Cum tratam toxiinfectia alimentara, o afectiune care se manifesta vara cel mai des

Cum tratam toxiinfectia alimentara, o afectiune care se manifesta vara cel mai des
📅 2024-09-08

De ce vara

In sezonul estival, din cauza zilelor toride, astfel de microorganisme se inmultesc foarte repede in alimentele perisabile, iar consumul acestor alimente tinute in conditii incorecte de depozitare genereaza tabloul clinic de toxiinfectie alimentara. In cazul expunerii la bacterii in produsele alimentare sau apa, anumite specii pot elibera toxine care impacteaza motilitatea si inflamatia la nivelul tractului intestinal, generand simptome uneori severe, debilitante.

Care sunt microorganismele responsabile de toxiinfecție

  • Bacterii: Salmonella, Shigella, Campylobacter, Escherichia coli producatoare de toxina Shiga, Vibrio cholerae, Yersinia, Listeria, Clostridium
  • Virusuri: norovirus, rotavirus
  • Paraziti: Giardia, cryptosporidium etc.
  • Fungi: Candida, Aspegillum. 
  • In cazuri rare, toxiinfectia poate fi generata de pesticidele folosite in agricultura

Cel mai mare risc este asociat alimentelor perisabile precum lactate, carne, conserve si alimente sau bauturi ce trebuie in mod normal refrigerate. 

Mecanismul de acțiune

Cantitatea de virus necesara dezvoltarii simptomelor este variabila cu agentul microbian, astfel incat pentru Shigella sau E.coli chiar si 10 bacterii pot cauza infectia, in timp ce pentru Vibrilo cholerae este necesara o replicare de sute de mii sau milioane de bacterii. Acest lucru inseamna ca un aliment contaminat poate sau nu sa determine toxiinfectie in functie de microorganismul cu care a fost contaminat.

Odata patrunse in organism, microorganismele pot actiona prin atasare la peretele intestinal, invazia mucoasei sau productia de toxine. In cazul toxiinfectiei alimentare, mecanismul principal este toxin-mediat. Aceste enterotoxine actioneaza asupra mecanismelor secretorii din intestin precum si direct asupra celulelor intestinale, promovand inflamatia si instalarea diareei. 

Manifestari își diagnostic

Tabloul clinic debuteaza de cele mai multe ori la maxim cateva ore de la ingestia alimentului, cu durere abdominala, care poate fi localizata sau difuza, de intensitate variabila si insotita de scaune diareice. Alte simptome  insotitoare pot fi reprezentate de febra, transpiratii profuze, greata si varsaturi, respectiv lipsa poftei de mancare sau scadere in greutate.

In cazurile severe, scaunele diareice sunt sangvinolente, cu durata mai mare de 3 zile, febra inalta si varsaturi repetitive ce nu permit alimentarea. Trebuie avut in vedere ca scaunele diareice si varsaturile cauzeaza deshidratare semnificativa, in special la copii si varstnici, cu dezechilibre hidroelectrolitice si consecinte nefrologice, neurologice si cardiovasculare (oligurie- urini in cantitate redusa, amețeli, confuzie, somnolenta, hipotensiune arteriala, dureri de cap, palpitatii). 

Diagnosticul toxiinfecției alimentare pornește de la anamneza si examenul obiectiv, identificarea alimentului cauzator si observarea prezentei sau absentei simptomelor de alarma. Majoritatea toxiinfecțiilor nu necesita teste suplimentare de determinare a agentului patogen, dar analizele de sânge sunt utile pentru decelarea unui eventual sindrom anemic, a tulburărilor hidroelectrolitice si hemograma poate diferenția infecția bacteriana de cea virala sau parazitara. Testele din scaun pot selecta agentul microbian si indica sensibilitatea acestuia la tratament antibiotic, iar culturile din sânge sunt rezervate cazurilor febrile. Imagistica sau colonoscopia nu se recomanda de rutina, ci sunt mai degrabă rezervate cazurilor severe cu complicații sau cazurilor de diaree cronica, persistenta.

Managementul toxiinfecțiilor alimentare

Cea mai mare parte a infecțiilor sunt autolimitate, necesitând doar tratament un regim alimentar ajustat (sau in cazuri mai severe repaus alimentar sau nutriție parenterala) si medicamentos.

Tratamentul suportiv include reechilibrare hidroelectrolitică si terapia durerii sau a diareei. De menționat ca in suspiciunea de diaree infecțioasă, agenții antidiareici precum loperamid trebuie evitați din cauza riscului de megacolon toxic, preferându-se preparate precum cele absorbante sau antibiotice. Agentul terapeutic potrivit se alege numai după o consultație cu un medic infecționist si/sau gastroenterolog si nu se administrează "după ureche", deoarece exista riscul de agravare sau apariție a reacțiilor adverse.

Complicații

Complicațiile toxiinfecțiilor si gastroenteritei sunt dezechilibrele hidroelectrolitice si consecințele acestora, cronicizarea scaunelor diareice, intolerante alimentare, sindrom de suprapopulare bacteriana a intestinului subțire, agravarea bolilor inflamatorii intestinale (la pacienții cu acest diagnostic), septicemie (răspândirea sistemica a infecției) si in cazuri particulare complicații artritice (artrita, cu dureri articulare si edem) sau neurologice (paralizii). Persistenta scaunelor diareice in ciuda terapiei corespunzătoare impune evaluarea suplimentara de către un medic gastroenterolog.

Este imperioasa adresarea unui serviciu medical oricărui pacient pediatric, precum si in situații de: persistenta a diareei, scaune sangvinolente, vărsături repetitive ce nu permite alimentarea, febra înalta ce nu cedează la antitermice, simptome neurologice sau imposibilitatea de a mai urina.

Prevenția toxiinfecțiilor alimentare

Pentru a preveni infecția se recomanda o igienă riguroasa a mâinilor si alimentelor, depozitarea corespunzătoare a produselor si evitarea consumului de alimente care au fost lăsate mult timp la temperaturi inadecvate (de exemplu in soare). 

SURSA

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Adrian Năstase, atac dur la Mircea Geoană: E lipsit de cea mai importantă calitate a unui politician

Fostul șef al lui Mircea Geoană iese la atac! Fostul premier Adrian Năstase îl critică pe fostul lider de la NATO și dezvăluie că acesta nu știe să joace în echipă. Mai mult, îl acuză că s-a dezmințit de colegii din PSD care l-au susținut în campanie. 

Suma cu care a fost "taxat" de poliție un bărbat după ce a abandonat mai mulți pui de pisică

Un bărbat de 54 de ani din municipiul Botoşani a fost amendat de poliţişti cu 12.000 de lei după ce a fost prins că a abandonat mai mulţi pui de pisică, în zona gării din oraş.

Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului, sărbătorită pe 8 septembrie. Ce NU ai voie sub nicio formă să faci în această zi sfântă

SFÂNTA MARIA MICĂ 8 septembrie. În ordinea anului bisericesc, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului este primul dintre cele patru praznice dedicate Fecioarei Maria, cunoscută în popor ca Sântămăria Mică. Este un eveniment celebrat atât de Biserica Ortodoxă, cât şi de cea Romano-Catolică.

Scene teribile într-un parc turistic din Croația: un bărbat a fost mușcat de braț de un urs

Un urs a atacat un bărbat, pe care l-a muşcat de braţ, în Parc Naţional Lacurile Plitvice din Croaţia.

Evită să mănânci ouă dacă ai această problemă de sănătate! Medicii interzic clar acest lucru

Este greu să găsești vreun aliment cu atât de mulți nutrienți precum ouăle, care să poată fi folosit ca fel principal la toate cele trei mese sau în alte alimente, la gătit și coacere.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..