DIICOT intra in afaceristii cu criptomonede. Perchezitii ample la o megaschema cu prejudiciu de 120 de milioane de dolari

DIICOT intra in afaceristii cu criptomonede. Perchezitii ample la o megaschema cu prejudiciu de 120 de milioane de dolar
📅 2024-09-08

„La data de 23 iulie 2024, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București, într-o cauză penală privind săvârșirea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, fraudă informatică, ce a produs consecințe deosebit de grave, perturbarea funcționării unui sistem informatic și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Din materialul probator administrat a reieșit că 3 persoane ar fi constituit un grup infracțional organizat și ar fi desfășurat o serie de activități infracționale, la nivelul unei platforme blockchain, prin care ar fi reușit să transfere, în mod ilegal, suma de 1.650.000 criptomonedă, echivalentul la aproximativ 120.846.000 de dolari, la data efectuării tranzacțiilor, în portofele controlate de acestea”, transmite DIICOT.

Cum au acționat?

„Ulterior, persoanele cercetate ar fi încercat să transfere toate activele pe care le-ar fi obținut în mod ilegal, din rețeaua mai sus menționată, într-o altă rețea, folosind atât platforme de schimb descentralizate, cât și o altă platformă care ar facilita transferul exclusiv între cele două rețele.

Procesul de transferare dintr-o rețea în alta nu ar fi fost finalizat complet, astfel o parte dintre active ar fi rămas în portofelele persoanelor cercetate, din prima rețea menționată, restul activelor fiind primite de persoanele cercetate din cea de-a doua rețea, în 3 portofele electronice sub forma unor criptomonede stabile.

Modul de operare urmat de persoanele cercetate ar fi fost unul de tip bug-bounty și astfel, acestea ar fi contactat reprezentanții primei rețele menționate, prin intermediul unei platformei online.

n urma negocierilor purtate, victima și-ar fi recuperat aproximativ 95% din criptomonedele transferate ilegal, iar în urma returnării acestora, prejudiciul cauzat persoanei vătămate la data de 31 iulie 2022 a fost de aproximativ 4.612.203 dolari, în prezent având valoarea de 9.305.791 de dolari.

Totodată, pentru a ascunde produsul infracțional, persoanele în cauză ar fi utilizat, în continuare, mai multe platforme de schimb descentralizate (platforme de tip agregator) și într-un final toate activele păstrate de acestea ar fi fost transferate sub formă de criptomonedă, către o platformă de tip mixer.

Ansamblul probator administrat s-a bazat atât pe metode investigative clasice, cât și pe metode investigative inovatoare, ce au presupus urmărirea de tranzacții de criptomonedă de către organele de cercetare penală la nivelul mai multor rețele de tip blockchain, precum și deanonimizarea tranzacțiilor, care ar fi fost efectuate de persoanele cercetate prin intermediul unor platforme descentralizate.

Astfel, toate aceste eforturi concentrate au condus la identificarea celor 3 cercetați”, transmite DIICOT.

Cu au găsit la perchezițiile domiciliare

„În urma perchezițiilor domiciliare efectuate la adresele unde locuiau aceștia, au fost descoperite și ridicate mai multe dispozitive informatice, în vederea continuării cercetărilor.

De asemenea, a fost instituită măsura sechestrului asigurător, atât asupra a 136.450 de lei, 31.995 de euro, ce au fost descoperiți sub formă de numerar, cât și asupra a aproximativ 4.100.000 de dolari, care ar fi fost transferați din portofelele electronice identificate pe sistemele informatice, utilizate de persoanele în cauză.

În prezent, criptomonedele sechestrate se află în portofelele electronice care sunt administrate de Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (A.N.A.B.I.).

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Adrian Năstase, atac dur la Mircea Geoană: E lipsit de cea mai importantă calitate a unui politician

Fostul șef al lui Mircea Geoană iese la atac! Fostul premier Adrian Năstase îl critică pe fostul lider de la NATO și dezvăluie că acesta nu știe să joace în echipă. Mai mult, îl acuză că s-a dezmințit de colegii din PSD care l-au susținut în campanie. 

Suma cu care a fost "taxat" de poliție un bărbat după ce a abandonat mai mulți pui de pisică

Un bărbat de 54 de ani din municipiul Botoşani a fost amendat de poliţişti cu 12.000 de lei după ce a fost prins că a abandonat mai mulţi pui de pisică, în zona gării din oraş.

Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului, sărbătorită pe 8 septembrie. Ce NU ai voie sub nicio formă să faci în această zi sfântă

SFÂNTA MARIA MICĂ 8 septembrie. În ordinea anului bisericesc, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului este primul dintre cele patru praznice dedicate Fecioarei Maria, cunoscută în popor ca Sântămăria Mică. Este un eveniment celebrat atât de Biserica Ortodoxă, cât şi de cea Romano-Catolică.

Scene teribile într-un parc turistic din Croația: un bărbat a fost mușcat de braț de un urs

Un urs a atacat un bărbat, pe care l-a muşcat de braţ, în Parc Naţional Lacurile Plitvice din Croaţia.

Evită să mănânci ouă dacă ai această problemă de sănătate! Medicii interzic clar acest lucru

Este greu să găsești vreun aliment cu atât de mulți nutrienți precum ouăle, care să poată fi folosit ca fel principal la toate cele trei mese sau în alte alimente, la gătit și coacere.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..