UE ii pregateste lovitura lui Trump. Taxe de aproape 30 de miliarde pentru importurile din SUA

UE ii pregateste lovitura lui Trump. Taxe de aproape 30 de miliarde pentru importurile din SUA
📅 2025-04-08

O astfel de mişcare ar alinia UE la răspunsurile deja anunţate de China şi Canada, marcând o escaladare timpurie a unui posibil război comercial global, cu riscul de a scumpi bunurile pentru miliarde de consumatori şi de a împinge economiile lumii în recesiune.

Blocul celor 27 de state membre se confruntă cu tarife de 25% la importurile de automobile, oţel şi aluminiu, precum şi cu tarife ”reciproce” de 20%, începând de miercuri, pentru aproape toate celelalte bunuri.

Tarifele impuse de Trump acoperă aproximativ 70% din exporturile UE către Statele Unite, în valoare totală de 532 de miliarde de euro (585 miliarde de dolari) anul trecut, iar alte taxe vamale sunt aşteptate să afecteze cuprul, produsele farmaceutice, semiconductoarele şi lemnul.

Comisia Europeană, care coordonează politica comercială a Uniunii, va propune luni seara statelor membre o listă de produse americane care să fie vizate de taxe suplimentare ca răspuns la tarifele impuse de SUA pe oţel şi aluminiu, evitând deocamdată aplicarea generalizată a tarifelor ”reciproce”.

Lista ar urma să includă carne, cereale, vin, lemn şi articole de îmbrăcăminte, dar şi produse precum gumă de mestecat, aţă dentară, aspiratoare şi hârtie igienică.

Un produs care a stârnit dezbateri în interiorul blocului este bourbonul american. Comisia a propus un tarif de 50%, ceea ce a provocat ameninţarea lui Trump de a introduce un tarif de 200% pentru băuturile alcoolice europene dacă măsura va fi adoptată.

Exportatorii de vin din Franţa şi Italia şi-au exprimat îngrijorarea. UE, a cărei economie este puternic dependentă de comerţul liber, doreşte să obţină o susţinere largă pentru orice reacţie, menţinând astfel presiunea asupra lui Trump pentru a intra în negocieri.

Luni dimineaţă, Luxemburgul va găzdui prima reuniune politică la nivelul UE de la anunţul tarifelor, unde miniştrii responsabili de comerţ din cele 27 de state membre vor discuta impactul măsurilor americane şi cele mai bune căi de reacţie.

Diplomaţii europeni au declarat că principalul obiectiv este exprimarea unei poziţii comune: disponibilitatea de a negocia eliminarea tarifelor, dar şi pregătirea de a adopta contramăsuri dacă negocierile eşuează.

”Marea noastră temere după Brexit era destrămarea unităţii prin acorduri bilaterale, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Sigur, acum avem o situaţie diferită, dar toată lumea înţelege că interesul este într-o politică comercială comună”, a declarat un diplomat UE.

Tarife de contrareacţie

În interiorul Uniunii, opiniile privind răspunsul variază. Franţa consideră că UE ar trebui să meargă dincolo de tarife, iar preşedintele Emmanuel Macron a sugerat ca firmele europene să suspende investiţiile în SUA până când ”lucrurile vor fi clarificate”.

Irlanda, care trimite aproape o treime din exporturi în SUA, a cerut o reacţie ”echilibrată şi raţională”, în timp ce Italia, al treilea cel mai mare exportator din UE către SUA, a pus sub semnul întrebării necesitatea unor măsuri de retorsiune.

”Este un echilibru dificil. Măsurile nu pot fi prea slabe, pentru că nu aduc SUA la masa negocierilor, dar nici prea dure, pentru că riscă o escaladare”, a declarat un alt diplomat european.

Discuţiile cu Washingtonul nu au dus până acum la rezultate. Comisarul european pentru comerţ, Maroš Šefčovič, a descris dialogul de două ore cu oficialii americani ca fiind ”direct”, explicându-le acestora că tarifele SUA sunt ”nocive şi nejustificate”.

Votul asupra primului val de tarife de răspuns va avea loc miercuri, şi este de aşteptat să fie aprobat, cu excepţia improbabilă în care o majoritate calificată, 15 state membre reprezentând 65% din populaţia UE, se opune.

Aceste contramăsuri ar urma să intre în vigoare în două etape: o parte pe 15 aprilie, iar restul o lună mai târziu.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va purta şi discuţii separate, luni şi marţi, cu directori executivi din industriile de oţel, auto şi farmaceutică, pentru a evalua impactul tarifelor şi pentru a decide următorii paşi.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Cei născuți în aceste date, indiferent de zodie, sunt destinate sa aibă noroc la bani. Astrele le oferă oportunități unice de îmbogățire pe parcursul vieții lor

Există unii oameni care par să atragă norocul financiar în mod natural, iar acest lucru nu depinde de circumstanțe externe sau de eforturile pe care le depun. Acești indivizi emană o energie specială, care le deschide uși către oportunități neașteptate și le oferă capacitatea de a transforma vise...

Cele două zodii a căror viață se va schimba total de Florii. În sfârșit vor avea parte de o perioadă de glorie și acești nativi

Pentru doi nativi din zodiac, începutul lunii aprilie marchează o transformare profundă, o cotitură care le va rescrie traseul personal și profesional, mai ales începând cu Floriile. Dacă până acum au simțit că bat pasul pe loc, urmează o perioadă în care vor urca în forță pe scena vieții.

Rețeta simplă pe care o poți pregăti în câteva minute. Chiftelele de vinete umplute cu brânză, ideale pentru o masă rapidă

Este o rețetă simplă, gustoasă și foarte ușor de pregătit! Este vorba despre delicioasele chiftele din vinete umplute cu brânză, un preparat perfect pentru zilele în care nu dorim să consumăm carne!

Paște 2025. Când vor fi plătite alocațiile, indemnizațiile și pensiile - anunțul Ministerului Muncii

Alocațiile pentru copii, indemnizațiile, pensiile și toate celelalte drepturi sociale vor ajunge la beneficiari înainte de Sărbătorile Pascale, sumele urmând să fie virate până în 17 aprilie 2025, informează Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale. 

Anca Alexandrescu aruncă bomba, mâine, la Culisele Statului Paralel, după scandalul emisarilor: ”Se va vedea poziția Administrației Trump și cine este interesant pentru SUA”

Anca Alexandrescu a oferit o reacție cu privire la dezmințirea făcută de Călin Georgescu astăzi în legătură cu asocierea numelui său cu protestele și cu îndemnarea la violență. Jurnalista a declarat că acțiunea de hărțuire la care a fost supusă în timpul emisiunii de ieri nu este decât o „acțiune...

Scandalul taxelor lui Trump. George Simion, reacție de ultim moment: România nu trebuie să participe la un nou război. Nici economic, nici ideologic

Reacție de ultim moment de la liderul suveraniștilor, George Simion. Președintele AUR spune că "România nu trebuie să participe la un nou război: nici economic, nici ideologic" și explică intervenția sa prin faptul că Ursula von der Leyen "visează la escaladări și războaie comerciale cu Statele U...

VINDECĂTORUL Chiron întâlnește Soarele în BERBEC în 12 aprilie: O durere profundă se transformă în cel mai mare noroc

În mitologie, Chiron este un centaur rănit, dar rănile sale nu ar trebui niciodată confundate cu lipsa de putere. Pe parcursul călătoriei sale, Chiron a descoperit puterea de a-și transforma rănile în puncte forte. A înțeles că, deși nu poate schimba trecutul sau șterge cicatricile pe care le poa...

Adrian Alexandrov rupe tăcerea după amânarea procesului Elenei Udrea: ”În România s-a făcut poliție politică, dosarul Gala Bute este fabricat”

Decizia pentru reducerea pedepsei Elenei Udrea a fost amânată până pe 29 aprilie. Adrian Alexandrov, partenerul Elenei Udrea, susține că dosarul în care aceasta este condamnată este unul fabricat și face acuzații de poliție politică. Mai mult, spune că tot ceea ce a spus Elena Udrea s-a adeverit,...

Lupii din Game of Thrones, dispăruți de peste 12.000 de ani, ar fi fost readuși la viață 

Compania de biotehnologie Colossal Biosciences, cunoscută pentru încercarea de a aduce înapoi mamuții lânoși, susține că a reușit să reproducă trei pui de lup străvechi (Canis dirus), specie dispărută în urmă cu 12.500 de ani, transmit Live Science și New Scientist.

Teoria explozivă a americanilor privind anularea alegerilor din România. Țara noastră, considerată un exemplu negativ în lume de democrație defectă

Publicația de peste ocean „The American Conservative” a lansat o teorie explozivă cu privire la anularea alegerilor din România și la eliminarea din cursă a lui Călin Georgescu. Jurnaliștii sunt de părere că toate evenimentele din țara noastră s-ar putea produce în toată lumea, mai ales în rândul...

Good News

Only good and positive news.