Reprezentanții USR au refuzat să semneze, marți, acordul cu principiile viitorului program de guvernare, după discuțiile purtate la Palatul Victoria cu liderii PSD, PNL, UDMR și ai minorităților naționale. Decizia vine după ce reprezentanții USR s-au plâns de lipsa datelor despre execuția bugetară, în lipsa cărora nu se poate realiza un program de guvernare realist, iar celelalte partide au comunicat că pot forma un guvern și fără USR.
Surse implicate în negocieri au declarat marți, pentru Știripesurse.ro, că USR nu a semnat acordul pentru că nu sunt de acord cu o parte din măsurile dorite de celelalte partide. Discuțiile din viitoarea coaliție vor continua miercuri, de la ora 16.00 și momentan nu este clar dacă USR va continua să ia parte la discuții, însă PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale nu vor întrerupe discuțiile în lipsa formațiunii condusă de Elena Lasconi, conform surselor citate.
„Vreau să vă spun că USR doreşte să participe pentru binele românilor la guvernare dacă vom avea nişte puncte foarte clare pe care să le facem şi să le spunem românilor ce avem de gând să facem pentru ei şi dacă avem bani pentru asta", a susţinut președinta USR.
Lasconi a acuzat faptul că ședința a început fără ca USR-iștii să fie anunțați și că a aflat de la televizor de întâlnire, lucru pe care l-a calificat ca fiind un gest de „lipsă de respect” din partea PSD, PNL, UDMR și minorități.
Măsurile agreate în ședința de marți:
1. Comasarea deconcentratelor, desființarea unor instituții și tăierea posturilor din Guvern
2. Impozitarea progresivă a marilor averi, menținerea cotei unice și reducerea taxelor pe salarii
3. De la 1 iulie 2025, instituțiile nu vor mai solicita cetățenilor documente care sunt deja emise de alte autorități
- „PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale au convenit ca noul program de guvernare să fie unul al reformelor și investițiilor, un program de reducere a cheltuielilor statului și al modernizării României. Principiile programului de guvernare vizează sustenabilitatea și predictibilitatea macro-economică în acord cu așteptările mediului de afaceri, sindicatelor și societății civile. În acest moment de răscruce, partidele care își asumă responsabilitatea guvernării conștientizează că România trebuie să fie, fără compromisuri, demnă de sacrificiile și idealurile Revoluției din 1989 și de așteptările cetățenilor în 2024. La 35 de ani de la prăbușirea regimului comunist trebuie să demonstrăm că democrația înseamnă mai mult decât promisiuni – înseamnă responsabilitate, echitate și măsuri concrete care să se reflecte în viața de zi cu zi a oamenilor. În acest context, susținem ferm necesitatea unui echilibru corect al responsabilităților: statul este pentru cetățean, și nu cetățeanul pentru stat. Acest principiu fundamental nu doar ne ghidează, ci ne și obligă la acțiuni decisive și concrete”, au transmis partidele într-un comunicat de presă, la finalul reuniunii.