IGNAT 2024. Traditii si obiceiuri in ziua de Ignat: de ce se sacrifica porcul? Ce sa NU faci in aceasta zi pentru a avea NOROC tot anul

IGNAT 2024. Traditii si obiceiuri in ziua de Ignat: de ce se sacrifica porcul? Ce sa NU faci in aceasta zi pentru a avea
📅 2024-12-19

În credinţa vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al divinităţii întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solstiţiul de iarnă (ziua de 21 decembrie). 

Pentru a veni în ajutorul Soarelui, oamenii sacrificau porci. După aceea, ziua începea să crească şi Crăciunul devenea o sărbătoare a luminii şi a vieţii, conform volumului ''Cartea de Crăciun'' (Sorin Lavric, Editura Humanitas, 1997).

În desfăşurarea sacrificării porcului se respectau anumite condiţii de timp şi spaţiu. Sacrificarea nu putea fi începută înainte de ivirea zorilor şi nici nu putea depăşi apusul soarelui. Trebuia să aibă loc pe lumină, întrucât numai lumina putea ţine la distanţă, prin puterea ei arzătoare, spiritele malefice care ar putea anula virtuţile sacrificiului. 

Pe de altă parte, locul ales pentru sacrificarea porcului era supus unui ritual de purificare, fiind tămâiat şi stropit cu apă sfinţită, pentru a îndepărta duhurile necurate.

Ritualul sacrificării porcului în preajma sărbătorilor Crăciunului aminteşte de jertfele de animale practicate de popoarele vechi (egipteni, greci, romani) în perioadele de trecere de la un an sau anotimp la altul. Într-un moment cum este pragul dintre anul vechi şi anul nou, prin acest sacrificiu, echivalent semantic al anului ce se stinge, o nouă viaţă se naşte, aceea a noului an.

Folcloristul Petru Caraman considera că obiceiul tăierii porcului din ziua de Ignat îşi află rădăcinile în tradiţiile antichităţii romane. Lumea romană practica acest sacrificiu la Saturnalii, între 17 şi 30 decembrie, consacrându-l lui Saturn, la origine zeu al semănăturilor. Porcul era considerat drept o întruchipare a acestei divinităţi, a cărei moarte şi reînviere se consumă la cumpăna dintre anul vechi şi anul nou. Însă este vorba despre un "transfer" al obiceiului/tradiţiei - de la data la care se celebra iniţial anul nou în lumea romană (începutul primăverii, al semănatului, la sărbătorile ce precedau Calendele lui Janus, adică la Saturnalii), precizează cartea amintită.

În prezent, momentul sacrificării porcului a devenit un prilej de reunire a familiei. De obicei, mai ales la sat, la acest eveniment participă toţi membrii familiei şi el este pregătit în cele mai mici amănunte. Cu o seară înainte, oamenii de la sat pregătesc mai multe cuţite bine ascuţite, o butelie de gaz sau paie - pentru pârlit, dar şi vasele în care vor pune carne, slănină şi şoric. Cei care se ocupă de sacrificarea animalului sunt bărbaţii.

După sacrificare, porcul este spălat, apoi este pârlit pe primele paie secerate în vară, puse deoparte, special pentru Ignat. În foc mai sunt aruncate ramuri de lemn câinesc şi de iasomie, ca să iasă şoricul aromat, mai scrie volumul ''Cartea de Crăciun''.

Deşi Ignatul cade întotdeauna în postul Crăciunului, obiceiurile şi tradiţiile românilor sunt foarte puternic înrădăcinate şi uneori sunt încălcate regulile stricte impuse de Biserică în ceea ce priveşte postul, scrie agerpres.ro.

Gospodina casei pregăteşte, în zilele următoare Ignatului, produsele destinate sărbătorilor de Crăciun, Anul Nou şi Bobotează: cârnaţi, piftie, tobă, caltaboşi, carne friptă. O parte din carnea porcului se conservă pentru a fi consumată peste an. La sate era obiceiul de a prăji carnea şi cârnaţii şi a le păstra într-un vas, acoperite cu untură topită, la temperatura scăzută. 

Există, în tradiţia românească, unele obiceiuri legate de Ignat. Astfel, în ajunul Ignatului se fierbe grâu, capul familiei îl tămâiază şi îl binecuvântează. Din acest grâu fiert mănâncă toţi membrii familiei, iar ce rămâne se dă dimineaţa la păsări.

Tradiţia spune că în ziua de Ignat nu este permisă nicio altă activitate - spălatul rufelor, spartul lemnelor, cusutul/tricotatul, măturatul casei ori al curţii.

O altă tradiţie este legată de faptul că după Ignat, se pregăteşte făina din care femeile urmează să prepare un fel de turte, numite ''cârpele Domnului Hristos'' - întinse în foi foarte fine, subţiri, uscate şi apoi unse cu miere şi presărate cu nucă pisată ori măcinată - care se mănâncă în ajunul Crăciunului.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Planta ideală pentru iubitorii de flori, care-ți colorează Sărbătorile de iarnă. Poate trăi 100 de ani: cum se îngrijește

Cactusul de Crăciun, cunoscut și sub denumirea științifică Schlumbergera, este o plantă de apartament cu o istorie fascinantă și o longevitate remarcabilă. Această plantă originară din pădurile tropicale ale Braziliei poate trăi peste 100 de ani, dacă este îngrijită corespunzător. Cu flori specta...

IGNAT 2024. Tradiții și obiceiuri în ziua de Ignat: de ce se sacrifică porcul? Ce să NU faci în această zi pentru a avea NOROC tot anul

Ziua de 20 decembrie - Ignatul - este încărcată de obiceiuri şi de tradiţii la români, ea reprezentând, cu precădere în mediul rural, ziua în care este sacrificat porcul din care se pregătesc apoi toate preparatele pentru masa de Crăciun.

Testul care îți arată viitorul apropiat. Alege o imagine și vezi ce spune despre destinul tău

Testul care îți arată viitorul apropiat. Alege o ușă și vezi ce ți se arată

Brico Depot vinde toate magazinele din România, după 11 ani de activitate - tranzacția anului! Cine le va prelua

Kingfisher, proprietarul magazinelor Brico Depot, a anunțat vânzarea Brico Dépôt România, unul dintre liderii pieței locale de bricolaj și amenajări pentru locuințe, pentru o valoare a companiei de 70 milioane EUR (echivalentul a 58 milioane GBP).

Iohannis, cel mai tare președinte în manevre. Mitică Dragomir: "E în spatele candidaturii lui Nicușor Dan". Ce spune fostul președinte al LPF despre coaliția PSD-PNL

”Klaus Iohannis este cel mai tare președinte din ultimii 34 de ani”, afirmă Mitică Dragomir. În exclusivitate la Realitatea Plus, fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal explică și cum a ajuns la această concluzie. El este de părere că în spatele candidaturii lui Nicușor Dan se află în...

Trafic OPRIT pe DN1B, pe sensul spre Ploiești. Un TIR care s-a răsturnat a intrat într-un restaurant: imagini cu impactul devastator

Circulaţia este oprită joi dimineaţă, pe DN1B, în zona localităţii Merei, judeţul Buzău, după ce şoferul unui TIR a pierdut controlul direcţiei, s-a răsturnat, a lovit un autoturism iar apoi a intrat într-un restaurant. Traficul spre Ploiești este blocat. 

Etalarea RUNELOR. Joi, 19 decembrie 2024. Ce mesaje îți transmite universul, în funcție de zodie

Etalarea RUNELOR. Joi, 19 decembrie 2024. Ce mesaje îți transmite universul, în funcție de zodie.

Produsele tradiționale de Crăciun, un lux pentru pensionari. Prețurile uriașe din piețe îi țin la distanță pe oameni

Prețurile uriașe din piețe îi țin la distanță pe pensionari de produsele tradiționale de Crăciun. Deși mai sunt doar câteva zile până când românii sărbătoresc nașterea Mântuitorului, mulți dintre ei nu au ce pune pe masă, iar de preparatele din carne de porc nici nu se mai pune problema. Mulți pe...

Mașină de Poliție Locală, vandalizată de 5 copii. Băieții, căutați pentru distrugere - VIDEO

Cinci adolescenți din Suceava au vandalizat mașina Poliției Locale din Gura Humorului și au fugit de la locul faptei. Băieții sunt căutați acum de oamenii legii.

Frații Tate au pierdut milioane de lire după ce au fost CONDAMNAȚI pentru evaziune fiscală în Marea Britanie

Frații Tate au pierdut peste două milioane de lire sterline după ce au fost condamnați pentru evaziune fiscală în Marea Britanie. Andrew și Tristan Tate nu plătiseră taxe pentru banii câștigați din afaceri online, inclusiv din afacerea de videochat. 

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.