Ordonanta trenulet. Reactia industriei IT: ,,Un semnal profund negativ

Ordonanta trenulet. Reactia industriei IT: ,,Un semnal profund negativ
📅 2024-12-29

Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) reacţionează în urma publicării în consultare publică a celei mai recente versiuni a Ordonanţei "Trenuleţ" arătând că devansarea calendarului pentru eliminarea facilităţilor fiscale pentru industria IT, începând cu ianuarie 2025, reprezintă un semnal profund negativ faţă de un sector strategic al economiei româneşti, tratat cu superficialitate.

Modificările fiscale majore care influenţează într-un mod brutal dinamica industriei riscă să submineze progresul economic al României şi să afecteze profund climatul de afaceri, mai spune Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii

”Noul proiect de Ordonanţă de Urgenţă care propune modificări abrupte şi intempestive ale politicii fiscale, în lipsa unei consultări reale cu mediul de afaceri, sfidează principiile fundamentale de stabilitate şi predictibilitate fiscală. Devansarea calendarului pentru eliminarea facilităţilor fiscale pentru industria IT, începând cu ianuarie 2025, reprezintă un semnal profund negativ faţă de un sector strategic al economiei româneşti, tratat cu superficialitate”, arată ANIS într-un comunicat oficial.

ANIS aminteşte faptul că ”eliminarea facilităţilor fiscale pentru industria IT, ca parte a reformelor prevăzute prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a fost prevăzută pentru anul 2028”. ”În noiembrie 2023, facilitatea a fost amputată cu aplicare în cȃteva zile, destabilizȃnd industria. Devansarea acestui calendar, printr-o măsură luată încă o dată într-un mod intempestiv, pune în pericol stabilitatea unuia dintre cele mai performante sectoare economice din România şi alimentează climatul de incertitudine pentru companii, afectând grav planificarea strategică şi încrederea investitorilor”, subliniază Asociaţia.

Conform studiului ANIS, eliminarea facilităţii fiscale va avea ca efect reducerea competitivităţii industriei pe piaţa globală, prin creşterea costului cu forţa de muncă, precum şi diminuarea, în continuare, a numărului de locuri de muncă, deja în scădere cu circa 10.000 în anul 2023.

ANIS avertizează că astfel de măsuri riscă să izoleze România pe scena globală a tehnologiei prin descurajarea investiţiilor şi intenţiilor companiilor pentru piaţa din România, şi să compromită eforturile de a transforma economia într-una digitală şi competitivă.

“Din nou, Guvernul ignoră legislaţia în materie de predictibilitate fiscală şi orice dialog cu mediul de afaceri şi antreprenorii care ţin economia naţională în picioare, creează locuri de muncă şi plătesc impozite. Eliminarea facilităţii în acest context poate avea un impact negativ sever nu doar asupra industriei, prin reduceri masive de locuri de muncă, retragerea unor companii internaţionale sau redirecţionarea investiţiilor către alte ţări, dar şi destabilizarea economiei în ansamblu, într-un moment critic pentru digitalizare şi retehnologizare, strict necesare pentru a menţine competitivitatea companiilor romȃneşti”, a spus Edward Creţescu, preşedintele ANIS.

ANIS mai transmite că sectorul IT a demonstrat un rol esenţial în rezilienţa economiei naţionale, inclusiv în perioade de criză. Doar în ultimii cinci ani, excedentul la export al industriei a fost de peste 20 miliarde euro. Contribuţia directă sectorului la PIB este de circa 8%, dar acesta contribuie prin efectele indirect şi indus cu peste 14% la PIB. De asemenea, efectul de antrenare pe piaţa forţei de muncă este de circa 15% din numărul total de salariaţi din economie. ”Modificările fiscale majore care influenţează într-un mod brutal dinamica industriei riscă să submineze progresul economic al României şi să afecteze profund climatul de afaceri”, spune Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii.

ANIS face un apel ferm către Guvern să:

1.Revină la masa discuţiilor cu sectorul privat, respectând angajamentele asumate în Programul de Guvernare pentru un parteneriat real cu mediul de afaceri, în vederea identificării unor soluţii echilibrate pentru reducerea deficitului bugetar.

2.Reanalizeze decizia de accelerare a eliminării facilităţilor fiscale pentru industria de IT şi să revină într-un calendar predictibil, conform cadrului legal în vigoare, care să permită companiilor adaptarea graduală la noile condiţii fiscale.

3.Demareze un dialog real cu industria IT pentru a identifica soluţii care să sprijine competitivitatea şi să valorifice potenţialul acestui sector de a contribui la digitalizarea economiei româneşti şi la creşterea economică, în ansamblu.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Avertisment-șoc de ultimă oră lansat de economiști: „Vine recesiunea!” VIDEO

Avertisment de ultima oră: Profesorul Mircea Coșea atrage atenția că noile măsuri fiscale vor duce la o recesiune economică ce ar putea lovi România până la mijlocul anului viitor.

Caz unic în istoria justiției românești! Un denunțător a obligat DNA să-i comunice ordonanța de clasare în cazul fostului deputat PSD Ion Mocioalcă

Șeful Direcției Agricole Caraș-Severin, Marius Iosif Zarcula, a dat în judecată DNA Timișoara pe motiv că procurorii anticorupție au refuzat să îi comunice ordonanța de clasare dintr-un dosar penal, care-l are ca titular pe fostul parlamentar social-democrat Ion Mocioalcă, actualmente vicepreședi...

Ordonanța trenuleț. Reacția industriei IT: „Un semnal profund negativ”

Modificările fiscale majore care influenţează într-un mod brutal dinamica industriei riscă să submineze progresul economic al României şi să afecteze profund climatul de afaceri, mai spune Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii.

Sindicaliștii din penitenciare ies la proteste, pe final de an. Se strâng să-și strige nemulțumirile luni, în Piața Victoriei

Sindicatele din penitenciare anunţă că angajaţi din sistemul penitenciar şi poliţişti vor participa, luni, la un protest care va avea loc în faţa sediului Guvernului.

Cum va fi vremea de Revelion și Anul Nou. Prognoza meteo pentru perioada 29 decembrie - 3 ianaurie

Vremea va fi închisă în noaptea dintre ani la nivelul întregii țări, inclusiv în București, iar maximele termice vor urcă până la 10 grade Celsius.

Cum îl pot înlătura pe președintele ales - Călin Georgescu. Un fost șef al CCR explică

Fostul președinte al Curții Constituționale spune că nu îl mai pot înlătura acum pe președintele ales Călin Georgescu din cursa pentru Cotroceni. 

Claudiu Năsui: „Noul guvern dă semnalul: Distracția pe bani publici continuă!”

Fost ministru al Economiei, deputatul USR acuză noul Executiv, condus tot de Marcel Ciolacu, că nu vine cu măsuri reale de stopare a cheltuielilor inutile din bani publici.

Atenționare meteo. Cod GALBEN de ceață și polei în mai multe județe din Moldova

Meteorologii au emis un Cod Galben de ceață densă și polei. Potrivit ANM, sunt vizate localităţi din judeţele Botoşani, Suceava, Neamţ şi Iaşi.

Descoperire macabră în Hunedoara. Cadavrul unui bărbat, găsit în Complexul Energetic Oltenia

Un bărbat de 36 de ani a fost găsit mort, în incinta unei staţii de transformare din cariera Pinoasa, care aparţine Complexului Energetic Oltenia.

Ciolacu i-a mințit pe antreprenori, în discuțiile de la Guvern. A „omis” să le spună că elimină facilitățile și crește taxele

Deși au avut ieri întâlniri cu premierul Ciolacu, reprezentanții antreprenorilor declară că nu au fost înștiințați că Guvernul are intenția de a majora taxe și a elimina facilități fiscale. 

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.