În timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, în perioada de dinainte și după Unirea de la 1859, a fost tipărită o singură carte de bucate: „Bucătăria română, Carte coprindzětóre de maĭ multe rețete de bucate și bufet, Carte care coprinde 224 rețete de bucate, bufet” (Typografia Stephan Rassidescu), de Christ Iónnin, apărută în 1865.
Manuscrise culinare și cărți mai vechi sunt consemnate, dar aceasta e singura tipărită pe timpul domniei lui Cuza. Este și prima carte care folosește sintagma de bucătărie română, într-o perioadă în care intelectualii promovau termenii de România, români, românism, scrie g4food.ro.
Bame cu carne sau pui
Vă prezentăm trei rețete din acea perioadă, pentru a creiona, în mare, peisajul gastronomic din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Trebuie să menționăm că aceste rețete sunt specific urbane, târgovețe. Dulciurile țăranilor, dacă își permiteau, erau mai simple.
„Ia carne de mel sau de pui; tae-o în bucăți; prăjeste-o în unt cu puțină ceapă tăiată mărunt. După ce s-a rumenit bine carnea, rumenesce puțin bamele după ce le-ai spălat și curățit. Așează câte un rând de carne și câte unul de bame; pune sare și piper; toarnă pe deasupra zeamă de aguridă30 sau și sos de tomate; pune apă cât să acopere un deget peste tot; lasă să fearbă încet fără să amesteci, până ce va scădea ca să rămâe în untura lui”.
Bob macedonean
„Ia o bucată de unt, pune într-o tingire cu zeamă de carne, vin alb, puțină făină, pătrunjel, cepșoară și ciuperci tocate. Adaogă o legătură de pătrunjel și mărar netăiate, când toate sunt în ferbere. Adaogă partea cărnoasă de anghinare după ce le-ai fert în apă și le-ai tăiat în bucăți.
Adaogă, după trebuință, destul bob curățit și fert în apă. Lasă să scadă încet pe foc potrivit, după ce vei pune piper și sare. De voești a-l face cu smântână, nu pune nici vin, nici anghinare. Atunci, în momentul de a servi, adaogi în sos gălbinare de ou bătută în smântână”.