Zeci de perchezitii la persoane suspectate ca au emis acte de identitate false pentru cetateni din Rep. Moldova, Ucraina si Rusia. Cati bani cereau

Zeci de perchezitii la persoane suspectate ca au emis acte de identitate false pentru cetateni din Rep. Moldova, Ucraina
📅 2024-11-20

Documentele atestă domiciliul acestor persoane la diferite adrese, fără ştirea proprietarilor, prin întocmirea de declaraţii false. Prin unele documente au fost schimbate şi numele, data naşterii sau alte detalii pentru persoanele care au plătit. 10.000 de astfel de documente au fost realizate doar într-o comună din Botoşani. Pentru emiterea actelor se primeau între 350 şi 400 de euro.

”Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi ofiţeri din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră au pus în executare, în cursul zilei de azi, 20 noiembrie 2024, 90 de mandate de percheziţie domiciliară la sediile unor instituţii publice şi locuinţele unor persoane fizice. Activităţile operative sunt realizate într-o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi fals informatic de către funcţionari publici de pe raza judeţului Botoşani, precum şi cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi fals în înscrisuri sub semnătură privată”, a transmis, miercuri, Parchetul General.

Procurorii precizează că ancheta vizează destructurarea unei reţele care, prin intermediul unor funcţionari publici din două servicii de evidenţă a populaţiei şi două primării, a obţinut documente de identitate româneşti neconforme cu realitatea pentru persoane născute în Republica Moldova, Ucraina şi Federaţia Rusă.

”Datele nereale se referă la domiciliul persoanei, care  este fictiv deoarece beneficiarul nu a locuit şi nici nu va locui vreodată la adresa respectivă, dar şi la alte atribute de identificare ale persoanei, respectiv nume, prenume, data naşterii, locul naşterii, totul cu scopul obţinerii de către beneficiar a unui act de identitate care face dovada identităţii, a cetăţeniei române şi, după caz, a domiciliului sau a reşedinţei în România. Datele susmenţionate, care în unele cazuri prezintă o identitate diferită de cea deţinută în mod real de către beneficiari, sunt incluse în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor (RNEP)”, arată Parchetul General.

Potrivit procurorilor, concret, beneficiarii au obţinut cărţile de identitate, cu stabilirea domiciliului la imobile aparţinând unor cetăţeni români care au decedat, iar partajul succesoral nu a fost efectuat, care sunt netrasportabili sau plecaţi în străinătate, fără acordul lor, prin întocmirea în fals a declaraţiilor de luare în spaţiu şi implicit fără prezenţa lor în faţa funcţionarului de la Serviciul de evidenţă a persoanelor.

”Astfel, într-o comună din judeţul Botoşani figurează aproximativ 10.000 de cetăţeni originari din Ucraina, Republica Moldova şi Federaţia Rusă, marea majoritate având domiciliul la diferite adrese, fără acordul prealabil al proprietarilor, sau în baza unor declaraţii de luare în spaţiu neconforme cu realitatea, prin contrafacerea semnăturii proprietarilor sau a unor adeverinţe emise de reprezentanţi ai primăriei, în care a fost consemnat în mod nereal dreptul de proprietate.

Din cercetări reiese că funcţionarii din cadrul primăriei de comună menţionate, precum şi din cadrul primăriei unui oraş din acelaşi judeţ, ar fi eliberat în fals adeverinţe de rol agricol pentru imobile care nu au destinaţia de locuit şi ar fi atribuit numere cadastrale unor anexe gospodăreşti pentru a putea fi luaţi în spaţiu cetăţeni ucrainieni, totul contra unor sume de bani”, arată procurorii.

Potrivit acestora, sumele de bani plătite pentru obţinerea unei cărţi de identitate româneşti ar fi fost cuprinse între 350-400 de euro şi variau în funcţie de serviciile oferite de către intermediar.

Procurorii au stabilit că banii se împărţeau astfel:

- 100-150 de euro/persoană celor dispuşi să ia în spaţiu, în mod fictiv, cetăţeni născuţi în Republica Moldova, Ucraina şi chiar în Federaţia Rusă, la imobile pe care le deţin, în marea lor majoritate fără titlu locativ valabil, cunoscînd că aceştia nu vor locui vreodată la adresă;

- între 50-100 de euro/persoană funcţionarilor publici din cadrul Serviciului de evidenţă a populaţiei pentru îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu în legătură cu primirea, introducerea, fără drept, în RNEP de date neconforme realităţii, care se referă la domiciliul persoanei, cunoscând că este fictiv, dar şi a altor date de identificare a persoanei, precum şi eliberarea în regim de urgenţă a cărţilor de identitate neconforme realităţii; există situaţii când în două zile beneficiarul a obţinnut atât cartea de identitate cât şi paşaportul;

- 50 de euro se împărţeau altor funcţionari din cadrul celor două primării pentru eliberarea unor documente necesare eliberării actelor de identitate şi anume chitanţe, adeverinţe de rol fiscal, efectuarea de copii de pe documentele de stare civilă, dar şi taxa pentru eliberarea documentelor, în valoare de 7 lei.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Nicolae Ciucă, reacție după retragerea lui Ludovic Orban din cursa prezidențială: Nu o va ajuta pe Elena Lasconi

Nicolae Ciucă vine cu prima declarație după retragerea lui Ludovic Orban în favoarea Elenei Lasconi. Președintele PNL a mărturisit că îi pare foarte rău de modul în care Orban a ales să părăsească viața politică și a spus că renunțarea sa nu îi va aduce niciun beneficiu șefei reziștilor. Traian B...

Pe cine va vota Nicușor Dan în turul al doilea, dintre Ciolacu și Simion? Răspunsul primarului Capitalei: "Fără discuție"

Chiar dacă ezită să își anunțe preferatul la prezidențiale, așa cum a promis, Nicușor Dan a spus pe cine va vota în turul 2. În scenariul în care ar ajunge Marcel Ciolacu și George Simion, primarul Capitalei a spus că va vota fără ezitare cu președintele PSD. În continuare, primarul Capitalei ref...

Zeci de percheziţii la persoane suspectate că au emis acte de identitate false pentru cetăţeni din Rep. Moldova, Ucraina şi Rusia. Câți bani cereau

Parchetul General face, miercuri, 90 de percheziţii într-un dosar în care funcţionari publici din judeţul Botoşani sunt suspectaţi de luare de mită pentru emiterea de acte de identitate false pentru cetăţeni din Republica Moldova, Ucraina şi Rusia.  

Cum îți poate salva sănătatea la bătrânețe fericirea partenerului. Ce spun medicii

Un nou studiu realizat de Universitatea Davis din California contribuie la înțelegerea legăturii dintre emoțiile pozitive în relațiile intime și nivelurile de cortizol, în special în rândul persoanelor în vârstă, care sunt mai vulnerabile la stres și probleme de sănătate.

De ce trebuie să introduci nucile în alimentația ta. 10 beneficii incredibile ale acestor fructe oliagenoase

De ce trebuie să introduci nucile în alimentația ta. 10 beneficii incredibile ale acestor fructe oliagenoase, pe care trebuie să le mănânci cât mai des posibil. Iată despre ce este vorba.

Zodii compatibile în dragoste. Care sunt cele mai potrivite pentru a forma un cuplu, conform astrologiei

Zodii compatibile în dragoste. Cine sunt cei care se potrivesc cel mai bine pe plan sentimental, conform astrologiei.

Marea dragoste a lui Fuego. Artistul era gata să-și întemeieze o familie cu aceasta: ce n-a mers

Paul Surugiu, cunoscut în lumea artisitică muzicală românească drept "Fuego" , are o carieră remarcabilă, încununată de un real succes. Acesta și-a ținut însă mereu viața privată departe de ochii curioșilor, iar atunci când a ales, totuși, să vorbească despre viața sa personală, a făcut-o într-un...

Accident grav în Constanța între o ambulanță și o mașină. Șoferul și pasagera mașinii au fost transportați la spital

O ambulanţă şi o maşină au fost implicate, miercuri, într-un accident rutier în municipiul Constanţa, iar în urma impactului şoferul autoturismului, de 26 de ani şi pasagera din dreapta, de 20 de ani, au ajuns la spital.

Cheltuieli record făcute de Franța la JO 2024. Câți bani a folosit Franța pentru măsurile de securitate de la JO 2024

Măsurile de securitate puse în aplicare pentru Jocurile Olimpice de la Paris din vara trecută au costat vistieria publică a Franţei cel puţin 1,4 miliarde de euro.

PROTESTE de amploare la ușa Ministerului Muncii: Sindicaliștii din Energie, nemulțumiți de noua lege a pensiilor

Sute de pensionari nemulțumiți de haosul creat de marea recalculare au ieșit să protesteze la ușa Ministerului Muncii cu doar câteva zile înainte de marile alegeri.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.