Impozitele pe venituri din activitati independente cresc, din 2025. Cand se declara si cum se raporteaza

Impozitele pe venituri din activitati independente cresc, din 2025. Cand se declara si cum se raporteaza
📅 2024-11-26

Taxele și impozitele pentru veniturile independente se raportează la valoarea salariului minim pe economie, care va crește de la 1 ianuarie 2025 la 4.050 lei brut, ceea ce înseamnă că impozitul pe venit va fi de 405 lei, contribuțiile la sănătate tot 405 lei, iar contribuțiile pentru pensii 1.012,5 lei.

Cine trebuie să depună Declarația unică

Potrivit legii, contribuabilii au obligația depunerii Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, în cazul în care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi, după caz, din următoarele categorii de venit:

a) activități independente;

b) drepturi de proprietate intelectuală;

c) cedarea folosinței bunurilor;

d) investiții;

e) activități agricole, silvicultură și piscicultură;

f) alte surse.

„La verificarea încadrării venitului în plafoanele anuale, precum și la stabilirea bazei anuale de calcul al contribuției de asigurări sociale, respectiv al contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate se ia în calcul valoarea salariului minim brut pe țară stabilit prin hotărâre a Guvernului, în vigoare la data de 1 ianuarie a anului de realizare a venitului pentru care se stabilesc contribuțiile sociale, indiferent dacă în cursul aceluiași an se utilizează mai multe valori ale salariului minim brut pe țară”, se arată în ordonanță.

Baza de calcul al contribuțiilor la sistemul de pensii

Astfel, persoanele fizice care, în anul fiscal pentru care se depune declaraţia unică au realizat venituri din activităţi independente, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, a căror valoare anuală cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, datorează CAS (cotă: 25%) la o bază de calcul reprezentată de venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:

- nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, dacă veniturile realizate au valoarea între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară;

- nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, dacă veniturile realizate au valoarea peste 24 de salarii minime brute pe ţară.

Încadrarea în plafonul anual de cel puţin 12 salarii minime brute pe ţară sau de cel puţin 24 de salarii minime brute pe ţară se efectuează prin cumularea veniturilor nete şi/sau a normelor anuale de venit din activităţi independente, realizate în anul pentru care se datorează contribuţia.

Persoanele care nu se încadrează în plafonul de cel puţin 12 salarii minime brute pe ţară pot opta pentru plata CAS pentru anul de realizare a venitului la un venit ales, care nu poate fi mai mic decât nivelul prevăzut la art. 148 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, notează adevarul.ro. Exercitarea opţiunii se efectuează anual prin depunerea declaraţiei unice până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor.

Baza de calcul a contribuțiilor la sistemul de sănătate

Pe de altă parte, persoanele fizice care au realizat venituri din activități independente, din una sau mai multe surse, datorează CASS (cotă: 10%) la o bază anuală de calcul egală cu suma rezultată prin cumularea venitului net anual realizat/brut sau normei anuale de venit, respectiv a normei anuale de venit ajustate, care nu poate fi mai mare decât cea corespunzătoare unei baze anuale de calcul egale cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe ţară. La determinarea bazei anuale de calcul pentru CASS nu se iau în considerare pierderile fiscale anuale prevăzute la art. 118 din Codul fiscal.

De asemenea, conform dispozițiilor Codului fiscal, un alt aspect important de precizat este că, în cazul veniturilor realizate din activități independente impuse pe bază de norme de venit, contribuabilul datorează CASS dacă estimează pentru anul curent venituri din activități independente a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu șase salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere al declarației unice. Astfel, baza anuală de calcul pentru CASS o reprezintă:

- nivelul a șase salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între șase şi 12 salarii minime brute pe ţară;

- nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară;

- nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe ţară.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Bătrânii se împrumută de bani în prag de sărbători. Crăciunul, un coșmar pentru pensionari

Sărbătorile bat la ușă, iar mulți pensionarii e gândesc cu groază că nu vor avea ce să pună pe masă în ziua de Crăciun. Vârstnicii au ajuns să se împrumute de bani pentru strictul necesar. Mulți sunt nevoiți să renunțe la mâncare de calitate pentru a plăti facturi și medicamente. 

Impozitele pe venituri din activități independente cresc, din 2025. Când se declară și cum se raportează

Ordonanța de urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea Codului Fiscal, publicată în Monitorul Oficial din 11 noiembrie, instituie o serie de noi reguli privind declararea și plata impozitelor și contribuțiilor pentru veniturile independente.

Vacanța de iarnă 2024-2025: Perioada în care elevii și angajații vor fi liberi

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, iar românii își planifică deja concediile și activitățile festive. Calendarul pentru vacanța de iarnă 2024-2025 a fost stabilit, iar atât elevii, cât și o parte dintre angajați se vor putea bucura de zile libere în perioada sărbătorilor.

Şeful de la Imigrări Ialomiţa, trimis în instanţă pentru luare de MITĂ. Bărbatul și-a recunoscut fapta în fața procurorilor DNA

Şeful Biroului pentru Imigrări al Judeţului Ialomiţa a fost trimis în instanţă de procurorii DNA într-un dosar în care este acuzat că ar fi primit bani pentru a urgenta soluţionarea unor cereri de angajare pentru cetăţeni străini veniţi din afara spaţiului Uniunii Europene. Bărbatul a recunoscut ...

Cât de des trebuie vânturată varza murată. Este absolut necesar. Ce riști dacă nu faci asta

Cât de des trebuie vânturată varza murată. Trebuie să faci asta neapărat. Iată ce se întâmplă în caz contrar.

Doliu în lumea juridică: a murit o somitate a Dreptului, fost președinte CCR și ÎCCJ

Fostul președinte al Curții Constituționale și al Înaltei Curți de Casație și Justiție, Nicolae Popa, a murit la vârsta de 85 de ani.

Accident tragic în Dolj: un băiat de 14 ani și-a pierdut viața după ce o mașină s-a răsturnat în șanț

Un accident rutier grav a avut loc marți dimineața pe DN 56, între localitățile Perișor și Radovan, județul Dolj. O mașină a părăsit carosabilul și s-a răsturnat într-un șanț destinat colectării apelor pluviale. 

STRATEGIA liderilor politici, dupa rezultatele primului tur al prezidențialelor: ce planuri au PNL și PSD pentru PARLAMENTARE

Se fac ultimele strategii pentru alegerile parlamentare! Scena politică este în aer după ce Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au demisionat din conducerea partidelor. După ce au au suferit o înfrângere neașteptată, PSD și PNL încearcă acum să se regrupeze și să vină cu o nouă strategie.

Culorile care alungă tristețea. Cu ce trebuie să te îmbraci când ești deprimat. Te vor ajuta să ieși din această stare

Culorile care alungă tristețea. Cu ce trebuie să te îmbraci când ești deprimat. Iată ce recomandări fac specialiștii.

Românii, între alegerile CRUCIALE și traiul tot mai SCUMP

Românii parcurg cele mai importante alegeri din istorie cu un trai tot mai scump de la o zi la alta. Primul tur prezidențial a trecut, iar duminică oamenii sunt așteptați la urne să aleagă viitorii parlamentari.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.