniat "importanța stabilității regionale, a prevenirii ca Siria să fie folosită ca bază pentru terorism".
Reunită în decembrie în Iordania, comunitatea internațională a definit condițiile pentru a dialoga cu noii lideri sirieni, în special respectarea minorităților și a drepturilor femeilor, precum și lupta împotriva grupării Stat Islamic (ISIS).