Soferii ar putea plati un nou bir catre stat: Taxa pe aglomeratie, in marile orase din Romania

Soferii ar putea plati un nou bir catre stat: Taxa pe aglomeratie, in marile orase din Romania
📅 2025-01-11

În calitate de deputat de Iași, un oraș care se confruntă din ce în ce mai frecvent cu probleme legate de aglomerația rutieră, doresc să aduc în atenția dumneavoastră o inițiativă recentă implementată pe plan internațional, care ar putea servi drept model pentru rezolvarea acestor dificultăți în marile orașe din România.

Traficul intens, insuficiența locurilor de parcare, timpii mari de deplasare și nivelul ridicat al poluării atmosferice afectează semnificativ calitatea vieții locuitorilor din Iași. Aceste probleme nu doar că limitează mobilitatea urbană, dar au și un impact negativ asupra dezvoltării economice și atractivității orașului pentru investiții și turism”, transmite Vasile Cîtea, deputat PSD de Iași, într-o interpelare adresată ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu.

22 de dolari pe zi, în Manhattan, pentru camioane și autobuze

Cîtea prezintă ca exemplu introducerea unei taxe de decongestionare în Manhattan, New York. Începând de duminică, acolo se aplică o taxă de nouă dolari pe zi pentru vehiculele de pasageri care pătrund în Manhattan la sud de strada 60. Camioanele și autobuzele plătesc până la 21,60 de dolari pe zi, taxiurile 75 de cenți pe călătorie, iar vehiculele de ride-sharing, precum Uber și Lyft, 1,50 de dolari pe călătorie. Taxa este redusă cu 75% pentru accesul pe timp de noapte.

„Această măsură, prima de acest tip în Statele Unite, urmărește reducerea numărului de mașini care intră zilnic în Manhattan cu cel puțin 80.000, ceea ce va contribui la decongestionarea traficului în cel mai aglomerat district din țară”, explică deputatul de Iași.

Potrivit lui, fondurile generate vor fi direcționate către modernizarea și extinderea transportului public, asigurând astfel o soluție pe termen lung pentru mobilitatea urbană.

El mai dă ca exemplu Londra, care ar aplica încă din 2003 o astfel de taxă, care a avut rezultate notabile în reducerea traficului și în generarea de resurse financiare pentru transportul public.

„Având în vedere aceste exemple, consider că ar fi oportun ca și în România să fie explorată posibilitatea implementării unei taxe similare, adaptată nevoilor și specificului orașelor noastre mari, precum București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași”, mai spune deputatul român.

Acesta estimează că, în Iași, introducerea unei astfel de taxe ar putea reduce semnificativ traficul din zonele centrale, ar încuraja utilizarea transportului public sau a altor mijloace alternative de mobilitate și ar contribui la scăderea nivelului de poluare. În același timp, fondurile colectate ar putea fi utilizate pentru modernizarea rețelelor de transport în comun, precum și pentru alte proiecte de infrastructură necesare unui oraș aflat în continuă dezvoltare, argumentează Vasile Cîtea.

Acesta adaugă că o astfel de măsură ar necesita o analiză atentă și o consultare amplă cu autoritățile locale, specialiștii în mobilitate urbană și societatea civilă, pentru a ne asigura că implementarea acesteia aduce beneficii reale și că răspunde nevoilor locuitorilor.

Ministerul Transporturilor spune că nu are competențe

Cîtea l-a întrebat pe Grindeanu dacă intenționează Ministerul Transporturilor să inițieze un studiu de fezabilitate la nivel național pentru a evalua impactul economic, social și de mediu al unei astfel de măsuri, mai ales în orașe precum Iași.

Cabinetul ministrului a răspuns că o astfel de taxă nu ține de competențele Ministerului Transporturilor și l-a îndrumat pe deputatul de Iași să se adreseze Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

În Capitală, ideea unei taxe speciale pentru mașini a fost promovată de către fostul primar general Gabriela Firea, sub numele de „vinieta Oxigen„. Aceasta nu a mai fost însă implementată, după ce opinia publică s-a arătat nemulţumită de măsură.

În 2020, primarul Clujului Emil Boc propunea ca domeniul maşinilor second – hand ultrapoluante să fie reglementat de către Guvern, şi nu de către fiecare oraş în parte, pentru că România nu este stat federal. El dădea ca exemplu în acest sens eşecul introducerii taxei Oxigen în Bucureşti.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Șoferii ar putea plăti un nou bir către stat: Taxa pe aglomerație, în marile orașe din România

Autoritățile ar trebui să exploreze posibilitatea implementării unei taxe speciale pentru mașini în orașe mari precum București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași, susține un deputat român. 

Scade producția de energie termincă și electrică, în România, anul acesta, cresc prețurile

Producţia de energie electrică şi termică ar urma să înregistreze anul acesta o scădere de 2% faţă de 2024,  conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.

Lapoviță și risc de polei pe DN 2A, în Constanța

În Constanța, pe DN 2A, se înregistrează lapoviță, iar riscul de formare a poleiului este crescut, anunță Centrul Infotrafic. 

Mark Zuckerberg ar vrea ca Trump să împiedice amendarea marilor companii IT americane în Europa

Șeful Meta și inventatorul Facebook ar rea ca viitorul guvern american, sub conducerea lui Donald Trump, să împiedice Uniunea Europeană să amendeze marile corporații IT ale SUA.

Elon Musk vorbește despre un „comportament tiranic” al UE în alegerile din România

Elon Musk a redistribuit pe rețeaua să socială, X, un fake news legat de anularea alegerilor prezidențiale din România Miliardarul care manifestă un interes din ce în ce mai mare pentru politică europeană și partidele așa-zis suveraniste preia o postare care susține că fostul comisar european Thi...

Diana Șoșoacă, live pe Facebook de la învestirea președintelui Nicolas Maduro VIDEO

Prezența Dianei Șoșoacă la ceremonie a stârnit controverse, având în vedere declarațiile anterioare ale acesteia privind intenția de a se retrage din viața publică pentru a-și proteja siguranța personală și pe cea a familiei sale.

10 sfaturi practice despre cum poți atrage abundența în viața ta, în 2025

Norocul și abundența nu sunt doar o chestiune de coincidență; ele sunt rezultatul unei vieți trăite în echilibru, cu intenții clare și acțiuni pozitive. În 2025, concentrează-te pe dezvoltarea personală, pe conexiunile autentice și pe crearea unui spațiu propice pentru succes.

Carburanții din România, mai scumpi ca-n Vestul Europei. Prețuri de coșmar. Cât costă un plin în 2025?

Carburanții din România au ajuns să fie mai scumpi decât cei vânduți în diferite state europene mult mai dezvoltate precum Cehia, Luxemburg, Polonia sau Spania. 

Ce trebuie să schimbi în dietă pentru a scăpa de kilogramele în plus acumulate de sărbători

Dacă te numeri printre cei care au adunat câteva kilograme în plus, iată ce schimbări simple, dar eficiente, poți face în alimentația ta pentru a reveni rapid în formă.

Cod Rutier 2025: Cât este amenda pentru ITP expirat?

Începutul de an a adus și amenzi de circulație mai mari pentru șoferi. Guvernul nu a mai plafonat punctul de amendă și, totodată, a majorat salariul minim pe economie. Astfel, cea mai mică amendă rutieră este de peste 400 de lei, iar cea mai mare depășește 4.000 de lei. Mai mult, unele abateri ru...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.