Datele personale ale unor parlamentari europeni si britanici au ajuns pe dark web

Datele personale ale unor parlamentari europeni si britanici au ajuns pe dark web
📅 2024-11-10

Potrivit sursei citate, oficialii au devenit victime ale infractorilor cibernetici fără să aibă control asupra situaţiei, în momentul în care furnizorul conturilor online a fost compromis de către hackeri, care au partajat sau vândut aceste date altor actori maliţioşi pe dark web.

"Din nefericire, această situaţie nu este un fenomen limitat doar la politicieni sau la persoane publice şi nici singura cale prin care datele pot ajunge în această parte ascunsă a internetului. Oricine poate fi afectat - chiar şi atunci când respectă regulile. De aceea, merită să acordaţi o atenţie specială amprentei dvs. digitale şi datelor care contează pentru dvs. Contrar percepţiei generale, dark web-ul nu este ilegal şi nu este populat doar de infractori cibernetici. Termenul se referă la acele zone ale internetului care nu sunt indexate de motoarele de căutare convenţionale, un loc în care utilizatorii navighează anonim folosind browserul Tor. Totuşi, este adevărat că economia criminalităţii cibernetice de astăzi s-a dezvoltat pe baza unui dark web prosper, unde numeroase forumuri şi pieţe dedicate sunt frecventate de infractori cibernetici, fiind ascunse de ochii autorităţilor. De menţionat că unele dintre aceste activităţi nefaste au început să se extindă şi pe platforme de social media cunoscute în ultimii ani", a explicat, într-un articol de specialitate, Phil Muncaster, unul dintre experţii Eset.

Cercetătorii de la Proton şi Constella Intelligence au început să investigheze acest fenomen şi au descoperit că două cincimi (40%) dintre adresele de e-mail ale parlamentarilor britanici, europeni şi francezi erau expuse pe dark web, echivalentul a aproape o mie de adrese de e-mail dintr-un total posibil de 2.280. Mai mult, 700 din totalul e-mailurilor aveau parole asociate cu acestea, care au fost apoi stocate în format simplu tip text şi expuse pe site-uri dark web. "Combinate cu alte informaţii publice, precum zile de naştere, adrese de domiciliu şi conturi de pe reţelele sociale, acestea oferă o adevărată comoară cu date de identitate care pot fi utilizate în atacuri de tip phishing şi fraude ulterioare", a precizat Muncaster.

Conform specialistului, există diverse modalităţi prin care datele personale pot ajunge pe forumuri şi site-uri de pe dark web.

O modalitate se referă la încălcări ale securităţii datelor la organizaţii terţe, adică datele sunt furate dintr-o organizaţie cu care s-a colaborat şi care a colectat informaţiile personale. În SUA, 2023 a fost un an-record pentru incidente de acest tip, cu peste 3.200 de breşe care au compromis datele a mai mult de 353 milioane de clienţi.

De asemenea, atacurile de tip phishing: reprezintă un alt mod de a extrage date sensibile, prin unul dintre conturile online deţinute (de exemplu, e-mail, de banking, reţele sociale). Astfel, un e-mail, mesaj direct, text sau WhatsApp cu aspect legitim conţine un link care instalează malware ce sustrage informaţii sau păcăleşte utilizatorul să introducă datele personale şi/sau de logare.

În acelaşi timp, o altă metodă se referă la compromiterea unui cont online printr-un atac de forţă brută (credential stuffing, dictionary attack etc.), prin care hackerii ghicesc parola sau folosesc date de autentificare sustrase anterior de pe alte site-uri.

Nu în ultimul rând, există programe malware tip info-stealing,cu ajutorul cărora informaţiile personale sunt furate prin intermediul unor aplicaţii şi fişiere pentru descărcare cu aspect autentic (cum ar: fi filme sau jocuri piratate), fişiere ataşate de tip phishing, reclame maliţioase, site-uri web false etc.

"Indiferent cum ajung infractorii la datele dvs., odată ce acestea sunt partajate pe un site de criminalitate informatică de pe dark web, pot fi înstrăinate mai departe sau vândute celui care oferă mai mult. În funcţie de tipul de date, cel care intră în posesia lor va folosi probabil datele de autentificare şi informaţiile de identificare personală (PII) pentru a prelua controlul asupra conturilor bancare spre a obţine mai multe informaţii, inclusiv detalii despre conturi/carduri bancare, concepe mesaje de phishing mai convingătoare, în care să împărtăşească o parte dintre informaţiile personale furate (PII), în încercarea de a vă convinge să furnizaţi şi mai multe date, folosi conturile dvs. de e-mail sau social media pentru a trimite link-uri maliţioase prietenilor şi contactelor dvs. şi comite fraude de identitate", notează sursa citată.

Pentru a preîntâmpina apariţia unei probleme de furt de date, e bine de ştiut că dacă sunteţi abonat la un serviciu de protecţie a identităţii sau de monitorizare a dark web, acesta ar trebui să semnaleze orice PII sau alte date. Companiile de tehnologie, inclusiv Google şi Mozilla, vor trimite alerte atunci când o parolă salvată a fost descoperită într-o încălcare a securităţii datelor sau poate necesita actualizarea la o versiune mai sigură, mai greu de ghicit.

Alternativ, se poate accesa proactiv site-uri precum HaveIBeenPwned, care compilează liste extinse de adrese de e-mail şi parole compromise, ce pot fi interogate în siguranţă.

Experţii în cybersecurity recomandă ca, în momentul în care se descoperă faptul că datele personale au fost expuse şi sunt tranzacţionate pe dark web, să fie luate în considerare o serie măsuri de urgenţă, precum: schimbaţi toate parolele, în special pe cele afectate, cu unele puternice şi unice; folosiţi un manager de parole pentru a stoca şi accesa parolele şi frazele de acces salvate; activaţi autentificarea cu doi factori (2FA) pentru toate conturile care oferă această opţiune; notificaţi autorităţile relevante (poliţie, platforme de social media etc.); asiguraţi-vă că toate PC-urile şi dispozitivele dvs. au instalat un software de securitate de la un furnizor de încredere; blocaţi conturile bancare (dacă este necesar) şi solicitaţi carduri noi. Monitorizaţi-le pentru orice achiziţii suspecte.

Blogul de securitate Eset este un portal de editoriale unde sunt publicate ştiri despre securitate, puncte de vedere şi dezvăluiri, ce acoperă ultimele noutăţi, tutoriale şi conţinut educativ multimedia, bazate pe sfaturile unor cercetători experimentaţi cu know-how şi vastă pregătire în domeniul securităţii online.

WeLiveSecurity (blogESET.ro) este o propunere la nivel global, cu echipe de cercetare în Slovacia, SUA, Canada, Germania şi Argentina.

Compania Eset a fost fondată în anul 1992, în Bratislava, Slovacia, şi rămâne în topul companiilor care oferă servicii de detecţie şi analiză a conţinutului malware, fiind prezentă în peste 180 de ţări, potrivit AGERPRES.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Datele personale ale unor parlamentari europeni şi britanici au ajuns pe dark web

Datele personale a patru din zece (44%) dintre membrii Parlamentului European şi a peste două treimi (68%) dintre parlamentarii britanici au ajuns pe dark web, după ce aceştia s-au înscris pe conturi online folosind adresele oficiale de e-mail şi au furnizat informaţii de identificare personală (...

40.000 de oameni s-au înscris în programul lui George Simion pentru case la 35.000 de euro

George Simion, președintele și candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a declarat că peste 40.000 de români s-au înscris deja în programul său pentru a cumpăra apartamente cu 35.000 de euro.

Prima zăpadă din acest an! În stațiunile de la munte ninge abundent - IMAGINI de poveste

Vremea s-a schimbat radical, iar în stațiunile de la munte ninge deja abundent. La altitudini mai mari deja s-a așternut primul strat de zăpadă. Meteorologii au anunțat ninsori și în Capitală, iar temperaturile vor scădea drastic, chiar și cu 15 grade. 

Aproape 700 de permise de conducere, REȚINUTE sâmbătă de poliţişti! 13 şoferi, prinşi drogaţi la volan

Aproape 700 de şoferi au rămas fără permis de conducere, sâmbătă, pentru diverse abateri în trafic, dintre care 327 pentru depăşirea vitezei, 58 pentru consum de alcool şi 13 pentru consum de droguri, informează Poliţia Română.

Poliţia Română: 400 de mecanici de locomotivă, verificaţi cu aparatul etilotest

Peste 2.400 de angajaţi cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei feroviare, dintre care 400 de mecanici de locomotivă, au fost verificaţi cu aparatul etilotest, în cadrul acţiunilor întreprinse în primele nouă luni de poliţiştii de la transporturi.

Șef al poliției spaniole, arestat pentru trafic de droguri, spălare de bani și corupție. I s-au găsit 20 de milioane de euro în pereții casei

Un șef al poliției spaniole a fost arestat pentru trafic de droguri, spălare de bani și corupție. Bărbatului i s-au găsit 20 de milioane de euro ascunși în pereții casei. 

Numele lui Băsescu, folosit abuziv în mediul online pentru a face reclamă la medicamente. Reacția fostului președinte

Noi probleme pentru fostul președinte al României, Traian Băsescu. Numele său este folosit în mediul online pentru a face reclamă la medicamente. Vorbim despre site-ul băsescu.ro, un site care se ocupă cu vânzarea de medicamente. 

Carburanții se vor scumpi din nou: Cât va fi prețul benzinei la 1 ianuarie. Anunțul care afectează sute de mii de români

Benzina, tot mai scumpă de la o zi la alta. Scumpirile carburanților vor avea efecte în lanț, astfel că ne putem aștepta la noi scumpiri și pentru alimente. Potrivit unui document al Ministerului Finanțelor, de la începutul anului viitor acciza la carburanți va crește cu 5%, astfel că un plin cu ...

Zodii care atrag dragostea adevărată mai târziu în viață. Nativii care sunt dispuși să aștepte pentru sufletul lor pereche

Există zodii care atrag dragostea adevărată mai târziu în viață. Acești nativi sunt dispuși să aștepte pentru a-și întâlni sufletul pereche. Aceste zodii experimentează împlinirea romantică după ce își pun la punct dorințele profesionale.

Hoție la Castelul Peleș. Biletele de intrare cumpărate de turiști, revândute de către angajați. Cum funcționa rețeaua

Hoție la Castelul Peleș. Biletele de intrare cumpărate de turiști sunt revândute de către angajații castelului. Dezvăluirile au fost făcute de alți colegi sub protecția anonimatului și au fost confirmate de documente și surse judiciare. 

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.