Paul Watson a fost eliberat marţi după ce Danemarca a respins o cerere de extrădare a Japoniei, iar activistul ecologist consideră că detenţia sa a permis să se atragă atenţia asupra ”ilegalităţii” vânătorii de balenă, relatează AFP.
”Arestarea mea a atras atenţia comunităţii internaţionale asupra ccontinuării operaţiunilor ilegale de vânătoare de balenă ale Japoniei”, s-a felicitat Watson într-un interviu video acordat AFP în care s-a declarat ”foarte în formă” în ”prima (sa) zi de libertate din ultmele cinci luni”, scrie news.ro.
”Aceste cinci luni au fost o prelungire a campaniei” împotriva vânătorii de balenă, declară americano-canadianul în vârstă de 74 de ani, arestat la Nuuk, la 21 iulie, după relansarea unei cereri emise de către Japonia în 2012 printr-o notiţă roşie a Interpolului.
Autorităţile nipone îl acuză de faptul că este unul dintre responâsabilii unor pagube şi răniri la bordul unei nave japoneze de pescuit balenă în 2010, în cadrul unei campanii desfăşurate de către organizaţia Sea Shepherd.
Ele ”au îndrăzneala să mă acuze de un lucru minor. Adevărata mea crimă a fost să le denunţ operaţiunile ilegale”, a subliniat Watson, care atunci când a fost arestat se afla în drum, la bordul navei sale - John Paul DeJoria -, către interceptarea unei nave-fabrici japoneze de vânătoare de balenă nou-nouţă.
Contactată de AFP, diplomaţia japoneză nu a reacţionat imediat.
Danemarca şi-a întemeiat refuzul pe ”durata detenţiei lui Paul Franklin Watson după arestarea sa la 21 iulie 2024 şi până când o eventuală hotărâre de extrădare poate fi pusă în aplicare şi asupra faptului că faptele cu privire la care se cere extrădarea au avut loc în urmă cu peste 14 ani, dar şi natura faptelor în general”, se arată în hotărâre, pe care AFP scrie că a consultat-o.
”Japonia a încercat să reducă la tăcere un om a cărui singură crimă este că a denunţat ilegalitatea masacrului industrial machiat în cercetare ştiinţifică”, a declarat AFP unul dintre avocaţii activistului, François Zimeray.
Paul Watson "va putea să-şi reia acţiunea în favoarea respectării naturii, care este totdată o luptă în favoarea umanităţii şi justiţiei”, a adăugat e. ”Suntem mândri că am purtat, alături de el, această luptă judiciară şi politică”.
Paul Watson urma să se întoarcă imediat în Franţa, unde locuieşte familia sa.
”Asta am în minte în momentul ăsta. Şi e bine să fiu acolo înainte de Crăciun, pentru că nu i-am mai văzut din iunie”, a declarat el.
”LUPTĂ NETERMINATĂ”
”Lupta, cu toate acestea, nu s-a terminat”, a saubliniat al consilier al activistului.
”Va trebui să atacăm acum notiţa roşie şi mandatul japonez de arestare, pentru a fi siguri că căpitanul Paul Watson va putea din nou să călătorească peste tot în lume, liniştit, şi să nu mai cunoască niciodată un asemenea episod”, a declarat AFP Jean Tamalet, de la cabinetul de avocatură King & Spalding.
”Eu n-ar trebui să apar pe această listă”, a subliniat activistul. ”Notiţa roşie a Interoplului este destinată criminalilor în serie, criminalilor de război şi marilor traficanţi de droguri. Nimeni nu apare pe această listă din cauza încălcării proprietăţii private”.
Detenţia activistului, angajat de aproximativ 50 de ani în apărarea balenelor şi cunoscut prin acţiunile sale dure, a provocat un val de simpatie în Franţa - ale cărei autorităţi au cerut Danemarcei să nu-l extrădeze - mai ales în rândul apărătorilor mediului.
”Ce uşurare! Salut eliberarea lui Paul Watson, după 149 de zile de detenţie în Danemarca. Să se întoarcă cu bine între ai săi. Mobilizarea colectivă a meritat efortul”, s-a felicitat pe X ministrul francez al Tranziţei Ecologice Agnès Pannier-Runacher.
În afară de caracterul urmăririlor pe care le considerau nefondate, apărătorii acestuia denunţă slăbiciunea sistemului judiciar nipon.
François Zimeray acuză faptul că ”în Japonia există o prezumţie de vinovăţie”. Procurorii sunt mândri să anunţe că au o rată a condamnărilor de 99,6%", a deplâns el.
Guvernul danez s-a delimitat faţă de aceste declaraţii.
”Această hotărâre nu înseamnă că Danemarca împărtăşeşte preocupările exprimate în anumite publicaţii pe tema sistemului juridic japonez şi apărării drepturilor omului în japonia în cadrul acestei speţe”, a subliniat, citat într-un comunicat, ministrul danez al Justiţiei, Peter Hummelgaard.
”Japonia este o societate democratică condusă de statul de drept care respectă drepturile fundamentale ale omului”, scrie el.