Razboi in Ucraina, ziua 884. Rusia a atacat peste noapte cu drone instalatii energetice ucrainene - LIVE TEXT

Razboi in Ucraina, ziua 884. Rusia a atacat peste noapte cu drone instalatii energetice ucrainene - LIVE TEXT
📅 2024-09-08

UPDATE 00.00 - Volodimir Zelenski a spus că țara sa este mândră de sportivii ucraineni care au reușit să se pregătească de Jocurile Olimpice chiar și în condiții de război.

„Poporul nostru, steagul și imnul nostru sunt alături de toți cei care respectă viața, valorile umane, principiile olimpismului și regulile corecte. Suntem mândri de echipa noastră – bărbații și femeile care, în ciuda acestui război agresiv, au reușit să se pregătească pentru Jocurile Olimpice și să întruchipeze spiritul tuturor ucrainenilor. Ei au voința noastră de a câștiga și caracterul ucrainean”, a scris Zelenski pe X.

UPDATE 22.00 - Încă un fost adjunct al lui Serghei Şoigu a fost arestat pentru corupţie

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat vineri că Dmitri Bulgakov, fost ministru adjunct al apărării, a fost arestat şi acuzat de corupţie. FSB spune că a fost demarată o anchetă pentru a stabili faptele presupusei „activităţi ilegale” a lui Bulgakov. Acesta a fost trimis la un centru de detenţie provizorie din Moscova.

UPDATE 20.00 - Ambasadoarea SUA la Bucureşti: Aşteptăm cu nerăbdare ca România să deschidă centrul de instruire F-16 în special pentru Ucraina

Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a participat vineri la ceremonia dedicată absolvirii primei serii de piloţi români instruiţi în cadrul Centrului European de Instruire F-16 de la Borcea (județul Călărași, România), context în care a îndemnat ca respectivul centru să fie deschis şi militarilor ucraineni.

UPDATE 18.00 - VIDEO Ucrainenii au lovit cu ATACMS un aerodrom militar din Crimeea. Canal neoficial al aviației ruse: „Exact așa cum am spus că va fi. Veșnica pomenire…”

Forțele Kievului au lovit azi-noapte cu rachete aerodromul militar rusesc Saki din Crimeea, a anunțat statul major ucrainean.

UPDATE 15:40 - MApN: Căutarea unor posibile fragmente de dronă continuă la graniţa cu Ucraina

Cercetările în zonele din proximitatea porturilor ucrainene continuă pe teritoriul naţional, pentru identificarea posibilelor fragmente de drone căzute, a transmis, vineri, Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Investigaţiile echipelor mixte, formate din specialişti din cadrul MApN, SRI şi MAI, continuă în proximitatea localităţii Plauru, judeţul Tulcea, în posibilele zone de incidenţă rămase de cercetat.

Ministerul român arată că în ultimele 24 de ore au fost primite indicii cu privire la două posibile noi zone de incidenţă, aflate pe malul românesc al Dunării, în proximitatea localităţii Periprava.

MApN susţine că în aceste locuri vor avea loc cercetări conform procedurilor, în perioada imediat următoare.

Reprezentanţii ministerului arată că au fost şi indicii care nu s-au confirmat, cum ar fi în zona Niculiţel, despre care au existat referiri în spaţiul public în ceea ce priveşte posibile căderi de fragmente de drone. Cercetările efectuate în această zonă nu au indicat fragmente căzute.

UPDATE 13:02 Pentagonul a găsit erori contabile care vor permite trimiterea de ajutoare militare de încă 2 miliarde de dolari

Pentagonul a găsit erori contabile suplimentare de 2 miliarde de dolari în calculele sale privind muniţiile, rachetele şi alte echipamente militare trimise în Ucraina, astfel încât suma totală a materialelor evaluate necorespunzător a crescut la 8,2 miliarde de dolari, relevă un raport guvernamental publicat joi, transmite Reuters.

Departamentul Apărării al SUA s-a confruntat cu provocări în evaluarea cu acurateţe a materialelor trimise în Ucraina din cauza definiţiilor contabile neclare, arată un nou raport al Oficiului de Responsabilitate Guvernamentală (GAO).

În 2023, Pentagonul a declarat că personalul său a folosit "valoarea de înlocuire" în loc de "valoarea depreciată" pentru a calcula miliardele în materiale trimise Ucrainei. Eroarea de 6,2 miliarde de dolari a făcut posibilă trimiterea unor miliarde suplimentare Kievului.

Pentagonul a informat GAO că, de atunci, au fost descoperite supraevaluări de încă 2 miliarde de dolari. În consecinţă, pot fi trimise Ucrainei arme suplimentare în valoare de 2 miliarde pentru a acoperi suma aprobată de administraţia preşedintelui Joe Biden.

Potrivit GAO, o definiţie vagă a valorii din Legea de asistenţă străină (Foreign Assistance Act) şi absenţa unor îndrumări specifice de evaluare pentru Presidential Drawdown Authority (PDA, autoritatea de care dispune preşedintele de a retrage echipamente pentru a fi trimise altor state) au condus la neconcordanţe în valoarea raportată a ajutorului militar.

Într-un exemplu citat în raportul GAO, 10 vehicule au fost evaluate la 7,05 milioane de dolari, deşi documentaţia justificativă arăta că trebuiau evaluate la zero, valoarea lor contabilă netă.

UPDATE 12:30 Serghei Lavrov și omologul său din China au discutat despre „alternativa eurasiatică la NATO”

Miniştrii de Externe ai Chinei, Wang Yi, şi Rusiei, Serghei Lavrov, au discutat despre cum „poate fi construită o nouă arhitectură de securitate în Eurasia”, ca alternativă la modelul euro-atlantic al NATO, scrie agenția EFE, citată de Agerpres.

Inițiativa a fost propusă de Rusia ca răspuns la „blocarea mecanismelor euro-atlantice”, a transmis Ministerul rus de Externe după întâlnirea dintre cei doi miniştri, care a avut loc joi la Vientiane, capitala Laosului, unde se desfăşoară summitul miniştrilor de externe ai Asociaţiei Ţărilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

UPDATE 10:50 - Josep Borrell: Consecinţele războiului din Ucraina afectează toate ţările

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru afaceri externe, Josep Borrell, a declarat vineri, la Vientiane, că urmările războiului din Ucraina afectează toate ţările, în cadrul întâlnirii sale din Laos cu miniştrii de externe din Asia de Sud-Est, informează EFE.

"Sunt conştient că agresiunea rusă împotriva Ucrainei poate părea foarte îndepărtată de Asia, dar consecinţele ei, fie sub formă de inflaţie, fie de creştere a preţurilor la alimente şi petrol, sunt resimţite de toate populaţiile noastre", a remarcat Borrell în discursul său de deschidere.

Şeful diplomaţiei UE a afirmat că "lupta ucraineană este existenţială" pentru Europa şi a criticat dur Rusia pentru "eforturile sale de a răspândi dezinformarea".

"Uniunea Europeană face tot posibilul pentru a sprijini eforturile Ucrainei de a-şi menţine integritatea teritorială şi de a condamna actele de violenţă comise de forţele ruse împotriva populaţiei civile", a subliniat Borrell.

UPDATE 9:30 - Rusia a atacat peste noapte cu drone instalații energetice ucrainene din două regiuni, ceea ce a dus la întreruperea furnizării de electricitate, a anunțat, vineri, operatorul rețelei naționale de energie din Ucraina.

Cu toate acestea, alimentarea cu energie electrică a fost deja restabilită pentru majoritatea consumatorilor din regiunile nordice Cernihiv și Jîtomîr, a precizat Ukrenergo.

Apărarea aeriană ucraineană a distrus 20 din cele 22 de drone de atac rusești lansate peste noapte, a declarat șeful forțelor aeriene ucrainene. Majoritatea dronelor au fost doborâte în regiunile Herson, Sumî, Jîtomîr și Cernihiv.

Guvernatorul regiunii Cernihiv a spus că unele infrastructuri și un cămin au fost avariate în timpul atacului asupra orașului Nizhyn, fără a oferi detalii suplimentare. 

UPDATE 8:30 - Pentagonul a găsit noi erori de miliarde de dolari în armamentul trimis

Pentagonul a găsit alte erori, în valoare de 2 miliarde de dolari, în calculele sale privind muniția, rachetele și alte echipamente trimise Ucrainei, crescând totalul materialelor militare evaluate necorespunzător la 8,2 miliarde de dolari, potrivit unui raport al guvernului american citat de Reuters.

Departamentul american al Apărării a avut probleme în a evalua corect echipamentele de război trimise Ucrainei din cauza definițiilor contabile neclare, se arată într-un nou raport al Government Accountability Office (GAO).

Pentagonul a precizat că personalul său a folosit în 2023 „valoarea de înlocuire” în loc de „valoarea depreciată” pentru a contabiliza miliardele de materiale trimise Ucrainei. Eroarea de 6,2 miliarde de dolari a creat o posibilitatea de a trimite Kievului alte echipamente militare în valoare de miliarde de dolari.

Pentagonul a transmis GAO că, de atunci, au mai fost găsite supraevaluări în valoare de 2 miliarde de dolari. Prin urmare, o cantitate suplimentară de armament în valoare de 2 miliarde de dolari poate fi trimisă Ucrainei pentru a se ajunge la suma de ajutoare militare aprobată de administrația Biden.

Slovacia și Ungaria fac presiuni tot mai mari după ce săptămâna trecută au anunțat că nu mai primesc petrol de la Lukoil prin Ucraina, din cauză că Kievul a inclus compania rusă pe o listă de sancțiuni. 

Comisia Europeană a solicitat mai multe informații în această dispută, a declarat un purtător de cuvânt pentru Reuters.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a vizitat joi Hong Kong-ul și i-a cerut liderului acestuia, John Lee, să nu permită Rusiei să folosească Hong Kong-ul pentru a eluda sancțiunile occidentale, scrie hotnews.ro.

„Dmytro Kuleba … a solicitat administrației din Hong Kong să ia măsuri pentru a priva Rusia și companiile rusești de posibilitatea de a utiliza Hong Kong pentru a eluda măsurile restrictive impuse pentru agresiunea rusă împotriva Ucrainei”, a declarat ministerul ucrainean într-un comunicat.

Guvernul din Hong Kong a răspuns la o solicitare Reuters pe această temă că „implementează și aplică cu strictețe sancțiunile Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite”.

Atât Hong Kong, cât și China sunt considerate de guvernul SUA ca fiind surse-cheie pentru Rusia în ce privește aprovizionarea armatei, inclusiv semiconductori și piese pentru drone.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Adrian Năstase, atac dur la Mircea Geoană: E lipsit de cea mai importantă calitate a unui politician

Fostul șef al lui Mircea Geoană iese la atac! Fostul premier Adrian Năstase îl critică pe fostul lider de la NATO și dezvăluie că acesta nu știe să joace în echipă. Mai mult, îl acuză că s-a dezmințit de colegii din PSD care l-au susținut în campanie. 

Suma cu care a fost "taxat" de poliție un bărbat după ce a abandonat mai mulți pui de pisică

Un bărbat de 54 de ani din municipiul Botoşani a fost amendat de poliţişti cu 12.000 de lei după ce a fost prins că a abandonat mai mulţi pui de pisică, în zona gării din oraş.

Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului, sărbătorită pe 8 septembrie. Ce NU ai voie sub nicio formă să faci în această zi sfântă

SFÂNTA MARIA MICĂ 8 septembrie. În ordinea anului bisericesc, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului este primul dintre cele patru praznice dedicate Fecioarei Maria, cunoscută în popor ca Sântămăria Mică. Este un eveniment celebrat atât de Biserica Ortodoxă, cât şi de cea Romano-Catolică.

Scene teribile într-un parc turistic din Croația: un bărbat a fost mușcat de braț de un urs

Un urs a atacat un bărbat, pe care l-a muşcat de braţ, în Parc Naţional Lacurile Plitvice din Croaţia.

Evită să mănânci ouă dacă ai această problemă de sănătate! Medicii interzic clar acest lucru

Este greu să găsești vreun aliment cu atât de mulți nutrienți precum ouăle, care să poată fi folosit ca fel principal la toate cele trei mese sau în alte alimente, la gătit și coacere.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..