Sensibilitatea dentara si cum o putem trata

Sensibilitatea dentara si cum o putem trata
📅 2024-09-08

Ce este sensibilitatea dentinară

“Stratul exterior al dinților (smalțul) sau al rădăcinii (cementul) sunt compacte și acoperă stratul interior (dentina), mai poros, deoarece este străbătut de terminații nervoase foarte fine. Sunt situații în care, din naștere, smalțul sau cementul nu acoperă dentina, de obicei lângă nivelul gingiei sau situații în care acestea s-au uzat (când periajul este foarte agresiv) sau forțe anormale transmise asupra dinților au făcut ca stratul subțire de smalț să sară, descoperind dentina. Astfel se creează premisele apariției sensibilității dentare”, explică doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont.

Cum se tratează sensibilitatea dentară

Vizita la medicul dentist este primul pas în găsirea unei soluții pentru a înlătura disconfortul instalat. Tipul de tratament va depinde de ceea ce cauzează sensibilitatea, iar medicul poate sugera una dintre următoarele tratamente:

1. Pastă de dinți desensibilizantă. Aceasta are la bază substanțe care precipită, blocând canalele poroase din dentină, prin care trec terminațiile nervoase. Deși nu funcționează la toate persoanele, nu trebuie abandonată după câteva încercări, deoarece numai folosirea ei pentru un timp îndelungat poate aduce rezultate.

2. Lacuri protectoare desensibilizante. Medicul stomatolog poate aplica la nivelul dinților sensibili un lac care să blocheze porozitățile dentinare. Acestea se pot uza cu timpul la periaj și trebuie reaplicate periodic.

3. Aparat dentar pentru corectarea ocluziei anormale sau gutieră pentru bruxism. Tratamentul ortodontic va proteja smalțul de forțele anormale care determină pierderea prismelor de smalț și expunerea dentinei la factorii externi agresori.

4. Schimbarea tehnicii de periaj. Este cunoscut faptul că periajul foarte agresiv tocește smalțul aflat în strat mai subțire lângă gingie sau cementul de pe rădăcină. Pentru a determina dacă tehnica de periaj este prea agresivă trebuie observată periuța de dinți; dacă perii se îndreaptă în mai multe direcții, acest lucru înseamnă că tehnica de periaj nu este una potrivită.

„Trebuie să avem atenție, însă: ocolirea în timpul periajului a zonelor sensibile poate avea un efect invers celui dorit, prin agravarea simptomelor, deoarece resturile alimentare și placa bacteriană care nu vor fi îndepărtate se descompun în acizi care atacă smalțul, cementul și dentina, făcându-le și mai poroase”, explică specialistul ortodont.

5. Tratamentul retracțiilor gingivale. Zonele de gingie retrasă care descoperă rădăcina, indiferent de motiv, trebuie tratate înlăturând întâi cauza, iar apoi făcând grefe de gingie care să protejeze dintele.

6. Evitarea alimentelor și băuturilor acide. Acizii scot calciul din dinți, așadar prezența lor sub orice formă agresează intens dinții, producând sensibilitate dentară. „Băuturile carbogazoase, murăturile, citricele etc., consumate puțin câte puțin, mențin timp îndelungat un pH scăzut la nivelul gurii. Este recomandată evitarea consumului lor sau clătirea cu apă imediat după consum, pentru a reduce impactul negativ pe care aceste alimente îl au asupra dinților”, recomandă medicul Mihaela Dan pentru sursa citata.

Foarte important este ca vizita la stomatolog să nu fie amânată tocmai din cauza durerii dentare. Ignorarea problemelor poate face ca lucrurile să se înrăutățească, astfel încât cea mai bună alegere este consultarea specialistului la primul semn îngrijorător și efectuarea unui control de rutină de două ori pe an. Îngrijirea corectă a dinților și vizita periodică la medicul dentist ne vor ajuta să ținem departe orice disconfort dentar.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Adrian Năstase, atac dur la Mircea Geoană: E lipsit de cea mai importantă calitate a unui politician

Fostul șef al lui Mircea Geoană iese la atac! Fostul premier Adrian Năstase îl critică pe fostul lider de la NATO și dezvăluie că acesta nu știe să joace în echipă. Mai mult, îl acuză că s-a dezmințit de colegii din PSD care l-au susținut în campanie. 

Suma cu care a fost "taxat" de poliție un bărbat după ce a abandonat mai mulți pui de pisică

Un bărbat de 54 de ani din municipiul Botoşani a fost amendat de poliţişti cu 12.000 de lei după ce a fost prins că a abandonat mai mulţi pui de pisică, în zona gării din oraş.

Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului, sărbătorită pe 8 septembrie. Ce NU ai voie sub nicio formă să faci în această zi sfântă

SFÂNTA MARIA MICĂ 8 septembrie. În ordinea anului bisericesc, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului este primul dintre cele patru praznice dedicate Fecioarei Maria, cunoscută în popor ca Sântămăria Mică. Este un eveniment celebrat atât de Biserica Ortodoxă, cât şi de cea Romano-Catolică.

Scene teribile într-un parc turistic din Croația: un bărbat a fost mușcat de braț de un urs

Un urs a atacat un bărbat, pe care l-a muşcat de braţ, în Parc Naţional Lacurile Plitvice din Croaţia.

Evită să mănânci ouă dacă ai această problemă de sănătate! Medicii interzic clar acest lucru

Este greu să găsești vreun aliment cu atât de mulți nutrienți precum ouăle, care să poată fi folosit ca fel principal la toate cele trei mese sau în alte alimente, la gătit și coacere.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..