2025, anul incertitudinii globale: economia lumii, fragilă după pandemie, se confruntă cu o serie de riscuri majore

2025, anul incertitudinii globale: economia lumii, fragilă după pandemie, se confruntă cu o serie de riscuri majore
📅 2024-12-30

Economia globală, care abia începe să își revină după impactul pandemiei de Covid-19, se pregătește pentru un val de noi provocări în 2025. Printre acestea se numără posibilele tarife comerciale impuse de Donald Trump, ce ar putea alimenta inflația, escaladarea conflictelor militare din Ucraina și Orientul Mijlociu, tensiunile politice din Germania și Franța, precum și incertitudinile economice tot mai accentuate din China, relatează Reuters, citat de news.ro.

În 2024, băncile centrale ale lumii au reuşit în sfârşit să înceapă să scadă ratele dobânzilor după ce au câştigat în mare măsură lupta împotriva inflaţiei fără a declanşa o recesiune globală.

Acţiunile au atins niveluri record în Statele Unite şi Europa, iar Forbes a declarat un an de referinţă pentru cei mega bogaţi”, când 141 de noi miliardari s-au alăturat listei superbogaţilor.

Dar, dacă aceasta ar fi trebuit să fie o veste bună, cineva a uitat să le spună alegătorilor. Într-un an electoral extraordinar, ei i-au pedepsit pe politicienii aflaţi în funcţie, din India până în Africa de Sud, Europa şi Statele Unite, pentru realitatea economică pe care o simţeau: o criză nemiloasă a costului vieţii, cauzată de creşterile cumulative ale preţurilor post-pandemie.

Pentru mulţi, s-ar putea să devină mai dur în 2025.

Dacă o preşedinţie a lui Donald Trump în SUA va adopta tarife pentru importuri care vor declanşa un război comercial, asta ar putea însemna o nouă doză de inflaţie, o încetinire a economiei globale sau ambele. Şomajul, aflat în prezent aproape de minimele istorice, ar putea creşte.

Conflictele din Ucraina şi Orientul Mijlociu, blocajele politice din Germania şi Franţa şi incertitudinile legate de economia chineză estompează şi mai mult imaginea.

Între timp, o îngrijorare în creştere pentru multe ţări este costul daunelor climatice.

De ce contează

Potrivit Băncii Mondiale, cele mai sărace ţări sunt în cea mai dificilă situaţie economică din ultimele două decenii, după ce au ratat redresarea post-pandemie. Ultimul lucru de care au nevoie sunt noi factori contrari, de exemplu, condiţii comerciale sau de finanţare mai slabe.

În economiile mai bogate, guvernele trebuie să descopere cum să contracareze convingerea multor alegători că puterea lor de cumpărare, standardele de trai şi perspectivele de viitor sunt în declin.

Nerespectarea acestui lucru ar putea alimenta ascensiunea partidelor extremiste care duc deja la parlamente fragmentate şi blocate.

Bugetele naţionale, deja tensionate după COVID-19, au noi cheltuieli prioritare, de la combaterea schimbărilor climatice la dezvoltarea armatelor şi până la îngrijirea populaţiei în vârstă.

Numai economiile sănătoase pot genera veniturile necesare pentru asta. Dacă guvernele decid să facă ceea ce au făcut de ani de zile - pur şi simplu să acumuleze mai multe datorii, atunci, mai devreme sau mai târziu, riscă să fie prinse într-o criză financiară.

Incertitudine ”din abundenţă” în 2025

După cum a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, în conferinţa sa de presă după ultima reuniune a BCE din acest an, va exista incertitudine ”din abundenţă” în 2025.

Nimeni nu ştie încă dacă Trump va pune în practică aplicarea unor tarife de 10-20% la toate importurile şi de 60% pentru mărfurile chinezeşti, sau dacă acele ameninţări au fost doar principiul de deschidere a unei negocieri. Dacă va merge înainte cu aceste tarife, impactul va depinde de ce sectoare vor suporta greul şi cine va riposta.

China, a doua cea mai mare economie din lume, se confruntă cu o presiune crescândă pentru a începe o tranziţie profundă, deoarece impulsul său de creştere din ultimii ani se epuizează.

Economiştii spun că trebuie să pună capăt dependenţei excesive de producţie şi să pună mai mulţi bani în buzunarele cetăţenilor cu venituri mici.

Va aborda Europa, a cărei economie a rămas şi mai mult în urma celei a Statelor Unite de la pandemie, vreuna dintre cauzele fundamentale ale acestui fenomen, de la lipsa de investiţii la deficitul de competenţe?

În primul rând, Europava trebui să rezolve blocajele politice din cele mai mari două economii din zona euro, Germania şi Franţa. Pentru multe alte economii, perspectiva unui dolar mai puternic - dacă politicile lui Trump creează inflaţie şi astfel încetinesc ritmul reducerii dobânzilor de către Rezerva Federală, este o veste proastă. Acest lucru le-ar reduce investiţiile şi ar face datoria lor în dolari mai scumpă.

În cele din urmă, la acestea se adaugă şi impactul în mare parte necunoscut al conflictelor din Ucraina şi Orientul Mijlociu, ambele putând avea o influenţă asupra costului energiei care alimentează economia mondială.

Deocamdată, factorii de decizie politică şi pieţele financiare se bazează pe faptul că economia globală va reuşi să depăşească toate acestea şi că băncile centrale vor finaliza revenirea la nivelurile normale ale ratelor dobânzilor.

Dar, aşa cum a semnalat Fondul Monetar Internaţional în ultimul său World Economic Outlook: ”Pregătiţi-vă pentru vremuri incerte”.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Țara care zidește ferestrele spre camerele cu femei: 'Faptul de a vedea femeile lucrând în bucătării poate genera acte obscene'

Liderul suprem al talibanilor a ordonat astuparea şi a interzis construirea de ferestre care ar da spre spaţii rezidenţiale ocupate de femei afgane, estimând că aceasta poate duce la "obscenitate", informează duminică AFP, conform Agerpres. Citește mai departe...

VIDEO Plângere penală pe numele premierului Ciolacu, după zborurile în avionul de lux

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus luni o plângere penală pe numele premierului Marcel Ciolacu, în legătură cu zborurile într-un avion de lux pe care înaltul demnitar le-a făcut. Citește mai departe...

Ce spun experții despre accidentului aviatic din Coreea de Sud. Detaliul care ar fi dus la moartea a 179 de persoane

Steagurile sunt arborate luni în bernă în Coreea de Sud pentru a onora memoria celor 179 de persoane decedate în cel mai grav accident aviatic din istoria ţării, o anchetă fiind în curs pentru a stabili cauzele tragediei. Citește mai departe...

Sportul mondial a pierdut în 2024 o serie de glorii, între care Franz Beckenbauer, Andreas Breheme, Bernd Holzenbein, Mario Zagallo

Sportul mondial a pierdut în 2024 o serie de glorii, între care foştii campioni mondiali Franz Beckenbauer, Andreas Breheme, Bernd Holzenbein, Mario Zagallo sunt cei mai reprezentativi din lumea fotbalului, conform Agerpres. Citește mai departe...

Patronii din turism, revoltați din cauza majorării impozitului pe dividende: 'Guvernul recurge la măsuri luate din pix, fără o minimă consultare'

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) atrage atenţia asupra unui nou val de măsuri fiscale care riscă să destabilizeze mediul de afaceri din România şi precizează că majorarea impozitului pe dividende, de la 8% la 10%, reprezintă o promisiune încălcată şi o Citește mai departe...

Mihaela Bilic ne spune ce trebuie să mâncăm după sărbători ca să scăpăm rapid de kilogramele în plus: E singura variantă!

Mihaela Bilic susține că există un preparat din meniul de sărbători care se potrivește cu toate gusturile și cu toate siluetele: friptura. Citește mai departe...

Dinamo Bucureşti va disputa două partide amicale în cadrul stagiului de pregătire pe care îl va desfăşura în Antalya

Echipa de fotbal Dinamo Bucureşti va disputa două partide amicale cu formaţiile FC Zurich şi FK Novi Pazar în cadrul stagiului de pregătire pe care îl va desfăşura în Antalya (Turcia) în perioada 3-14 ianuarie 2025, conform Agerpres. Citește mai departe...

Se lucrează de zor la cele mai lungi tuneluri feroviare din România. O nouă 'cârtiță' de 1500 de tone a intrat în funcțiune

Compania de construcții AKTOR forează acum toate cele patru tuneluri de pe firul viitoarei linii de cale ferată Brașov-Simeria, parte din Coridorul Rin-Dunăre, tronsonul Brașov-Sighișoara, subsecțiunea 2: Apața-Cața după pornirea celei de-a patra mașini de foraj TBM (tunnel boring Citește ma...

Cât va economisi România, de fapt, după 'ordonanța-trenuleț'. Analist economic: Ne tăiem creanga de sub picioare

După înghețarea pensiilor, a alocațiilor pentru copii și a salariilor din aparatul bugetar, Guvernul Ciolacu introduce noi măsuri de austeritate. Vizate sunt toate firmele și companiile din mediul privat. Citește mai departe...

Ludek Miklosko, bolnav de cancer, primit cu entuziasm de fanii lui West Ham United: Am decis să nu fac chimioterapie

Ludek Miklosko a fost primit cu entuziasm de fanii lui West Ham United înaintea confruntării de duminică, din Premier League, cu Liverpool, după ce fostul portar a anunţat că nu mai continuă tratamentul împotriva cancerului, conform news.ro. Citește mai departe...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.