Documentarul care ii spulbera candidatura lui Victor Ponta. Cum a sters din pix datoria KazMunaiGaz de 600 de milioane de euro

Documentarul care ii spulbera candidatura lui Victor Ponta. Cum a sters din pix datoria KazMunaiGaz de 600 de milioane d
📅 2025-01-04

Așteptările oamenilor, fie din popor, fie ale celor care l-au format ca om politic, au căzut greu pe umerii săi. În cei aproape 4 ani de mandat, Victor Ponta a adunat o listă lungă de decizii controversate și a contribuit major la o stare conflictuală în aparatul de conducere al țării.

Mandatul de premier al lui Victor Ponta a fost marcat de proteste în stradă, deciziile sale punând în mișcare masele.

În 2013, după un an în funcția de premier al României, Victor Ponta anunța reluarea proiectului de exploatare auriferă la Roșia Montană, care data din 1997.

Planul nu a primit niciodată autorizație de mediu – exploatarea producând riscuri de contaminare a apelor din regiune cu cianuri, însă Victor Ponta era decis să bată palma cu Roșia Montană Gold Corporation, făcând un puternic lobby în acest sens. Negocierile au fost făcute cu ușile închise, dar informațiile venite din surse oficiale erau că firma străină vrea să investească în România 10 miliarde de euro. La schimb pentru extragerea a 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint, pe o perioadă de 20 de ani, din mina Roşia Montană unde se estimează că se află cele mai mari depozite de aur din Uniunea Europeană. Peste 3.000 de locuri de muncă erau promise românilor.

Detaliul hilar din așa-zisa poză cu Ponta și Trump care dă de gol un mare FAKE NEWS. Ce anume trădează amestecul inteligenței artificiale

Localnicii din Roșia Montană nu au fost impresionați de sumă și de promisiunile creșterii nivelului de trai, cu atât mai mult cu cât viețile lor și ale copiilor lor ar fi fost puse în pericol.

Li s-au alăturat mai mulți activiști de mediu și în scurt timp, piața Victoriei era din nou plină de protestatari.

Furia românilor l-a urmărit pe premier chiar și peste granițe. Mai mulți protestatari l-au așteptat la Londra, unde se afla într-o vizită oficială, și i-au înmânat o diplomă de merit pentru „revoltarea poporului”.

Haosul a devenit complet în momentul în care au apărut grupuri de protestatari care militau pentru exploatarea zonei aurifere de la Roșia Montană, generând astfel noi conflicte.

Ponta: Am ajuns din întâmplare la Trump. Fostul premier ezită să prezinte dovezile întâlnirii

Ponta continua negocierile în tot acest timp și căuta soluții. Firma cu acțiuni majoritare în Roșia Montană Gold Corporation, Gabriel Resources, care deține licența de exploatare din 1999, a cerut despăgubiri de peste 4,4 miliarde de dolari statului român pentru blocarea proiectului.

În favoarea RMGC, Ponta a decis iniţierea unui proiect de lege, „Legea Roșia Montană”, prin care RMGC primea automat toate avizele de mediu necesare. Dar, pe fondul protestelor din toamna anului 2013, ea a fost respinsă în Senat, apoi, în 2014, a ”căzut” şi în Camera Deputaţilor.

Ulterior, Ponta a găsit o altă portiţă, prin modificarea Legii Minelor. Astfel, tot în 2013, Guvernul a încercat să ofere o nouă şansă RMGC prin schimbarea radicală a legii.
Au votat pentru modificarea legii 109 deputaţi PSD şi 45 PNL, însă nici așa nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată în noua formulă.

În fața jurnaliștilor, Ponta se ferea de întrebările incomode prin aroganță.

„- În acest moment v-ați schimbat punctul de vedere? Ați vota Roșia Montana? Sunteți pro sau contra?
- Nu mi l-am schimbat niciodată.
- Deci Ponta, Roșia Montana, da? Categoric?
- Am explicat foarte clar aseară, știu că dvs de la Realitatea vă uitați la Antena 3 și ați văzut explicația mea”, le răspundea Ponta jurnalitilor.

O altă negociere controversată a premierului Ponta a fost în cazul exploatării gazelor de șist.

Potrivit unui raport al Agenţiei Americane pentru Energie, România are rezerve de gaze de şist de circa 1.400 de miliarde de metri cubi.

Ponta, atac dur către candidații la prezidențiale: „Sunt dispuși să fie pe post de marionetă”. Fostul premier ia apărarea votanților lui Călin Georgescu

Gigantul american Chevron și-a anunțat oficial intenţia de a exploata, iar premierul Ponta a bătut palma. Explorarea gazelor de șist a fost stabilită în trei perimetre din Vaslui, iar obţinerea avizelor a fost în timp record, potrivit Ministerului Mediului.

Fracturarea hidraulică, metoda prin care se scot la suprafaţă gazele de şist, este considerată foarte poluantă. Lucrurile s-au mișcat atât de rapid încât protestatarii nu au mai avut timp să schimbe ceva.

Tot în șirul deciziilor politice controversate luate de Victor Ponta apare și semnarea memorandumului cu KazMunayGaz în ianuarie 2014.

EurActiv.ro a dezvăluit că Victor Ponta a fost luat în vizor de procurorii anticorupție, în 2016, după ce a semnat o hotărâre de guvern prin care a fost adoptată o înţelegere cu cei de la KazMunayGas, deși Curtea Constituţională s-a opus validării prin lege a memorandumului.

Procurorii au considerat suspecte vizitele dese ale lui Ponta în Turcia, dar și faptul că fostul premier folosea, în timpul acestor vizite, o cartelă telefonică turcească pentru convorbiri private, potrivit Euractiv.ro.
Memorandumul este consecința unor decizii politice în lanț, luate încă din anul 2000. Dinu Patriciu cumpăra rafinăria Petromidia de la stat cu bani puțini, cu condiția să răscumpere o datorie de peste 600 de milioane de dolari.

Între timp, Guvernul Năstase transformă creanța în obligațiuni, afacerea Rompetrol este preluată de KazMunaIGas, iar statul nu mai recuperează decât 70 de milioane de dolari. Guvernul Ponta închide procesul început de stat pentru recuperarea banilor, chiar prin semnătura premierului.

Schimbare de plan. Victor Ponta se urcă pe valul de simpatie al românilor pentru Călin Georgescu

Cărarea bătătorită la sediul DNA l-a făcut pe fostul premier să dezvăluie, la trei ani de la finalizarea mandatului său de premier, că el a pus-o în funcția de procuror general pe Laura Codruța Kovesi. Despre Ponta presa a dezvăluit că a participat la numeroase chefuri alături de procurorul general al României. 

Legat de relația lui Ponta cu Kovesi a vorbit chiar și mentorul său, Adrian Năstase. Dar nu în termeni laudativi, așa cum obișnuia să se exprime în anii de debut politic ai micului Titulescu.

„Între prima condamnare din 2012 si a doua condamnatre, deci dupa iesirea de la Jilava si cea din ianuarie 2014, constat ca colegii mei de partid petreceau sărbătorile cu reprezentantii statului paralel și că organizau viitoarea structura a parchetelor, independent de ceea ce eu credeam ca ii afecteaza. Lucrul acesta mi se pare dureros. ... Rezultă că Ponta era unul dintre participanții la acest proces. Adevărul e că nu-l mai recunosc în ultima vreme. Poate că nu l-am cunoscut suficient”, spunea Năstase în cadrul interviului.

După eșecul de la alegerile locale din 2020, cu noul său partid PRO România, Victor Ponta a anunțat că se retrage din viața politică. Nu a reușit să treacă nici măcar de pragul de 5%.
Acum s-a întors în PSD și visează să ajungă președinte din nou, deși a fost înfrânt crunt la ultimele alegeri.

Victor Ponta, TOPUL momentelor controversate. Cum l-a pus la colț Băsescu: "E ca un pisicuț"

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Alertă de SECURITATE în urma atacurilor cu vehicule. O amenințare pentru milioane de oameni

Agențiile de securitate americane au emis o alertă de siguranță privind riscul crescut al atacurilor cu vehicule, în urma tragediei din New Orleans, unde un veteran al armatei, Shamsud-Din Jabbar, a intrat cu un camion în mulțime, provocând moartea a 14 persoane și rănind alte zeci. FBI, Departam...

România va primi noi sisteme Patriot din SUA. Ce a transmis ministrul Apărării, Angel Tîlvăr?

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a făcut referire la comanda de producţie lansată recent de Guvernul SUA către compania Raytheon pentru începerea producţiei de radare, staţii de dirijare şi rachete pentru următoarele trei sisteme Patriot care vor intra în dotarea Armatei României. Sistemele ”vor...

Horoscop 2025 Pești: An de creștere personală și de echilibru. Previziuni complete

În anul 2025, nativele și nativii din zodia Pești se vor bucura de un parcurs astral favorabil, marcat de oportunități de creștere personală și de consolidare a echilibrului interior. Influentele planetare vor încuraja explorarea sinelui, introspecția și dezvoltarea spirituală, oferind ocazia de ...

Vaccinurile cu ARN: o rază de speranță pentru bolnavii de cancer

Cercetările medicale aduc vești promițătoare în lupta împotriva cancerului. Vaccinurile personalizate, bazate pe tehnologia ARN mesager (ARNm), promit să revoluționeze tratamentul oncologic, oferind o nouă metodă prin care sistemul imunitar poate fi antrenat să recunoască și să atace tumorile.

A vrut să violeze o femei, la un PRIVEGHI. Caz șocant în județul Vâlcea

Un bărbat din judeţul Vâlcea a fost arestat preventiv, vineri, sub acuzaţia de tentativă de viol. El a încercat să oblige o femeie să aibă relaţii intime cu el, după ce a rămas singur cu ea, în timpul unui priveghi.

Un bărbat din Iași care-şi ameninţa familia cu o butelie de aragaz, săltat de poliţişti şi internat în spital

Un bărbat din judeţul Iaşi a fost imobilizat de poliţişti, după ce şi-a ameninţat familia cu o butelie de aragaz. El a fost internat la o unitate medicală pentru îngrijiri de specialitate, pe numele său fiind emis un ordin de protecţie provizoriu.

Intervenție de urgență: O mașină a rămas înzăpezită pe drum. Patru oameni au rămas captivi înăuntru

Vineri după-amiază, o mașină cu patru persoane, inclusiv doi copii, a rămas blocată în zăpadă pe un drum forestier din județul Alba, în apropierea zonei Luncile Prigoanei. Un apel la 112 a declanșat intervenția promptă a Jandarmeriei Montane Șugag, care a reușit să remedieze situația fără inciden...

Documentarul care îi spulberă candidatura lui Victor Ponta. Cum a sters din pix datoria KazMunaiGaz de 600 de milioane de euro

În urma căderii Guvernului Ungureanu, după doar 78 de zile de la instaurare, ca rezultat al adoptării moțiunii de cenzură propusă de Uniunea Social-Liberală, Victor Ponta devine premier. A fost prezentat ca o tânără speranță a politicii românești.

Începe anul Șarpelui de Lemn. Se anunță schimbări fără precedent

Anul Șarpelui de Lemn începe oficial pe 29 ianuarie 2025 și se încheie pe 16 februarie 2026. Șarpele, al șaselea animal din ciclul zodiacului chinezesc, este asociat cu inteligența, spiritualitatea și misterul. Acest semn simbolizează transformarea, un proces lent dar profund, asemeni năpârlirii ...

Accesul interzis turiștilor la cea mai mare cascadă din lume. Ce se ascunde acolo, de fapt

În adâncurile Strâmtorii Groenlandei, între Groenlanda și Islanda, se află Cataracta Submarină, considerată cea mai mare cascadă din lume. Spre deosebire de cascadele terestre spectaculoase, această formațiune unică rămâne invizibilă pentru ochiul uman și imposibil de explorat de către turiști.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.