Unde se afla ,,Cascada de Sange: misterul acestui fenomen care a UIMIT pe toata lumea

Unde se afla ,,Cascada de Sange: misterul acestui fenomen care a UIMIT pe toata lumea
📅 2025-01-07

Cum a fost descoperită Cascada de Sânge

Fenomenul a fost observat pentru prima dată în 1911 de către exploratori, care au remarcat o rocă impregnată cu apă roșie. La vremea respectivă, s-a presupus că algele roșii erau responsabile pentru aspectul neobișnuit, însă cercetările ulterioare au infirmat această ipoteză.

De fapt, culoarea roșie provine dintr-o scurgere lentă de apă sărată, bogată în fier, care se oxidează la contactul cu aerul, rezultând o nuanță similară ruginei.

Originea fenomenului: o poveste veche de peste un milion de ani

Cascada își are originea într-un ghețar de peste 1,5 milioane de ani, situat în Munții Transantarctici. În urmă cu aproximativ un milion de ani, ghețarul Taylor a prins sub el un lac sărat, acoperit ulterior de straturi groase de gheață și zăpadă.

Pe măsură ce apa din lac a devenit din ce în ce mai concentrată în sare, aceasta a dobândit proprietăți care o împiedică să înghețe, chiar și la temperaturi extrem de scăzute. Astfel, saramura continuă să se scurgă prin ghețar și să alimenteze Cascada de Sânge, în ciuda frigului extrem.

Tehnologia care a dezvăluit secretele ghețarului

Pentru a înțelege cum circulă această apă sărată prin ghețar, cercetătorii de la Universitatea Fairbanks din Alaska au utilizat o tehnică radar avansată, cunoscută sub numele de radio-eco sounding (RES). Aceasta le-a permis să creeze o hartă detaliată a rețelei de crăpături din ghețar, prin care saramura se deplasează sub presiune.

Jessica Badgeley, cercetătoare la Colorado College, explică: „Sărurile din saramură au amplificat contrastul cu gheața proaspătă, permițând identificarea clară a canalelor subterane.” Studiul a arătat că apa parcurge aproximativ 300 de metri prin ghețar înainte de a ajunge la suprafață, alimentând cascada.

Un ecosistem unic, izolat de restul lumii

Cascada nu este doar un fenomen vizual impresionant, ci și o fereastră către un ecosistem unic. Saramura găzduiește bacterii extrem de rezistente, care trăiesc izolate de milenii, în lipsa luminii și a oxigenului. Aceste microorganisme supraviețuiesc hrănindu-se cu sulfat, pe care îl transformă în sulfit. În acest proces, reacțiile chimice cu fierul din apă contribuie la regenerarea sulfatului, menținând echilibrul ecosistemului.

De asemenea, procesul de îngheț al apei eliberează căldură, care încălzește gheața din jur, facilitând astfel fluxul constant al saramurii.

Cascada de Sânge din Antarctica oferă cercetătorilor o oportunitate rară de a studia procese geologice și biologice complexe, dar și de a înțelege mai bine cum viața poate supraviețui în condiții extreme. 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Victor Ponta, reacție bombă în privința candidaturii la prezidențiale

Victor Ponta nu exclude direct o candidatură la alegerile prezidențiale! Reacția de ultim moment vine după ce Crin Antonescu a anunțat că își suspendă candidatura. 

Pensiile românilor de rând au înghețat, specialii din Justiție se lăfăie cu venituri de 10 ori mai mari 

În timp ce pensiile românilor de rând abia ajung la 560 de euro, pensiile speciale au crescut considerabil. Spre exemplu, un magistrat încasează peste 5 mii de euro lunar, o suma de nouă ori mai mare comparativ cu pensia unui român obișnuit, potrivit Realitatea Plus.

Fenomen spectaculos pe litoralul românesc: lagune și insulițe formate peste noapte

Pe litoralul românesc al Mării Negre s-a petrecut recent un fenomen natural rar și spectaculos. Din cauza vânturilor puternice care au suflat dinspre uscat, apa a fost împinsă zeci de metri în larg, lăsând în urmă lagune și mici insulițe temporare, un peisaj deosebit care a atras atenția localnic...

Ilie Bolojan, despre veniturile șefilor de la stat: Nu mi se pare normal, când te pensionezi, să iei 10 salarii

Ilie Bolojan dă de pământ cu beneficiile exagerate pe care le au unii bugetari, în special oamenii aflați în structurile de conducere ale companiilor de stat. Liderul PNL a anunțat că se lucrează la un plan pentru reducerea cheltuielilor și că nu este normal ca un șef să ia 10 salarii atunci când...

Alertă în România. Otrava la ceașcă servită clienților de marile fast fooduri

Semnal de alarmă tras de InfoCons în legătură cu produsele tip caffe latte vândute chiar de unele dintre marile lanțuri fast food. Potrivit analizelor, concentrația de zahăr din astfel de produse este atât de mare, încât 2 cești pot conține chiar și jumătate din necesarul zilnic de zahăr.

Unde se află „Cascada de Sânge”: misterul acestui fenomen care a UIMIT pe toată lumea

Într-un colț izolat al Antarcticii, natura oferă un spectacol rar: o cascadă cu apă roșie, denumită sugestiv „Cascada de Sânge” (Blood Falls). Localizată pe ghețarul Taylor, aceasta impresionează prin culoarea sa unică, dar și prin complexitatea mecanismului care o generează.

Doliu în TV. Un cunoscut astrolog s-a stins din viață. Era o prezență frecventă în mass media și social media. Multă lume îi urma sfaturile

Cunoscutul astrolog, Ingrid Baciu, s-a stins din viață chiar în prima zi a anului 2025. Era o prezență frecventă în mass media și socia media unde avea un număr impresionant de urmăritori. 

Klaus Iohannis ar putea deveni cel mai longeviv președinte al țării

Dacă aleșii nu vor organiza alegerile prezidențiale pâna la data de 2 iulie, Klaus Iohannis va deveni cel mai longeviv președinte al țării de după 1989. 

Anca Alexandrescu, după audiența URIȘĂ înregistrată de Realitatea Plus: Facem audiență alături de români, cu ceea ce vor românii. Președintele ales Călin Georgescu revine în platourile Culiselor Statului Paralel

Jurnalista Anca Alexandrescu a avut o intervenție de excepție, în direct la Realitatea Plus, după ce postul de televiziune a înregistrat o audiență record în luna decembrie. Realizatoarea celei mai urmărite emisiuni, "Culisele Statului Paralel", a transmis un mesaj de forță, subliniind faptul că ...

ALERTĂ la un hotel din Sinaia: incendiu CUMPLIT

Un incendiu a izbucnit marți în zona spălătoriei unui hotel din Sinaia, declanșând intervenția promptă a echipajelor de urgență. Flăcările au cuprins materiale textile pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați, iar încăperea s-a umplut rapid de fum, potrivit informațiilor transmise de aut...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.