Dosarul a fost instrumentat de procurorii din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel București, conform cărora, în 2022, inculpatul militar a intervenit pentru a „salva de la un atac canin persoana vătămată (…), ocazie cu care a lovit câinele atacator și a proferat amenințări față de proprietarul câinelui“, scrie ziarul Amprenta.
Potrivit rechizitoiului, câinele din rasa Amstaff ar fi pătruns într-o curte, atacând alți doi câini.
Înspăimântate de atacul asupra propriului câine, două femei care se aflau în respectiva curte au cerut ajutor, intervenind inițial un bărbat, care a lovit câine agresor cu o cazma, acesta încetând atacul.
Întrucât strigătele femeilor au fost percepute de mai mulți vecini, inclusiv de inculpați, aceștia au pătruns în curtea martorilor, spun procurorii, „și, deși la acel moment, câinele rasa Amstaff încetase atacul și nu mai prezenta niciun pericol, au lovit câinele cu niște bâte și cu putere câinele la nivelul întregului corp, inclusiv cap, la foarte scurt timp intervenind decesul“, potrivit rechizitoriului.
Militarul a declarat procurorilor că a lovit de două ori cu o coadă de lemn, respectiv cazma, peste bot, câinele și că nu a observat ca acesta să fi mușcat vreo persoană, ci doar se repezea.
Ulterior, proprietarul câinelui a renunțat la calitatea de persoană vătămată și, implicit, la calitatea de parte civilă.
Inițial, dosarul a fost trimis spre soluționare Tribunalului Militar București, dar acesta și-a declinat competenţa în favoarea Tribunalului Constanța.