De ce busuiocul este supranumit planta sfanta. Ce beneficii are pentru sanatate si de ce este folosit in ritualurile religioase?

De ce busuiocul este supranumit planta sfanta. Ce beneficii are pentru sanatate si de ce este folosit in ritualurile rel
📅 2025-01-06

De ce se folosește busuiocul pentru sfințirea caselor cu agheasmă

Tradiția folosirii busuiocului la sfințirea apei am preluat-o din ritualul bizantin, grecesc, deoarece în cel slav nu se folosește numaidecât busuiocul, sfeștocul confecționându-se, în general, din flori, iar mai nou din materiale textile. Însă, ceea ce trebuie să reținem este faptul că nu busuiocul muiat în apă îi dă acesteia putere harică. Invocarea Duhului Sfânt, care coboară peste apă prin mâna preotului, curățind-o, sfințind-o și dându-i putere asupra duhurilor necurate, asupra bolilor și patimilor, se face mai înainte de a se înmuia Sfânta Cruce și busuiocul în apă și a se intona troparul Bobotezei.

În ritul slav, săvârșitorul slujbei nu înmoaie în apă sfeștocul, ci doar Sfânta Cruce. La noi se face această cufundare în apă a busuiocului însoțit de semnul Crucii, pentru a arăta că prin Cruce Domnul ne-a deschis calea către Ceruri, iar Duhul Sfânt a coborât în lume, întemeind Biserica numai după jertfa Domnului pe Cruce. Unde vedem Crucea Domnului, întrezărim învierea, biruința asupra păcatului, izbăvirea. Crucea este însoțită de busuioc doar din motive practico-liturgice, deoarece preotul urmează a-i stropi pe credincioși cu ajutorul acestuia. 

Busuiocul provine din India, fiind cunoscut de milenii pentru proprietăţile sale terapeutice. Planta considerată încă din vechime drept o iarbǎ sacrǎ a cucerit apoi Asia şi Egiptul fiind folosit şi în procesul de mumificare, întrucât egiptenii i-au descoperit foarte devreme proprietǎţile antibacteriene şi rolul sǎu în conservare. A ajuns în cele din urmǎ în Grecia şi în Roma, de unde s-a răspândit ulterior în toată Europa, scrie doxologia.ro.

Din vechi timpuri, busuiocul este folosit şi pe teritoriul ţării noastre atât pentru mirosul deosebit, dar şi pentru proprietăţile antioxidante benefice organismului uman.

Busuiocul are proprietǎţi digestive, laxative, tonice şi reduce febra. De asemenea, el este eficient în calmarea durerilor în gât, dar reduce şi nervozitatea.

Sub formǎ de gargarǎ este folosit în infecţiile bucale. Are efect în rǎcealǎ şi gripǎ pentru cǎ elibereazǎ cǎile respiratorii deoarece este bogat în camfor.

Sunt studii care au demonstrat cǎ uleiul esenţial de busuioc este mai eficient in tratarea otitelor acute la copii decât antibioticele.

Busuiocul are un efect relaxant,  îmbunǎtǎţeşte stare de spirit şi are un efect uşor euforic. Are rolul de a calma în primul rând sistemul nervos, principalul responsabil pentru toate reacţiile noastre. Ceaiul de busuioc combate şi insomniile.

Busuiocul este o plantă foarte cunoscută și prețuită de poporul român, care îl consideră o plantă aducătoare de noroc. Pe lângă întrebuințările sale cunoscute în tradițiile populare, are și o serie de beneficii pentru sănătate. Astfel că, fitoterapeuții și medicina tradițională îl recomandă ca adjuvant în numeroase afecțiuni.

Busuiocul, planta binecuvântată pentru sănătate

Există peste 150 de specii cultivate pe întregul mapamond. Denumirea sa științifică este "Ocimum basilicum", nume ce derivă dintr-un cuvânt de origine greacă și înseamnă "regesc" sau "planta regală", scrie fitoterapeutul Rosemary Gladstar, în cartea sa Plante medicinale-ghid esențial.

Busuiocul proaspăt acționează asupra sistemului digestiv și nervos și este foarte eficient în cazul crampelor stomacale. Busuiocul previne flatulența și calmează starea de greață.

De asemenea, este o plantă ușor sedativă ajutând în cazul iritabilității nervoase, fiind benefică în cazul oboselii, a depresiei, anxietății, dar și în caz de insomnie, scrie sursa precizată.

Busuiocul are proprietăți antibacteriene și poate fi folosit sub formă de cataplasmă în caz de înțepături de insecte.

Se folosește sub formă de infuzie, 1 sau 2 lingurițe de frunze proaspete sau uscate la o cană cu apă și are efecte calmante, fiind indicat în stările de agitație, neliniște, anxietate, depresii, oboseală, insomnii și dureri de cap.

Poate fi utilizat și sub formă de gargară, dacă suferiți de candidoze bucale. De asemenea, ceaiul de busuioc stimulează digestia și este antiseptic intestinal. Acțiunea sa diuretică ajută în cazul problemelor la rinichi. Și în cazul stărilor febrile se recomandă infuzia de busuioc, deoarece acesta scade febra.

De asemenea, uleiul volatil de busuioc este un bun calmant în cazul înțepăturilor de insecte. Trebuie doar aplicat local, pe locul înțepăturii.

Ceai de busuioc împotriva durerilor de cap și a stresului

Un ceai de busuioc te va ajuta să scapi repede de durerea de cap supărătoare și îți va calma sistemul nervos în situațiile stresante. Iată ce rețetă de ceai recomandă fitoterapeutul precizat anterior pentru a scăpa de durerea de cap:

Iată rețeta:

Continuarea pe Almanah Online

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Mesaj NEAȘTEPTAT lansat de o ucraineancă stabilită în România. Liuba a pus punctul pe I

Liuba, o tânără ucraineancă stabilită în România de trei ani, a devenit virală pe TikTok după ce a transmis un mesaj direct și plin de emoție românilor. Aflată la Brașov, tânăra originară din regiunea Donețk, o zonă ocupată de forțele ruse, a făcut un apel la recunoștință și solidaritate, stârnin...

De ce busuiocul este supranumit "planta sfântă". Ce beneficii are pentru sănătate și de ce este folosit în ritualurile religioase?

De ce busuiocul este supranumit "planta sfântă". Ce beneficii are și de ce este folosit în ritualurile religioase?

Un mare oraș din România impune RESTRICȚII privind cununiile civile, ca să le monitorizeze digital

Un mare oraș din România a impus, de la începutul anului, o serie de restricții privind locurile în care se pot oficia cununiile civile. Astfel de evenimente nu vor mai fi organizate după bunul plac al nuntaților, în săli de evenimente,lăcaşuri de cult, în aer liber sau alte locuri aparte.

Crimă la Clubul Pensionarilor: un bărbat de 71 de ani și-a ucis partenerul de table cu o palmă năucitoare

Un bărbat din Mangalia a decedat după ce a fost lovit într-o altercație. Conflictul ar fi izbucnit în timpul unui joc de table într-un club de pensionari.

Moarte CUMPLITĂ pentru o asistentă medicală de 29 de ani. Elisa a fost ucisă de propriul soț

O crimă șocantă a zguduit orașul Gualdo Tadino din provincia Perugia, Italia. Elisa Ștefania Feru, o tânără româncă de 29 de ani, a fost împușcată mortal de soțul său, Daniele Bordicchia, în vârstă de 38 de ani. După ce a comis fapta, bărbatul și-a pus capăt zilelor folosind aceeași armă. Tragedi...

Meditatorul lui Ciolacu, Cristian Socol, îi urechează pe români: "Asta-i economia, prostule!"

Cristian Socol, strategul economic al PSD, cel care îi dă meditații premierului Marcel Ciolacu, le reproșează românilor că sunt interesați doar de problemelor lor, și nu privesc la nivel macro.

De la 1 ianuarie, amenzile rutiere date pe anumite AUTOSTRĂZI vin direct acasă. Vezi care sunt tronsoanele monitorizate

Prima zi a noului an a adus și o modificare legată de regimul amenzilor rutiere. Șoferii vitezomani de pe A1 şi A2 vor primi sancțiunile direct acasă, fără să mai fie opriți de polițiștii rutieri în trafic. Aceștia vor fi sancționați pe baza imaginilor de pe radare.

Clipe de COȘMAR pentru un celebru manelist: familia a sunat la 112. Nepoata sa, Gucci, are 14 ani și este de negăsit

Familia celebrului manelist Tzancă Uraganu se confruntă cu o situație dramatică, după ce nepoata acestuia, o adolescentă de 14 ani, a plecat de acasă fără să-și anunțe familia.

Ceaiul pentru subțierea sângelui. Ce recomandă fitoterapeuții pentru o circulație sangvină bună

Ceaiul recomandat pentru subțierea sângelui. Recomandarea fitoterapeuților. Iată despre ce este vorba.

Ce se întâmplă cu IMPOZITUL pe pensii, după înghețarea indexării? Ce sume vor achita vârstnicii loviți de tăvălugul austerității?

Blocarea indexării pensiilor provoacă o serie de efecte în lanț, pe care inițiatorii măsurii nu le-au lămurit pe deplin. De exemplu, ce se va întâmpla cu pragul de pensie până la care se acordă rețete compensate 90% sau cu impozitarea pensiilor?

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.