Pestera care ascunde cel mai mare labirint subteran din Romania. Doar temerarii se incumeta sa exploreze 47 de kilometri de galerii subterane

Pestera care ascunde cel mai mare labirint subteran din Romania. Doar temerarii se incumeta sa exploreze 47 de kilometri
📅 2024-11-20

În centrul Munților Pădurea Craiului, Poiana Frânturii găzduiește o adevărată minune a naturii: Peștera Vântului, cea mai vastă peșteră din România. Situată la o distanță mică de comuna Șuncuiș, această peșteră se remarcă prin cele peste 47 de kilometri de galerii subterane, formând un labirint natural impresionant.

Peștera Vântului a fost descoperită în 1957 de către inginerul Bagameri Bela. La început, lungimea sa era de doar 500 de metri, însă, prin explorări și expediții desfășurate până la finalul anului 1967, această lungime a crescut la peste 15.000 de metri. În această perioadă, s-au organizat numeroase ture de explorare și expediții de amploare, incluzând lucrări de decolmatare și amenajare a intrării.

Cercetările și cartările au continuat neîncetat, iar până la sfârșitul anului 1989, lungimea totală a galeriilor din Peștera Vântului depășea 40 de kilometri. În anul 2000, aceasta a ajuns să depășească 47 de kilometri. Numele peșterii provine de la curenții de aer puternici care îi străbat interiorul, simțiți încă de la intrare. Acești curenți, influențați de diferențele de temperatură dintre interior și exterior, pot atinge viteze de zeci de kilometri pe oră.

Ce se ascunde în tunelul secret din Munții Bucegi. Intrarea betonată de autorități a generat numeroase legende locale

Peștera Vântului le oferă vizitatorilor un peisaj subteran deosebit, cu galerii ce par interminabile, pasaje la înălțime și formațiuni de stalactite și stalagmite de diverse dimensiuni și forme. Cea mai mare stalactită, cunoscută sub numele de „Torpila”, are o înălțime impresionantă de 4,5 metri.

Parte din rețeaua de speoturism a Pădurii Craiului, Peștera Vântului este o destinație ideală pentru iubitorii de aventură subterană. În 2003, printr-un proiect Phare, Clubul de Speologie Avenul (CSA) a deschis oficial un traseu turistic în peșteră, având o lungime de 730 de metri. Vizitarea acestui traseu se face doar cu însoțire din partea clubului custode și necesită o planificare prealabilă, conform informațiilor disponibile pe pădureacraiului.ro.

Peștera Vântului nu doar că reprezintă o minune naturală, dar oferă și o experiență de neuitat pentru toți cei care își doresc să exploreze adâncurile pământului. Cu istoria sa bogată și peisajele subterane fascinante, rămâne una dintre cele mai impresionante destinații speologice din România.

Un mare oraș european, asaltat de prostituatele românce. Ce a descoperit un vlogger de călătorie în capitala UE

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Cum se îngrijește Crăciunița? Ingredientul BANAL care o face să înflorească toată perioada sărbătorilor

Crăciunița sau „floarea Crăciunului” este o plantă emblematică a sezonului festiv. Este apreciată pentru bracteele sale vibrante de culoare roșie și verde. 

Peștera care ascunde cel mai mare labirint subteran din România. Doar temerarii se încumetă să exploreze 47 de kilometri de galerii subterane

Situată într-o zonă sălbatică și fascinantă, o peșteră se remarcă prin vastitatea labirintului său subteran, care se întinde pe 47 de kilometri. Explorarea acestor galerii reprezintă o provocare semnificativă pentru oricine îndrăznește să pătrundă în adâncurile sale, oferind o incursiune în miste...

Iubita lui Babasha este însărcinată! Artistul devine tată pentru prima dată: ce nume au ales pentru copil

Anul 2024 se dovedește a fi unul cu realizări notabile pentru Babasha, atât pe plan profesional, cât și personal. După o perioadă de succes în carieră, artistul a primit o veste care i-a schimbat complet viața: va deveni tată pentru prima dată.

NASA a descoperit ceva SURPRINZĂTOR la marginea Universului cunoscut. N-ar fi trebuit să existe!

Telescopul James Webb de la NASA a făcut o descoperire surprinzătoare la marginea universului nostru cunoscut, despre care astronomii au spus că nu ar trebui să existe. Este vorba de mai multe galaxi care sunt cu un miliard de ani mai vechi decât Big Bang, explozia primară  care ar fi dat naștere...

Cum se acordă pensia de urmaș. Tot ce trebuie să știe beneficiarii

Noua lege a pensiilor, care a intrat în vigoare pe 1 septembrie 2024, păstrează majoritatea prevederilor anterioare referitoare la pensia de urmaș, reglementate prin Legea nr. 263/2010. Totuși, aduce și câteva clarificări importante pentru beneficiari și condițiile de acordare.

Ce înseamnă, de fapt, codul oval de pe ambalajele alimentelor. Informațiile la care trebuie să fim atenți

Pe ambalajele unor alimente precum smântâna, iaurtul sau mezelurile puteți observa un cod aflat într-un oval alb. Acest cod, de obicei scris cu litere negre sau albastre, este plasat într-un chenar oval și oferă informații cruciale pentru consumatori.

Bahmuțeanu e la capătul puterilor, după ce a primit amenințări cu moartea: „Nu-mi vine să cred că trec prin coșmarul acesta”

Adriana Bahmuțeanu este la capătul puterilor, după uriașul scandal declanșat în urma decesului fulgerător al fostului ei soț, Silviu Prigoană. Vedeta susține că ar fi primit inclusiv amenințări cu moartea și că nu-i vine să creadă că trece printr-un asemenea coșmar.

Horoscop 2025. Zodiile care se îmbogățesc de anul viitor: viața lor devine un VIS

Anul 2025 promite schimbări semnificative pentru multe dintre semnele zodiacale, iar unele dintre ele se vor bucura de un succes financiar răsunător.

Kosovo, răspuns SFIDĂTOR după ce a pierdut la masa verde meciul împotriva României. Suntem mândri că echipa noastră a părăsit terenul

Federaţia de Fotbal din Kosovo a anunţat, miercuri, că a depus o solicitare pentru a primi decizia completă a UEFA prin care a dat câștig de cauză României și a-a acorda meciul de la București cu scorul de 3 la 0. Forul a precizat, pe site-ul oficial, că sancţionarea FRF de către forul continenta...

Papa Francisc a dat instrucțiuni pentru înmormântarea sa. Din ce va fi confecționat sicriul

Papa Francisc, care a evitat în timpul pontificatului său o mare parte din fastul şi privilegiile asociate liderului global al Bisericii Catolice, şi-a anunţat dorinţa de a fi înmormântat într-un sicriu simplu, din lemn.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.