Pe data de 6 ianuarie urmează să fie sărbătorită Boboteaza, iar până atunci, credincioșii din țara noastră au grijă să respecte nenumărate tradiții și obiceiuri populare. Acestea promit noroc și sănătate celor care le pun în practică, iar mulți români au grijă să nu uite de acestea, înainte de marea sărbătoare.
În calendarul ortodox, Boboteaza este marcată de o cruce roșie, iar odată cu aceasta se încheie ciclul celor 12 sărbători de iarnă, moment care începe odată cu Ajunul Crăciunului. În fiecare an, credincioșii marchează Botezul Domnului pe data de 6 ianuarie, această sărbătoare fiind cunoscută, mai simplu, drept Bobotează.
Tradițiile pe care românii le respectă și astăzi
În unele zone din țara noastră, românii au girjă să aprindă focuri pe câmp, sau chiar și în curtea casei, pe data de 5 ianuarie. Acestea au rolul de a alunga spiritele negative și purifică zona în care sunt aprinse. De asemenea, tot în ajun de Bobotează, românii organizează o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului.
Gospodinele din România au grijă să pună sare pe colțurile mesei, în timp ce în mijlocul acesteia este așezat fân. În plus, în ajun de Bobotează sunt pregătite 12 feluri de mâncare, printre care trebuie să se numere și coliva.
Pe câmpurile din țară sunt aprinse focuri
De asemenea, înainte de această sărbătoare importantă din calendar, gospodinele din țara noastră obișnuiesc să curețe cât mai bine casa. Astfel, ele încearcă să alunge spiritele rele din locuință, iar tradiția spune că acest lucru va aduce liniște în familie.
În plus, se spune că dacă vremea de Bobotează este una frumoasă, atunci va urma să avem noroc tot restul anului. Iar conform tradițiilor, cei care se aruncă în apă cu ocazia Botezului Domnului se vor videca de boli.
Sursă text: Click.ro