Noua formulă a Comisiei Europene e un haos generalizat, acuză Adina Vălean. Fostul comisar european pentru transporturi, în prezent eurodeputat din partea PNL, şi-a exprimat îndoiala în privinţa eficienţei pe care ar putea-o avea organizarea noii Comisii Europene, în care şase vicepreşedinţi executivi vor coordona comisarii europeni din ţările membre şi în care numeroase responsabilităţi sunt împărţite între mai multe portofolii.
Adina Vălean a discutat cu jurnalişti români pe această temă, miercuri, la Bruxelles, pe marginea audierilor vicepreşedinţilor executivi desemnaţi ai Comisiei Europene desfăşurate cu o zi înainte. Fostul comisar european pentru transporturi a făcut o comparaţie cu modul în care a fost condusă prima comisie condusă de Ursula von der Leyen, din care ea a făcut parte, în care existau trei vicepreşedinţi executivi - Frans Timmermans (responsabil de Pactul verde european), Margrethe Vestager (responsabilă pentru trecerea Europei în era digitală) şi Valdis Dombrovskis (responsabil pentru o economie în beneficiul oamenilor).
Eurodeputata PNL spune că vicepreşedinţii cu care a lucrat erau "destul de ideologizaţi (...), fiecare complet diferit" şi că au acţionat ca nişte şefi asupra celor din subordine.
"În sensul în care Transporturile erau afiliate la Timmermans, deci sub climă (Pactul verde european - n.r.). Cu alte cuvinte, orice legislaţie făceam, trebuia să obţinem o bifă de la Timmermans", a explicat Adina Vălean.
"Foarte greu, pentru că exista o diferenţă între ce trebuie să facă transporturile să funcţioneze şi într-un fel am avut noroc, în ghilimele, cu COVID-ul, pentru că atunci s-a văzut şi a şocat pe toată lumea ce înseamnă să se oprească transportul şi s-a schimbat puţin paradigma. Am lucrat greu", a adăugat fostul comisar european pentru transporturi.
"Vicepreşedinţii nu aveau vreun rol special. Acum sunt şase şi teoretic se vorbeşte de coordonare. Nu ştiu cum va fi organizat, dacă vor avea comisarii de linie nevoie de o bifă de la vicepreşedinţii executivi sau nu pe tot ceea ce propun. Eu am făcut matematică şi am o minte mai organizată. Eu n-aş putea să lucrez aşa, într-un haos generalizat de competenţe. Mi se pare foarte greu. Adică trebuie să răspundă cineva de ceva, ca să ştim clar pe cine întrebăm despre cutare lucru. Iar această idee de a colabora în unele cazuri, nu ştiu câte DG-uri (directorate generale - n.r.) e greoaie, zic eu. Deci nu ştiu dacă va fi eficientă cu adevărat", şi-a exprimat ea opinia la o zi după audierea în Parlamentul European a celor şase vicepreşedinţi desemnaţi ai viitoarei Comisii Europene.