Legea care obliga IFN-urile sa scada dobanzile uriase, in vigoare! Avertismentul ANPC

Legea care obliga IFN-urile sa scada dobanzile uriase, in vigoare! Avertismentul ANPC
📅 2024-11-11

„Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anunță intrarea în vigoare, pe data de 11 noiembrie 2024, a Legii nr. 243/2024 prind protecția consumatorilor cu privire la costul total al creditării și la cesiunea de creanțe. Actul normativ reglementează atât dobânzile creditelor ipotecare, cât și ale celor de consum, oferite de instituțiile financiare nebancare (IFN). În cazul creditelor ipotecare pentru investiții imobiliare, precizăm o prevedere a acestei legi:

• DAE (dobânda anuală efectivă) nu poate depăși cu mai mult de 8 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR”, potrivit unui comunicat de presă.

În cazul creditelor de consum, amintim, de asemenea, câteva dintre cele mai importante prevederi ale actului normativ: DAE (dobânda anuală efectivă) nu poate depăși cu mai mult de 27 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR. Prin excepție de la această prevedere, au fost stabilite trei praguri, în cazul creditelor de consum, prin care valoarea totală plătibilă nu poate depăși dublul valorii totale a creditului concomintent cu: pentru creditele în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 1 % pe zi, pentru creditele în valoare cuprinsă între 5.001-10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,8 % pe zi, pentru creditele în valoare cuprinsă între 10.001-25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,6 % pe zi.

„Intrarea în vigoare a acestei legi reprezintă un pas esențial în consolidarea protecției consumatorilor din România, oferindu-le o susținere palpabilă în fața provocărilor costurilor de creditare. Prin implementarea unor reglementări clare și stabilirea unor praguri echitabile, este garantat accesul consumatorilor la soluții financiare corecte, la dobânzi competitive și la o transparență deplină în relația cu instituțiile financiare nebancare. Respectarea drepturilor financiare ale consumatorilor nu este doar o responsabilitate juridică, ci și un principiu fundamental de etică și responsabilitate socială.” – Sebastian Hotca, președintele interimar al ANPC.

Conform ANPC, dacă valorile dobânzilor sunt mai ridicate decât cele prevăzute anterior, aceastea trebuie reduse, la cererea consumatorilor, fie pe cale amiabilă, fie în urma apelării la instituțiile statului cu atribuții în domeniu.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Iarna a sosit, nu și agentul termic! Locuitorii din Focșani se încălzesc cum pot și cu ce au la îndemână

Locuitorii din orașul Focșani s-au izbit în plin de vitregiile naturii, nu doar pe afară, ci și în case. Caloriferele se încăpățânează să fie calde, iar apa la robinete este sloi.

Ce este „spoonfig” - ultima modalitate de atac a infractorilor cibernetici

Spoofing-ul telefonic reprezintă un tip de atac cibernetic fără complexitate tehnică, prin care atacatorii pot realiza apeluri către victime folosind, în aparență, un număr de telefon diferit.

Alegeri prezidențiale. Toni Greblă, anunț despre scrutinul crucial: „Rezultatele vor fi afișate în timp real”

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a vorbit despre referendumul inițiat de Nicușor Dan, dar și despre primul tur al alegerilor prezidențiale.

Război Ucraina. Ce reprezintă și ce conține „planul baltic” al lui Donald Trump pentru Ucraina

Bun prieten cu Vladimir Putin, proaspăt alesul președinte al SUA s-a lăudat că va opri războiul din Ucraina, dacă va câștiga alegerile, în numai 24 de ore. N-a avut succes. În schimb, vine cu un „plan baltic” pentru Kiev.

Legea care obligă IFN-urile să scadă dobânzile uriașe, în vigoare! Avertismentul ANPC

Dacă valorile dobânzilor practicate de IFN-uri sunt mai ridicate decât cele prevăzute anterior, aceastea trebuie reduse, la cererea consumatorilor, fie pe cale amiabilă, fie în urma apelării la instituțiile statului cu atribuții în domeniu, precizează ANPC.

Hainele second hand și pericolele nebănuite la care se expun cei care le cumpără

Specialiștii atrag atenția că orice haină purtată este o adevărată bombă plină de germeni și bacterii.

Criză în industria auto europeană. O marcă de lux dă afară angajații de la fabricile din Germania

Criza din industria auto lovește puternic în marii constructori europeni. Una dintre cele mai vândute mărci premium din lumea, a început negocierile cu sindicatele și consiliul întreprinderii pentru o restructurare masivă la fabricile din Germania.

Horoscopul săptămânii 11 noiembrie – 17 noiembrie 2024. Cum afectează zodiile modificările astrale din aceste zile

Nativii se vor ghida în funcție de modificările astrale în aceste zile. Citește horoscopul săptămânii 11 noiembrie – 17 noiembrie 2024 și vezi ce arată pentru fiecare zodie în parte. Gemenii se vor afla în centrul atenției, iar Balanțele vor fi preocupate de investiții pe termen lung. Capricornii...

Cât costă, în realitate, un „plin” la Dacia Spring în 2024, una dintre cele mai ieftine mașini electrice de pe piață

Una dintre cele mai populare mașini electrice în România este Dacia Spring. Aceasta are o baterie cu o capacitate netă de 26,8 kWh. Conform unui calcul simplu, o persoană care își încarcă acasă mașina, la o priză standard sau Wallbox, va plăti între 1.1 și 1.3 lei/kWh. Tariful diferă în funcție d...

Cod galben de ceaţă în mai multe judeţe. În unele zone se poate forma polei

Meteorologii au emis avertizări cod galben de ceaţă, valabile, luni, până la ora 23.00 în mai multe judeţe.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.