Suspendarea livrărilor de gaze naturale de către compania rusă Gazprom, în contradicție cu obligațiile contractuale, a dus la o criză severă. Astfel, mii de oameni se confruntă cu lipsa căldurii, a iluminatului și, în unele cazuri, a accesului la apă potabilă, în condiții de frig și dificultăți economice, conform tvrmoldova.md.
Cei doi șefi de stat au decis să colaboreze pentru a găsi soluții comune în vederea prevenirii agravării crizei umanitare și protejării populației afectate, inclusiv prin explorarea unor surse alternative de energie, cum ar fi cărbunele.
Un alt aspect discutat a fost securitatea regională și evoluțiile recente de pe frontul din Ucraina.
Potrivit ziare.com, președinta Maia Sandu a reiterat sprijinul pentru Ucraina, care luptă pentru libertatea, suveranitatea și integritatea sa teritorială, precum și pentru menținerea păcii în Moldova.
Autoritățile autoproclamatei Republici de la Tiraspol au declarat miercuri, 8 ianuarie, că rezervele de gaz disponibile se vor epuiza în maximum 24 de zile.
Termocentrala de la Cuciurgan, care funcționează în prezent pe bază de cărbune, are o capacitate maximă de producție de 150 MW, dintre care 23 MW sunt necesari pentru procesul de producție. Restul este asigurat de hidrocentrala de la Dubăsari.
Compania rusă a suspendat livrările de gaz către regiunea separatistă, încălcând astfel obligațiile contractuale, ceea ce a dus la o criză energetică pe malul stâng al Nistrului.