Simona Halep a încheiat socotelile cu sportul de performanță, la 33 de ani, de pe locul 870 în lume.
Așadar, România a rămas fără o jucătoare uriașă, unică în tenisul românesc. Și, realist vorbind, sunt șanse să nu mai avem o jucătoare de talia Simonei în următoarele decenii. Pentru simplul motiv că n-avem o școală formatoare de sportive de acest nivel. De aceea, apariția lui Halep trebuie privită ca pe un miracol sportiv!
Imediat după ce și-a anunțat retragerea, la Cluj, Ilie Năstase, primul lider ATP din istorie, a oferit o declarație dură pentru gsp.ro: „Sunt sigur că pe Simona a marcat-o și acea decizie urâtă, când a stat atât de multă vreme departe de sport. Au mai fost și alții după ea și s-a decis altfel. Se judecă diferit, dar nu mă miră. E chestie și de țară. Dacă era americancă, italiancă sau chiar poloneză, nu cred că stătea atât de mult sau era judecată cu asprime. Însă viața e și nedreaptă“.
Ilie Năstase nu e primul om care susține, răspicat, că Simona a avut de suferit din cauza naționalității. Și Victor Hănescu, fost ocupant al locului 26 ATP, a vorbit despre această realitate.
În octombrie 2017, Halep a devenit, în premieră, ocupantă a locului 1 mondial. În mod șocant, după o asemenea performanță, nemții de la Adidas au renunțat să o sponsorizeze pe campioana noastră. Drept urmare, la Australian Open 2018, Simona Halep a stabilit o premieră nedorită, devenind primul lider mondial care a intrat pe teren, la Melbourne, fără a avea un sponsor tehnic!
Abia după acest turneu, în contul relațiilor pe care le-a avut Ion Țiriac, americanii de la Nike au sponsorizat-o pe Halep, oferindu-i un contract de peste 1 milion de dolari pe an. Oricum, valoarea contractului a fost mult prea mică pentru nivelul atins de Simona. Și, foarte probabil, fără relațiile lui Țiriac, lui Halep i-ar fi fost și mai greu să ajungă la un acord cu Nike. Despre această realitate a vorbit Victor Hănescu, explicând că sportivii din România sunt dezavantajați la capitolul legat de contracte de publicitate.
„Sportivii din România sunt dezavantajaţi şi marginalizaţi, atunci când îşi caută sponsori. Ţin minte cât de greu mi-a fost şi mie, chiar şi atunci când aveam rezultate foarte bune şi eram în Top 30 mondial. Practic, noi, românii, plătim preţul pentru că piaţa din România e mică, săracă şi neatractivă pentru sponsori. De aceea, sunt căutaţi francezii, nemţii sau americanii. Ceea ce i se întâmplă Simonei acum li s-a întâmplat şi altora în trecut. Ţin minte, spre exemplu, cazul lui Nikolai Davidenko, fost jucător rus de tenis. Era, la un moment dat, pe locul 3 în lume, ceea ce e o performanţă uriaşă la băieţi, dar avea sponsor o firmă foarte mică. Din păcate, nu există o legătură directă între rezultatele sportive şi aceste contracte de publicitate. Din perspectiva sponsorului, totul se rezumă, de fapt, la bani, la business. Dacă sponsorizezi, de exemplu, un sportiv american, colaborarea cu el îţi aduce foarte mulţi bani. Pe când în România e o piaţă de desfacere nesemnificativă“, a explicat Hănescu pentru Adevărul, în 2018, declarațiile sale fiind preluate de presa internațională.
La vremea respectivă, când Halep era lăsată fără sponsor tehnic, colegele ei din circuit câștigau următoarele sume din partea sponsorilor:
Serena Williams - 19.000.000 de dolari
Kerber - 5.000.000
Venus Williams - 7.000.000
Bouchard - 6.500.000
Muguruza - 3.500.000
Wozniacki - 5.000.000
Radwanska - 4.000.000
*Sursă: Forbes
*Perioada iunie 2016 – iunie 2017