Cum se comporta un musafir. Nu omiteti aceste lucruri cand mergeti intr-o vizita. Ce spune Codul Bunelor Maniere

Cum se comporta un musafir. Nu omiteti aceste lucruri cand mergeti intr-o vizita. Ce spune Codul Bunelor Maniere
📅 2024-11-14

Cum se comportă un musafir și ce reguli de bun simț trebuie respectate atunci când mergeți într-o vizită. Altfel, omiterea lor ar putea să vă coste reputația.

Cum se comportă un musafir

Atunci când primim o invitație la masă sau chiar la o petrecere, trebuie mai întâi de toate să acceptăm invitația ca pe un dar. Astfel, trebuie să răspundeți repede invitației pentru a nu lăsa persoana să aștepte răspunsul dumneavoastră. Și, bineînțeles, pentru a nu strica programul celui care v-a lansat invitația.

Desigur, trebuie să existe un timp de răgaz, însă, până a doua zi ar trebui să aveți răspunsul. În situațiile în care pot interveni diverse schimbări în programul dumneavoastră și sunteți conștient de acest lucru, atunci anunțați. În această situație gazda ar trebui să dea dovadă de înțelegere.

În cazul în care acceptați invitația, într-o vizită, foarte importantă este punctualitatea. Dacă s-a stabilit o anumită oră, trebuie neapărat să respectați acea oră. Să nu întârziați, lăsând astfel gazda să aștepte după dumneavoastră. Dacă totuși se întâmplă lucrul acesta, să nu se depășească sfertul de oră.

De asemenea, se acceptă sosirea mai devreme cu un sfert de oră decât era stabilit, dar nu mult mai devreme. În ambele cazuri este bine să nu se depășească un sfert de oră, acestea sunt limitele acceptate.

Nu se merge în vizită cu mâna goală

În cazul în care invitația este acasă la gazdă, trebuie să aduceți ceva, nu este frumos să veniți cu mâna în buzunar, cum se spune. În general musafirul aduce desertul, asta dacă nu se sărbătorește ceva în familia respectivă, ci este o simplă invitație la masă.

Dacă gazda vă anunță de pregătirea desertului în casă, atunci puteți să veniți eventual cu o cutie de bomboane sau praline.  Dacă se sărbătorește un eveniment, onomastică sau zi de naștere etc, evident se aduce cadou.

Dacă printre invitați se numără și un bărbat, acesta poate să aducă o sticlă cu vin. Eticheta cere ca această sticlă să nu fie deschisă atunci, însă între prietenii apropiați se practică acest lucru.

Cum va fi servită masa

Masa va fi servită, evident după regulile impuse de bunele maniere, reguli pe care le-am abordat în alte articole.

Despre toast vă vom spune însă că, pentru a închina un pahar în cinstea cuiva, nu este neapărat necesar să ciocnim paharele, cum se practică. Este suficient să îl ridicăm. În modul acesta nu se creează niciun fel de deranj din partea nimănui, prin îngrămădirea de pahare. În felul acestai nici nu există riscul de a vărsa vinul sau șampania. Este mult mai elegant și ține de eticheta bunelor maniere.

Într-o vizită, chiar dacă vă este foarte foame, nu veți începe să mâncați înainte de a se așeza toată lumea la masă. Și, bineînțeles, nu veți mânca foarte repede, practic nu vă veți grăbi când mâncați. Nu vă supraîncărcați farfuriile ca apoi să nu puteți termina tot din farfurie. Cu siguranță va fi suficientă mâncare, astfel încât să vă puteți pune încă o porție, dacă v-a plăcut mult. Pâinea trebuie ruptă bucăți mici, nu mușcați din felia întreagă.

Telefoanele trebuie ignorate la masă

În ziua de astăzi, aparatele de telefonie sunt o problemă, deoarece din cauza lor se încalcă în multe situații reguli, nu doar ale bunelor maniere, ci ale bunului simț. Oamenii își petrec din ce în ce mai mult timp în spațiul virtual, iar lucrul acesta se întâmplă inclusiv când ne aflăm în colectivități, întruniri mai mici sau mai mari, petreceri și chiar invitații la masă.

Mulți ignoră prezența interlocutorilor, acordând atenție mesajelor virtuale, ignorându-i astfel pe cei prezenți. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple, fiind o dovadă a lipsei de bun simț și de respect față de cei prezenți. Aceștia având întâietate în fața celor care sună.

Astfel, când sunteți într-o vizită, în cazul în care vă sună telefonul şi dacă alegeți să răspundeți, trebuie să aveți o convorbire scurtă, stabilind revenirea asupra apelului de îndată ce puteți. Pentru a nu da prioritate celor de la telefon în timp ce persoanele prezente se pot simți ignorate.

Fumatul la masă este interzis de codul bunelor maniere, însă dacă pe masă există scrumiere, înseamnă că gazdele permit acest lucru. Totuși, dacă există și o singură persoană la masă care nu este fumătoare, nici ceilalți comeseni, deși fumători, nu ar trebui să fumeze.

Poate fi extrem de neplăcut și deranjant pentru cei care nu fumează, nemaipunând la socoteală faptul că este nesănătos și implicit îi obligați și pe ei să devină fumători pasivi. Ceea ce poate face mai mult rău nefumătorului, decât celui care fumează.

Cum se comportă un musafir la plecare

Plecatul musafirilor este iar un subiect ce trebuie abordat. Aceștia trebuie să plece la o oră rezonabilă, iar dacă invitația a fost făcută în jurul prânzului, nu vă lungiți, totuși, foarte mult, chiar dacă vă simțiți foarte bine în acea vizită.  Însă, nici nu plecați înainte de a se servi toate felurile de mâncare.

Citește mai multe pe Almanah Online

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Copil de 11 ani dispărut dintr-o localitate din Vaslui! Zeci de oameni îl caută

Un copil în vârstă de 11 ani a dispărut, joi seară, dintr-o localitate din Vaslui. El este căutat de zeci de oameni.

De ce nu ar trebui să iei cu tine telefonul la toaletă. Cum ne sfătuiesc medicii

Medicii avertizează că, în mod normal, o vizită la toaletă nu ar trebui să dureze mai mult de 10 minute, asociind prelungirea acesteia timp îndelungat cu apariţia unor probleme de sănătate. Timpul parcă zboară când îţi faci de lucru pe telefon.

De ce este bine să bei ceai de ghimbir în zilele reci

Iarna este anotimpul care aduce frig, vânt și deseori oboseală și răceli. Pentru a-ți menține sănătatea și starea de bine în aceste zile reci, un remediu natural și delicios este ceaiul de ghimbir. Acest ceai are numeroase beneficii pentru organism și este cu atât mai potrivit în sezonul rece. Ia...

Culisele Statului Paralel. Cătălin Hideg, noi acuzații împotriva lui Florian Coldea! Denunțătorul generalilor susține că a fost căutat prin intermediari și promite alte probe la DNA

Denunțătorul lui Florian Coldea, Cătălin Hideg, a făcut noi dezvăluiri cu privire la presiunile exercitate de fostul general SRI asupra sa. În cadrul emisiunii „Culisele Statului Paralel”, difuzată la Realitatea PLUS, Cătălin Hideg, a spus că are și alte probe împotriva generaului negru, pe care ...

Elon Musk pierde clienții de la platforma X după ce Trump a câștigat alegerile. Unde migrează fanii rețelelor sociale

De când s-a apropiat extrem de mult de proaspăt alesul președinte al SUA, Elon Musk se confruntă cu o migrare masivă a abonaților de la platforma X către ale rețele social media.

Un somn odihnitor ne protejează de Alzheimer și de obezitate. Ce spun medicii

Somnul ajută organismul să se regenereze, echilibrează sistemul nervos și întărește imunitatea. Un somn odihnitor ne protejează de obezitate și Alzheimer, crește puterea de concentrare și atenția, performanțele fizice și rezistența la boli.

Samsarii primesc lovitura de grație. RAR schimbă modul în care se vând mașinile

Registrul Auto Român (RAR) va introduce un nou document esențial pentru piața auto second-hand din România. 

Cea mai delicioasă supă de legume coapte. E ideală pentru zilele răcoroase și e plină de arome

Supa de legume coapte este perfectă pentru zilele de toamnă. Plină de arome, cremoasă și fără unt sau smântână, de post și extreeem de savuroasă! Iată cum se prepară.

Sorin Grindeanu: „Infrastructura nu trebuie să aibă culoare politică”

Ministrul Transporturilor a declarat, în emisiunea Culisele Statului Paralel, că infrastructura nu trebuie să fie politizată și spune că nu mai vrea în această funcție.

Alexandru Muraru critică dur gestul lui Marcel Ciolacu, de a-l pupa pe premierul britanic: „O gafă diplomatică rușinoasă pentru România"

Deputatul PNL - Alexandru Muraru a lansat o serie de critici dure la adresa premierului Marcel Ciolacu, în urma unei situației privind protocolul instituțional, petrecute la Londra. Potrivit lui Muraru, Ciolacu ar fi încercat să-l pupe pe premierul britanic, un gest pe care acesta îl consideră nu...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.