Cine sunt angajații și cum funcționează compania
Compania care administrează telegondola din Mamaia are 11 angajați permanenți, dintre care 6 sunt șefi, iar restul se ocupă de activități administrative sau operaționale. În plus, există un consiliu de administrație format din 5 membri. Salariile și indemnizațiile sunt asigurate pe toată durata anului, inclusiv în extrasezon, când activitatea efectivă este inexistentă.
Membrii consiliului de administrație, numiți de Ministerul Economiei și Primăria Constanța – cei doi proprietari ai telegondolei – primesc fiecare o indemnizație lunară de 1.795 de lei, indiferent de volumul real de muncă sau profitabilitatea companiei. Ministerul Economiei deține trei locuri în consiliu, iar Primăria Constanța două.
Profitul depinde exclusiv de turiști
Principalul venit al telegondolei provine din vânzarea biletelor către turiști, fără a beneficia de alte surse de venit sau strategii de diversificare a activităților, conform unui site de știri. Astfel, profitul companiei variază direct proporțional cu numărul de turiști care vizitează stațiunea Mamaia în perioada sezonului estival.
În extrasezon, angajații continuă să fie remunerați, în ciuda lipsei unei activități propriu-zise. De asemenea, cabinele rămân depozitate în siguranță într-un hangar, iar întreținerea acestora este realizată sporadic, atunci când este necesar.
În contextul măsurilor de austeritate discutate de autorități, viitorul companiei și al angajaților săi rămâne incert. Se pune întrebarea dacă statul va decide să reducă numărul angajaților sau să restructureze consiliul de administrație pentru a optimiza costurile.