Omul de afaceri Puiu Popoviciu scapa de inchisoare in dosarul Baneasa. Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie este definitiva

Omul de afaceri Puiu Popoviciu scapa de inchisoare in dosarul Baneasa. Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie este
📅 2025-01-15

Instanța supremă a menținut decizia pronunțată în luna iulie de Curtea de Apel București.

Decizia vine după ce judecătorii i-au admis lui Puiu Popoviciu o cerere de revizuire a sentinței de condamnare.

Temeiul indicat de magistrați pentru achitare este că fapta nu există.

'Admite cererea de revizuire formulată de revizuentul Popoviciu Gabriel-Aurel, ale cărei efecte au fost extinse și cu privire la inculpații Alecu Ioan Niculae, Bejenaru Andrei Mihai, Diaconescu Ștefan, Șerban Ilie Cornel, Pitcovici Petru Daniel, Luican Mihai Ion Florin, Toader Gabriel Răsvan, Todiraș Ioan, Minea Lizeta, Petrulian Gheorghe. Anulează sentința penală nr.115/F/23.06.2016 pronunțată de CAB în dosarul nr. 9577/2/2012, definitivă prin decizia penală nr.266/A/02.08.2017 a ICCJ și în rejudecarea laturii penale reunite cu latura civilă ce face obiectul dosarului penal nr.46/1/2020: în temeiul art. 396 alin.5 Cpp rap. la art.16 lit.a, achită pe inculpatul Alecu Ioan Niculae, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă calificată întrucât fapta nu există. Achită pe inculpatul Popoviciu Gabriel-Aurel, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată și pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, întrucât faptele nu există', se arată în sentința CAB.

De asemenea, ceilalți inculpați din dosar au primit decizie de achitare.

Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a primit pe 2 august 2017 o condamnare definitivă de 7 ani de închisoare în dosarul 'Ferma Băneasa'. În același dosar, au mai fost condamnați Cornel Șerban (fostul șef DGIPI) - 2 ani și 6 luni cu executare, Ioan Nicolae Alecu (rectorul USAMV București) - 6 ani de închisoare cu executare, Petru Pitcovici (fost șef în Direcția Generală Anticorupție din MAI) - 2 ani cu suspendare, Ștefan Diaconescu - 5 ani cu executare și Andrei Mihai Bejenaru - 6 ani cu executare.

Gabriel Puiu Popoviciu a plecat din România înainte de pronunțarea sentinței, fiind localizat în Marea Britanie, de unde autoritățile române au încercat fără succes să îl extrădeze.

Inițial, el a fost reținut la Londra, însă a fost eliberat în schimbul unei cauțiuni de 200.000 de lire sterline.

Ulterior, în 2021, Înalta Curte de Justiție a Marii Britanii a respins definitiv cererea României de extrădare a omului de afaceri, judecătorii britanici motivând că Popoviciu nu a fost judecat de un Tribunal imparțial în România și 'a 'suferit o negare completă'' a drepturilor sale la un proces corect, așa cum sunt ele protejate prin articolul 6 al CEDO, scrie Agerpres.

Potrivit DNA, în perioada 2000 - 2004, rectorul USAMV București, Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, ar fi făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparținând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu.

'În condițiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacții și, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, terenul a fost evaluat la valoarea de un dolar/mp, în timp ce valoarea de piață de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a orașului București, se învecinează cu DN1 București - Ploiești, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru și sediile unor importante societăți comerciale', susțineau procurorii.

Inițial, Popoviciu, în înțelegere cu rectorul, ar fi creat posibilitatea încheierii unui contract de asociere în participațiune în condiții nelegale, introducând în acest mecanism societatea SC Log Trans, devenită ulterior Băneasa Investments.

Potrivit contractului, trebuiau dezvoltate activități de pomicultură, viticultură, creșterea animalelor pe terenurile fermei Băneasa.

'Fără a avea acordul membrilor Biroului de Senat și al Senatului USAMV București, Ioan Alecu și Gabriel Popoviciu au stabilit procentele de participare în cadrul asocierii, respectiv 49% pentru Universitate și 51% pentru SC Log Trans. O evaluare asupra terenurilor în suprafață de 224 ha și a imobilelor aferente care urmau a fi aduse în asociere nu fusese făcută. Prin urmare, acceptarea unei cote de participare de 49% de către Universitate nu s-a făcut în condiții legale. În plus, aportul de 51%, sub formă de bani, ce revenea celeilalte părți, a fost doar formal, sumele de bani doar tranzitând conturile societății', mai indicau procurorii.

Conform acestora, pentru a pune în aplicare înțelegerea ascunsă cu omul de afaceri, rectorul i-ar fi indus în eroare pe membrii Senatului USAMV București, prezentându-le date neadevărate și impunând chiar modificarea Cartei Universității. De asemenea, ar fi susținut că se vor mări salariile cadrelor didactice, că universitatea va câștiga fonduri bănești cu ajutorul cărora se va dota unitatea de învățământ, pentru asigurarea unor condiții decente de studiu, că vor fi construite garsoniere pentru a fi închiriate de preparatori, asistenți, doctoranzi etc.

Scandalul în care e implicat fiul președintelui SUA a ajuns și în România. Hunter Biden, acuzat că a luat mită de la Puiu Popoviciu

'Inculpatul Alecu a fost de acord ca sus-menționatul contract de asociere în participațiune să fie conceput și redactat de Popoviciu și de avocații acestuia, fără să participe consilierul juridic și economistul Universității. Contractul a fost semnat la USAMV București în condiții improprii de reprezentare a universității. În 3 august 2000, încălcând hotărârea Senatului USAMV, inculpații Alecu, Popoviciu și Bejenaru au aportat dreptul de folosință asupra unui teren de 174 hectare (parte din suprafața de 224 ha a fermei Băneasa), împreună cu imobilele aferente, la capitalul social al SC Băneasa Investments SA (SC Log Trans). După aportarea dreptului de folosință, clădirile aferente fermei Băneasa au fost demolate', se arăta în rechizitoriu.

La solicitarea rectorului Alecu, Popoviciu i-ar fi promis că îl va sprijini să obțină titlul de proprietate pe terenul aferent fermei Băneasa, iar astfel, în condiții nelegale, în cursul anului 2001, la propunerea subcomisiei de aplicare a Legii 1/2000 (a fondului funciar), comisia municipiului București a eliberat titlul de proprietate pentru USAMV București.

După eliberarea titlului de proprietate, Ioan Alecu, în înțelegere cu Popoviciu, ar fi aportat dreptul de proprietate asupra suprafeței de 174 ha la capitalul social al SC Băneasa și dreptul de proprietate asupra clădirilor edificate pe acest teren, deși Hotărârea Senatului USAMV interzicea acest lucru.

În acest context, terenul a fost subevaluat, iar ulterior, în 2004, ar fi fost aportată și diferența până la 224 hectare la capitalul social al firmei, în condiții de subevaluare.

'Practic, în urma tuturor acestor activități, Universitatea de Științe Agricole nu a avut niciun beneficiu, dimpotrivă, a pierdut suprafața de teren aferentă fermei Băneasa pe care o avea în administrare și în exploatare, inițial. Ca urmare a eliberării titlului de proprietate pe suprafața de 224 ha a fost cauzat statului un prejudiciu de 335.387.260 lei. Prejudiciul cauzat USAMV București se ridică la suma de 619.472.218 lei și se compune din valoarea terenurilor aportate prin subevaluare la capitalul social al SC Băneasa Investments SA și din scoaterea din societate a sumelor de bani care fuseseră aportate la capitalul social, lipsind societatea de capital de lucru', mai spuneau procurorii.

Remus Truică, eliberat mai devreme. Prejudiciu de râs în dosarul "Ferma Băneasa": 17.000 de euro

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Ministerul Energiei sesizează Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe. Noi detalii în cazul achiziției E.ON Energie România de către MVM Grup

 Ministerul Energiei a anunțat oficial sesizarea Comisiei pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe (CEISD) în legătură cu intenția companiei de stat ungare MVM Zrt. (MVM Grup) de a prelua divizia de furnizare gaze și energie electrică a E.ON Energie România. Decizia vine în urma unei anali...

Carambol pe Autostrada A1: 7 mașini implicate în coliziune. Traficul a fost RESTRICȚIONAT

Un accident rutier de amploare a avut loc miercuri după-amiază pe autostrada A1 București-Pitești, în zona localității Olteni din județul Dâmbovița.

Anca Alexandrescu aruncă bomba: Florian Coldea și Dumitru Dumbravă vor fi trimiși în judecată. Procurorii DNA au finalizat dosarul Statului Paralel

Într-o intervenție la Realitatea Plus, Anca Alexandrescu a făcut un anunț care zguduie din temelii Statul Paralel: Potrivit acesteia, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au finalizat cercetările și urmează ca generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă să fie trimiși în judecată.

Statuie INEDITĂ găsită pe fundul unui lac. Un cavaler în armură stă neclintit și nimeni nu știe cine l-a pus acolo

Un scandal a izbucnit în Rusia după descoperirea unei statui a unui cavaler în armură, amplasată pe fundul lacului Baikal, cel mai adânc lac din lume și cea mai mare rezervă de apă dulce de pe glob.

Omul de afaceri Puiu Popoviciu scapă de închisoare în dosarul Băneasa. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a anulat definitiv, miercuri, condamnarea de 7 ani închisoare primită în anul 2017 de Gabriel Puiu Popoviciu și a dispus achitarea omului de afaceri pentru fapte de corupție în legătură cu asocierea firmei sale, SC Băneasa Investments SA, cu Universitate...

Acum s-a aflat ADEVĂRUL despre Mr. Pink. Iubitul Monicăi Gabor a fost călugăr și a locuit în pustietate

Mr. Pink, iubitul Monicăi Gabor, este una dintre cele mai enigmatice figuri din lumea mondenă internațională. Milionarul de origine chineză păstrează o discreție remarcabilă asupra vieții sale private, iar trecutul său este învăluit în mister. Povestea sa de viață include momente remarcabile, pre...

Motivul surpinzător pentru care o familie din SUA a ales să se mute definitiv în România. Au lăsat țara tuturor posibilităților pentru plaiurile mioritice

Într-o lume tot mai globalizată, în care mulți români visează la o viață în Statele Unite – „țara tuturor posibilităților” –, o familie americană a ales să meargă împotriva curentului și să se mute definitiv în România. Această decizie surprinzătoare, luată într-un context în care migrarea spre A...

Povestea cutremurătoare a unei femei ce se văita de dureri de spate: medicul i-a spus că are infecție urinară, însă adevăratul diagnostic era mult mai DUR

O femeie în vârstă de 36 de ani, Zoe Gardner-Lawson, a trecut printr-o experiență dramatică după ce o durere aparent banală de spate a dezvăluit o problemă medicală mult mai gravă. Totul a început când Zoe a consultat un medic, care i-a spus că suferă doar de o infecție urinară. Totuși, starea ei...

„Gazul umanitar” rusesc își face drum spre Transnistria. Mica republică separatistă, manevre disperate pentru a ieși din criza energetică

Liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, a anunțat miercuri că a ajuns la un acord cu Rusia pentru ca aceasta să furnizeze din motive umanitare gaz Transnistriei, republica separatistă prorusă din Republica Moldova confruntată cu o criză energetică după ce Ucraina a oprit tranzitul gazului ruse...

Taxa ciudată pe care o plătesc locatarii unui bloc din Iași. Chiar dacă este doar 1,73 lei, anual se adună o sumă impresionantă

Viața la bloc aduce cu sine nu doar confort, ci și o serie de provocări administrative pentru locatari. Cu toate acestea, locuitorii unui complex rezidențial din Iași nu s-ar fi așteptat vreodată să se confrunte cu o situație inedită. Aceștia sunt obligați să achite o taxă neobișnuită, despre car...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.