FIFA ia cele mai grele decizii pentru Mondialele din 2030 și 2034: marile probleme care înconjoară cele două turnee | Sport.ro

FIFA ia cele mai grele decizii pentru Mondialele din 2030 și 2034: marile probleme care înconjoară cele două turnee | Sp
📅 2025-01-24

FIFA va desemna, mâjne, gazdele Cupelor Mondiale din 2030 şi 2034, prima dintre ele urmând să fie organizată în comun de Spania, Maroc şi Portugalia, iar cea de-a doua de Arabia Saudită.

Această dublă decizie va fi supusă la vot în cadrul unui Congres virtual al organismului suprem al fotbalului mondial, însă tot suspansul s-a evaporat din momentul în care cele două dosare s-au trezit singure în cursă, anul trecut, pentru fiecare dintre cele două ediţii ale competiţiei.

"Mondialul Centenarului", care va sărbători un secol de la prima sa ediţie, derulată în 1930 în Uruguay, s-a transformat într-o telenovelă geopolitică înainte de a duce la un acord fără precedent între confederaţii.

Insulele britanice s-au arătat interesate, înainte de a se concentra doar asupra EURO 2028, Coreea de Sud a luat în calcul pentru un timp o candidatură comună cu China, Japonia şi Coreea de Nord, patru ţări sud-americane s-au lansat în cursă în 2019, iar UEFA a promovat o candidatură comună a Spaniei, Portugaliei şi Ucrainei, un "mesaj de solidaritate şi speranţă" după invazia rusă.

Dar, anul trecut, Ucraina a fost debarcată discret când Marocul s-a alăturat Spaniei şi Portugaliei, apoi America de Sud s-a retras după ce a primit, în mod simbolic, organizarea primelor trei meciuri ale turneului din 2030 în Uruguay, Paraguay şi Argentina.

După aceste "celebrări ale Centenarului", programate pentru 8 şi 9 iunie 2030, în răcoarea iernii sudice, cele şase echipe în cauză şi suporterii lor vor trebui să treacă Atlanticul pentru celelalte 101 de meciuri ale competiţiei, din 13 iunie până în finala programată pe 21 iulie.

Cu 11 din cele 20 de stadioane propuse, Spania ar trebui să fie gazda principală, după ce a organizat deja Cupa Mondială din 1982, dar Marocul, care a candidat anterior fără succes de cinci ori pentru organizarea turneului, va deveni a doua ţară africană în care are loc competiţia fanion a FIFA, după Africa de Sud în 2010.

Potrivit Agerpres, Spania şi Maroc concurează în continuare pentru meciul de deschidere şi finală, prima propunând stadioanele Santiago Bernabeu din Madrid şi Camp Nou din Barcelona, în timp ce marocanii se pregătesc să ridice noua arenă Hassan II, între Casablanca şi Rabat, care îşi propune să devină "cel mai mare stadion din lume", cu o capacitate de 115.000 de locuri.

Portugalia, organizatoarea EURO 2004, dar niciodată asociată cu o Cupă Mondială, oferă cele două stadioane din Lisabona şi Porto, sperând să găzduiască una dintre semifinale.

Arabia Saudită a primit turneul final fără contracandidat

Invocând principiul rotaţiei continentelor, FIFA şi-a limitat apelul de candidaturi pentru ediţia din 2034 la confederaţiile din Asia şi Oceania, derulat în mare viteză, în decurs de numai o lună, în toamna lui 2023.

Iar Arabia Saudită, superputerea emergentă a sportului mondial, a rămas singura candidată după ce Australia şi Indonezia au renunţat, iar China şi-a temperat ambiţiile fotbalistice.

Regatul din Golful Persic, lansat într-o strategie de diversificare dedicată pregătirii erei post-petrol, are în prezent doar două dintre cele 14 stadioane cu o capacitate de cel puţin 40.000 de spectatori necesare pentru a găzdui cele 48 de echipe calificate.

Dincolo de provocarea logistică, vara arzătoare ar putea face ca turneul din 2034 să fie mutat toamna târziu sau iarna, aşa cum s-a întâmplat cu ediţia 2022 din Qatar, dar riscă să se suprapună cu Ramandanul musulman, care va debuta la sfârşitul lunii decembrie în anul respectiv.

Mai presus de toate, desemnarea planificată a acestei ţări ultraconservatoare a fost întâmpinată de un val de critici, Amnesty International şi organizaţia Sports and Rights Alliance (SRA) mergând până la solicita FIFA, pe 11 noiembrie, să "întrerupă procesul de candidatură".

Preocupările se concentrează asupra exploatării lucrătorilor migranţi, care vor fi mobilizaţi în masă pentru modernizarea infrastructurii, dar şi asupra viitoarei strămutări a rezidenţilor şi a discriminărilor care i-ar putea afecta pe suporteri.

Temerile legate de drepturile omului vizează şi ediţia din 2030: Amnesty şi SRA solicită o strategie credibilă "pentru a proteja jucătorii şi suporterii împotriva încălcărilor discriminatorii, pentru a preveni utilizarea excesivă a forţei poliţieneşti şi pentru a proteja drepturile locuitorilor în ceea ce priveşte cazarea".

În plus, la începutul lunii septembrie, atacantul brazilian Vinicius Junior (Real Madrid) a sugerat ca turneul să fie încredinţat altei ţări în locul Spaniei dacă aceasta nu va lupta împotriva rasismului pe stadioanele sale.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri sport

Gloria Buzău - Unirea Slobozia, LIVE TEXT de la ora 17:00 | Duel în subsolul clasamentului

Urmărim și comentăm împreună meciul dintre Gloria Buzău și Unirea Slobozia pe Sport.ro și Facebook Sport.ro.

Djokovic, accidentat și huiduit la Melbourne, unde a scris istoria Openului Australian. Gestul făcut de sârb către australieni

Australian Open 2025 | Novak Djokovic a suferit din mai multe puncte de vedere, în semifinala pierdută prin abandon în fața numărului doi ATP, Alexander Zverev.

Răzvan Lucescu a răbufnit după succesul din Europa League: "În două zile mă întorc în cuşcă! Este nedrept"

PAOK Salonic a obținut o victorie importantă în grupa principală din Europa League, păstrând șanse pentru calificarea în play-off.

„E ultimul Australian Open?” Ce a răspuns Djokovic la Melbourne, după finalul abrupt în ediția 2025

Alexander Zverev s-a calificat pentru prima oară în finala Openului Australian.

Cele mai tari imagini din Qarabag - FCSB

Roș-albaștrii s-au impus cu azerii într-un meci nebun la Baku.

Manchester United, gata de un transfer fabulos chiar înainte de meciul cu FCSB!

FCSB a reușit o nouă victorie fantastică în faza principală din UEFA Europa League, scor 3-2 împotriva celor de la Qarabag, și se află pe locul opt.

Motivul pentru care FCSB și-a schimbat tricourile pentru meciul cu Qarabag + mesajul transmis

FCSB a învins joi seara, în deplasare, scor 3-2, pe Qarabag FK, în etapa a şaptea a grupei principale din Europa League.

Sold-out pentru un meci din Superligă!

Un meci din această etapă de Superliga României se va disputa cu casa închisă.

FCSB - Manchester United, ultima etapă din UEL: marea problemă a ”diavolilor roșii”

FCSB a învins-o pe Qarabag cu 3-2 în Azerbaidjan și se pregătește acum de confruntarea cu Manchester United din ultima etapă a fazei ligii din Europa League.

Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a obținut o nouă victorie cu FCSB, în Europa League

FCSB a învins joi seara, în deplasare, scor 3-2, pe Qarabag FK, în etapa a şaptea a grupei principale din Europa League.

Good News

Only good and positive news.