Lupii din Game of Thrones, disparuti de peste 12.000 de ani, ar fi fost readusi la viata

Lupii din Game of Thrones, disparuti de peste 12.000 de ani, ar fi fost readusi la viata
📅 2025-04-17

Lupii străvechi (Canis dirus) sunt o specie care a devenit recent foarte populară în contextul reprezentării sale în romanele fantastice și în seria HBO Game of Thrones. În prezent, compania Colossal Biosciences susține că a readus la viață această specie de lupi folosind instrumentele ingineriei genetice în ceea ce a descris drept "primul proces de dez-extincție din lume".

Ei au reușit acest lucru prin reconstrucția genomului acestor lupi din ADN-ul recuperat de la fosile, identificând variantele genelor care se regăseau doar la lupii străvechi și le ofereau caracteristicile de specie, spre deosebire de cele întâlnite la lupii cenușii (Canis lupus).

Echipa a modificat apoi ADN-ul preluat de la lupii cenușii pentru a include aceste variante unice ale genelor și au introdus acest material genetic în ovocite denucleate de lup cenușiu, iar după o perioadă de dezvoltare în laborator, ovocitele au fost introduse în cățele mame surogat, conform revistei TIME. Trei dintre embrioni au fost implantați cu succes în trei cățele mame surogat procedură ce a condus la nașterea unor "pui de lup străvechi" complet albi, doi masculi și o femelă, care au primit numele Romulus, Remus și Khaleesi, scrie agerpres.ro.

"Echipa noastră a prelevat ADN dintr-un dinte vechi de 13.000 de ani și dintr-un craniu de 72.000 de ani, și a obținut pui sănătoși de lup străvechi", a declarat Ben Lamm, CEO al companiei Colossal Biosciences. 'Odinioară s-a spus că orice tehnologie suficient de avansată nu poate fi deosebită de magie. Azi echipa noastră dezvăluie o parte din magia la care a lucrat', a adăugat el.

Însă, având în vedere că lupii străvechi au dispărut la sfârșitul ultimei ere glaciare, geneticienii din cadrul companiei Colossal au fost nevoiți să aproximeze punând laolaltă indiciile pe care le-au obținut din registrul fosil.

Pentru a reconstitui genomul acestor animale, ei au folosit mostre genetice prelevate de la fosile de lupi străvechi și le-au comparat cu genomurile rudelor canide care trăiesc în prezent, precum lupii, șacalii și vulpile. Ei au selectat lupii cenușii să fie donatorii ovulelor pentru că aceste animale sunt cele mai apropiate rude în viață ale lupilor străvechi.

Această analiză genomică le-a permis oamenilor de știință să identifice 20 de diferențe cheie în 14 gene ce erau responsabile de caracteristicle reprezentative ale speciei lupilor străvechi - talia mult mai mare, blana albă, dinții mai mari și urletul caracteristic.

Apoi, au colectat celule din mostre de sânge prelevate de la lupi cenușii și au apelat la tehnologia de editare genetică CRISPR pentru a opera 20 de modificări pe cele 14 gene identificate, astfel încât să fie identice celor pe care le aveau lupii străvechi.

Odată create aceste 'celule de lupi străvechi', nucleele lor au fost extrase și introduse în ovule de lupi cenușii. La fel ca și în cazul oiței Dolly, nucleele ovulelor donatorilor au fost îndepărtate pentru a face loc noului ADN. Celulele reproductive - așa cum sunt ovulele și spermatozoizii - au în mod normal o singură copie a fiecărui cromozom, însă celule din restul organismului poartă două copii. Astfel, transferul nucleelor dintr-o altă celulă a organismului într-o celulă reproducătoare îi conferă acesteia toate instrucțiunile genetice necesare pentru a se transforma într-un embrion.

Ovulele s-au maturizat în embrioni în condiții de laborator, rezultând 45 de embrioni care au fost transferați în două cățele domestice - care sunt din punct de vedere tehnic o subspecie a lupilor cenușii.

Doar câte un singur embrion dintre cei transferați mamelor surogat a prins, iar după 65 de zile de gestație Romulus și Remus s-au născut prin cezariană, la 1 octombrie 2024. Întregul proces a fost repetat câteva luni mai târziu cu o a treia cățea mamă surogat, care i-a dat naștere lui Khaleesi trei luni mai târziu.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Cea mai puternică rugăciune pentru curățarea inimii și a sufletului. Trebuie să o spui în Joia Mare

Joia Mare este o zi extrem de importantă pentru creștinii din întreaga lume. În această zi, a avut loc Cina cea de Taină în timpul căreia Mântuitorul Hristos a spălat picioarele ucenicilor și a pus bazele uneia dintre cele 7 Sfinte Taine și anume împărtășania. Tot în această zi, Fiul lui Dumnezeu...

Zodiacul floral. Află ce floare ești în funcție de ziua ta de naștere. Caracteristici și compatibilități

Zodiacul floral are în componență nouă plante ce sunt asociate cu ziua în care ai venit pe lume. Acesta a fost realizat de astrologi pentru personalităţile feminine, dar se pot regăsi și bărbaţii. Află ce floare ești în zodiacul floral și care sunt calitățile și compatibilitățile acestor nativi. 

Ingredientul folosit de milioane de oameni asociat cu cancerul agresiv la sân. Cu ce poate fi înlocuit

Uleiurile de gătit obișnuite folosite de milioane de oameni ar putea crește riscul unei forme agresive de cancer de sân, a avertizat unul dintre cei mai importanți experți în cancer din Marea Britanie.

Putin îl felicită pe Elon Musk și-l compară cu un fost demnitar sovietic

Vladimir Putin a salutat miercuri ambiţiile spaţiale ale miliardarului american Elon Musk, care vrea să organizeze o misiune pe planeta Marte, şi l-a comparat cu Serghei Koroliov, părintele programului spaţial sovietic.

Horoscop 17 martie. Racii primesc șansa unui nou început, pierderi pentru Pești

Horoscop joi, 17 aprilie. Fie că este vorba despre relații, sănătate sau bani, astrele ne îndeamnă să privim în profunzime, să ne ascultăm instinctul și să alegem cu inima, dar și cu mintea limpede. Dialogul, planificarea și sinceritatea sunt cuvintele-cheie. E momentul perfect să curățăm ce nu m...

Planta minune care purifică aerul. Este mereu verde și se întreține extrem de ușor. Trebuie neapărat să o ai în casă

Plantele sunt nelipsite din casele românilor și asta pentru că estetic vorbind dau un strop de prospețime încăperilor. Însă puțini sunt cei care știu că există o plantă care pe lângă faptul că arată bine, ajută la purificarea aerului. 

Cadavrul unui bărbat, descoperit într-un canal colector din Timișoara. Poliția a deschis o anchetă

Descoperire macabră în Timișoara. Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost găsit, miercuri seară, într-un bazin betonat inundat în apropierea străzii Dunărea. 

Stegarul dac, din nou în studiourile Realitatea: „Am spun instanței că judecătorii sunt criminali care au ucis justiția”

Cezar Avrămuță a ajuns, din nou, în platoul emisiunii Culisele Statului Paralel de unde a lansat un atac furibund asupra magistraților care au furat alegerile și au anulat democrația și statul de drept din țara noastră.

Cum îți dai seama dacă ouăle sunt bune sau nu pentru consum. Testul care îți arată că sunt vechi

În această perioadă gospodinele pregătesc ouăle pentru Paște, iar medicii atrag atenția că trebuie să acorde o atenție deosebită calității lor, mai ales că ele vor fi consumate de întreaga familie. Există câteva tehnici care te vor ajuta să îți poți da seama rapid dacă sunt sau nu ouăle bune pent...

Temperatura la care trebuie să coci cozonacii de Paște. Trucul secret al gospodinelor din Moldova a fost descoperit

Românii adoră cozoanacul, iar cel mai bun este cel făcut în casă. Acest desert tradițional este nelipsit de pe mesele de sărbători și cum Paștele se apropie cu pași repezi majoritatea gospodinelor se pregătesc să îl prepare pentru a-și răsfăța familia și musafirii. 

Good News

Only good and positive news.