O echipă de cercetători din Coreea de Sud a dezvoltat o aplicaţie revoluţionară, denumită „AACessTalk”, care foloseşte inteligenţa artificială (AI) pentru a facilita comunicarea între părinţi şi copiii lor cu tulburare de spectru autist (TSA), în special cei care nu folosesc limbajul verbal.
Potrivit datelor recente, aproximativ 25-30% dintre persoanele cu TSA nu vorbesc sau au un nivel minim de limbaj. Noua aplicaţie, dezvoltată de specialişti de la KAIST (The Korea Advanced Institute of Science and Technology), în colaborare cu NAVER AI Lab şi Dodakim Child Development Center, oferă o alternativă empatică şi adaptivă la metodele tradiţionale de comunicare augmentativă şi alternativă (AAC).
Aplicaţia AACessTalk personalizează seturi de cuvinte şi expresii pentru fiecare copil, pe baza intereselor şi contextelor zilnice, oferindu-le părinţilor sugestii de răspunsuri şi întrebări menite să faciliteze un dialog mai profund. Un buton special, numit „Turn Pass Button”, le permite copiilor să iniţieze sau să încheie conversaţiile, oferindu-le control şi autonomie.
Un alt element inovator este butonul „Ce părere are mama/tata?”, care îi încurajează pe copii să pună întrebări părinţilor, un pas important în dezvoltarea dialogului reciproc, adesea dificil de susţinut în cazul copiilor cu autism.
Aplicaţia a fost testată timp de două săptămâni de 11 familii, iar rezultatele au fost impresionante. Mulţi părinţi au declarat că au trăit pentru prima dată un schimb de replici semnificativ cu copilul lor. Unii dintre aceştia au fost surprinşi când copiii au folosit cuvinte noi sau au preluat iniţiativa în conversaţie, depăşind tiparele repetitive cu care erau obişnuiţi.
„Pentru prima dată, am avut un schimb de replici cu adevărat semnificativ”, a relatat unul dintre părinţi. „Am fost uimit(ă) când copilul meu a folosit un cuvânt pe care nu-l mai auzisem. M-a ajutat să îl înţeleg într-un mod complet nou”, a spus un altul.
Profesoara Hwajung Hong, coautoare a studiului, a subliniat importanţa sprijinirii acestor copii în exprimarea gândurilor şi emoţiilor: „Acest studiu arată că inteligenţa artificială poate fi mai mult decât un instrument de comunicare – poate contribui la construirea unei legături autentice între membrii familiei.”
Proiectul a primit Best Paper Award la prestigioasa conferinţă ACM CHI 2025, desfăşurată în Yokohama, Japonia, eveniment la care au fost selectate doar 1% dintre cele 5.000 de lucrări înscrise.
Echipa intenţionează să continue dezvoltarea tehnologiei, punând accent pe respectarea neurodiversităţii şi extinderea soluţiilor inteligente pentru susţinerea grupurilor vulnerabile.