Alimentele nesănătoase, băuturile carbogazoase, produsele dulci sau tari pot influența anumite probleme dentare, chiar pierderea dinților. De cele mai multe ori, acest proces are un impact negativ asupra pacientului. Iată care sunt cauzele care pot duce la pierderea dinților.
Igiena orală precară
O igienă orală necorespunzătoare duce la consecințe grave pentru sănătatea dinților și a gingiilor. Favorizează acumularea de placă bacteriană, apare gingivita (inflamația gingiilor) sau paradontoza, care pot duce în final la pierderea dinților. Periajul dentar efectuat de 2 ori pe zi și folosirea aței dentare sunt obiceiuri esențiale pentru menținerea sănătății dinților.
Cariile dentare netratate
Pe lângă disconfortul și durerea asociate cu cariile netratate, acestea pot deteriora structura dintelui în așa măsură încât acesta să nu mai poată fi salvat.
Inițial apare respirația urât mirositoare, sensibilitate la alimentele calde sau reci, durere de dinți pulsatorie, iar ulterior se formează un abces dentar (pungă cu puroi), inflamații dureroase și, în cele din urmă, la pierderea dintelui.
Bruxismul sau scrâșnitul din dinți
Unii oameni scrâșnesc, în mod inconștient, de obicei în timpul somnului. Acest obicei poate exercita o presiune excesivă asupra dinților și a articulațiilor maxilare, ceea ce duce la uzura prematură a smalțului dentar și la deteriorarea structurii dinților.
Pe termen lung, bruxismul netratat provoacă slăbirea și chiar pierderea dinților.
Efectul Domino: pierderea unui dinte duce la pierderea celorlalți dinți
Pierderea unui dinte poate duce la pierderea altora din cauza faptului că dinții sunt interconectați. Atunci când un dinte lipsește, dinții vecini își pot modifica poziția pentru a compensa spațiul gol, ceea ce poate duce la o presiune neuniformă asupra acestora. Dinții se uzează excesiv. Prin urmare, este important să înlocuim un dinte lipsă cât mai curând posibil, pentru a menține echilibrul și sănătatea întregii arcade dentare (maxilar).