În timp ce patronul X, Elon Musk, consilier al lui Donald Trump, își multiplică ingerințele în politica europeană prin intermediul platformei sale, Barrot a adresat un apel Comisiei Europene, într-o intervenție la radio France Inter, 'să recurgă într-un mod mult mai viguros la instrumentele pe care i le-am dat pentru a descuraja aceste comportamente'.
Întrebat despre posibilitatea 'interzicerii' platformei X în Europa, la fel ca în Brazilia, unde rețeaua a fost suspendată timp de 40 de zile, ministrul francez a răspuns: 'Acest lucru este prevăzut în legile noastre'.
'Fie Comisia Europeană pune în aplicare cu cea mai mare fermitate legile pe care ni le-am dat pentru a ne proteja spațiul public, fie nu o face, dar atunci va trebui să consimtă să redea statelor membre ale UE, să redea Franței, capacitatea de a o face', a declarat Barrot la radio France Inter.
'Trebuie să ne trezim', a insistat el.
Elon Musk intervine cu brutalitate de mai multe săptămâni în viața politică europeană. Pe rețeaua sa de social media, miliardarul și-a înmulțit luările de poziție în favoarea partidului de extrema dreaptă din Germania AfD și împotriva premierului britanic, laburistul Keir Starmer.
Anul 2024, cel mai bun pentru miliardarii planetei. Cine și-a dublat averea: cifre uluitoare
Ministrul de externe francez a fost întrebat de asemenea despre amenințările președintelui ales american Donald Trump cu privire la Groenlanda, teritoriu autonom al Danermarcei.
Groenlanda este un 'teritoriu al Uniunii Europene. Nu se pune problema ca UE să lase alte națiuni ale lumii, oricare ar fi ele, să-i atace granițele suverane', a declarat el.
'Dacă mă întrebați dacă cred că SUA vor invada Groenlanda, răspunsul este nu. Dacă am intrat într-o epocă care vede revenirea la legea celui mai puternic, răspunsul este da', a apreciat Barrot.
'Trebuie să ne trezim, să ne întărim într-o lume guvernată de legea celui mai puternic', a insistat șeful diplomației franceze.
Donald Trump și-a reiterat marți ambițiile de a anexa Canalul Panama și Groenlanda, cu forța dacă va fi nevoie. Președintele ales al SUA a cerut Danemarcei să 'renunțe' la teritoriul său autonom bogat în resurse, atrăgându-și o ripostă fermă din partea premierului danez Mette Frederiksen, care a amintit că 'Groenlanda este a groelandezilor', scrie Agerpres.
Situată în Oceanul Arctic, a doua cea mai mare insulă din lume după Australia (2,2 milioane de kilometri pătrați), cu o populație de 55.000 de locuitori, are propriul drapel, limba sa, cultura și instituțiile sale.
Împreună cu Danemarca continentală și Insulele Feroe, Groenlanda formează 'Comunitatea Regatului' Danemarcei, fără să facă parte din Uniunea Europeană, din 1985.
Guvernul american închide singura agenţie de luptă împotriva dezinformării din Rusia și China. Elon Musk a catalogat-o drept o "amenințare"