Cum sa eviti certurile de Craciun. Sfaturi de la psihologi pentru a preveni o eventuala paruiala cu rudele

Cum sa eviti certurile de Craciun. Sfaturi de la psihologi pentru a preveni o eventuala paruiala cu rudele
📅 2024-12-25

Când familia se reunește pentru o sărbătoare, e întâmplă adesea „accidente”. Un expert explică de ce este așa – și ce puteți face pentru a menține lucrurile pașnice.

Dacă nu vrei să ai o ceartă în familie de Crăciun, ar trebui să te pregătești mental dinainte pentru conflictele așteptate. „Știm că bunica îmi va critica din nou stilul sau că mama va întreba când va avea în sfârșit nepoți”, spune psihologul și autoarea de bestseller-uri Stefanie Stahl, citată de n-tv.de.

Este important să vă pregătiți pentru aceste „întrebări declanșatoare” și să vă gândiți în prealabil la „răspunsuri de dezamorsare”, spune Stahl. — Ca să nu fiți atât de surprins în acel moment. Dar puteți decide și să „țineți gura închisă” în acest caz pentru a evita o escaladare.

Potrivit lui Stahl, există mai multe motive pentru care există risc de certuri de Crăciun. Când familia se reunește, te încadrezi din nou în vechile roluri.

„Deodată te simți responsabil pentru tot din nou. Sau ești din nou acel copil mic”, a spus ea. Și apoi izbucnesc din nou vechile conflicte familiale.

În plus, Crăciunul este „un timp incredibil de emoționant și sentimental”.

Pentru a scăpa de presiune, e bine să nu pregătim totul de unii singuri, ci și să delegăm sarcinile, spune Stahl.

„Poți transforma Crăciunul într-un proiect comunitar.”, adaugă ea. Ar trebui să vă puneți întotdeauna întrebarea: „Sunt interesat de perfecțiune sau de conexiune?”, a mai spus psihologul.

Dar ce să facem dacă o ceartă izbucnește în ciuda pregătirii mentale?

„Singurul lucru de făcut este să închei situația imediat și să-ți distragi atenția”, atrage atenția Stahl. Pentru că atunci când ești foarte jignit sau furios, rațiunea se oprește.

„Emoțiile puternice blochează cortexul frontal din creier și, prin urmare, sediul rațiunii”, mai spune ea.

Psihologul recomandă ca cel mai bine este să părăsești camera și să te relaxați. „Poți face asta făcând flotări, bând jumătate de litru de apă sau jucându-te pe telefonul tău mobil”, adaugă ea.

După aceea, poți să te întorci calm și să spui: „Să uităm de asta acum, putem vorbi despre asta altă dată, iar acum să avem o seară plăcută”.

Cum ne ferim de kilogramele în PLUS de sărbători. Ce trebuie să facem pentru a nu pica în ispită

Psihologii americani vin, la rândul lor, cu sfaturi, semn că certurile la msa de Crăciun sunt un eveniment universal.

Există o mulțime de motive pentru care momentele petrecute de sărbători, alături de cei dragi, pot deveni tensionate: poate că vărul tău nu îți împărtășește opiniile politice, bunicii te întreabă insistent lucruri despre viața ta personală și îți oferă sfaturi pe care nu le-ai cerut sau poate că unii musafiri exagerează cu alcoolul, scrie Business Insider.

Psihologii spun că am putea face în așa fel încât să nu lăsăm astfel de inconveniente să ne strice buna dispoziție. Iată câteva sugestii:

1. Întreabă-te „de ce”

Este important ca oamenii să știe „de ce” intră în situații despre care știu că ar putea deveni din ce în ce mai rele, spune Ramani Durvasula, dr., psiholog clinician licențiat.

Este vital să îți clarifici motivul pentru care tu personal crezi că ar trebui ca o dramă iscată să ia amploare. „Altfel, simți doar că ești o molie atrasă de flacără”, spune ea.

2. Nu încerca să repari o relație în mod miraculos

Mulți se lasă păcăliți de hype-ul sărbătorilor. Urmărind filme de sărbători, care ne fac să visăm la o lume mai bună, am putea regăsi speranța că anumite mesaje, transmise în această perioadă vor repara, ca prin magie, relațiile disfuncționale cu anumiți membri ai familiei.

Nașterea Domnului, 25 decembrie. Însemnătatea specială a acestei zi sfinte

„Există genul ăsta de fantezie de vindecare a relațiilor”, spune Tracy Hutchinson, Ph.D., care predă în cadrul programului de studii clinice de sănătate mintală de la Colegiul William & M,ary din Virginia. Ea spune că oamenii vor să creadă că „poate că de data aceasta va fi diferit”, în loc să accepte realitatea. Dar ceea ce poate fi diferit este modul de abordare al relației și al situației.

3. Unele subiecte sensibile ar trebui evitate

Cu tot ce se întâmplă astăzi în lume, este foarte probabil să ai opinii politice sau legate de anumite evenimente, diametral opuse față de alte persoane. Ei bine, nu trebuie să vorbiți despre asta, spune Jeanne Safer, Ph. D., psihoterapeut și autoarea cărții „I Love You, But I Hate Your Politics”.

„Cred că oamenii întâmpină foarte multe dificultăți în a-și da seama că pot să le pese de cineva și să aibă multe în comun și toate aceste lucruri și să nu poată vorbi despre politică”, spune ea. — Nu trebuie să vorbești despre tot.

4. Comunică, nu judeca

Dacă, într-un final, tot se ajunge la abordarea unor subiecte sensibile, amintește-ți că scopul este strict comunicarea și nu încerca să îți impui punctul de vedere, într-un mod agresiv.

„Nu încerca să-i convingi că ai dreptate și ei greșesc”, spune Tania Israel, Ph. D., profesor la Universitatea din California, Santa Barbara. Dacă cineva spune ceva cu care nu ești de acord, îi poți pune întrebări, astfel încât să își argumenteze opinia.

5. Ai grijă de tine

Dacă ști din start că ai o familie dificilă și certurile vor fi la ordinea zilei, găsește modalități de a-ți oferi câteva momente de liniște sau distragere a atenției. Mergi la o plimbare sau retrage-te pentru a citi sau a medita.

Semnificaţia numelui Cristian/Cristiana: Descoperă trăsăturile unice ale celor care poartă acest apelativ
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Cum să eviți certurile de Crăciun. Sfaturi de la psihologi pentru a preveni o eventuală păruială cu rudele

Crăciunul este o perioadă de bucurie, reuniuni familiale și tradiții frumoase, dar, din păcate, este și un moment în care tensiunile pot izbucni, transformând o sărbătoare a armoniei într-un câmp de bătălie emoțional.  În acest context, un expert în relații interumane ne ajută să înțelegem cauzel...

Aventura unui bărbat fără permis s-a încheiat în arest: A furat o mașină pentru a pleca în concediu de sărbători

Un bărbat de 33 de ani din Urlați, județul Prahova, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile după ce planurile sale de concediu pe Valea Prahovei au luat o turnură ilegală. Fără permis de conducere și sub influența alcoolului, bărbatul a furat un autoturism și a fost prins de polițiști după o u...

Meniul familiei Ceaușescu de Crăciun. Cu ce se delectau Nicolae și Elena în această zi

Soții Nicolae și Elena Ceaușescu se bucurau de mese îmbelșugate și tradiționale de Crăciun, care reflectau atât luxul regimului lor, cât și dragostea pentru preparatele românești. În timp ce majoritatea românilor își imaginau cu greu mesele de sărbători, cei doi lideri se răsfățau cu bucate alese...

Descoperire uimitoare în Rusia: Cercetătorii au găsit o fereastră către trecut

O descoperire remarcabilă a fost făcută în Rusia, unde cercetătorii au găsit un pui de mamut perfect conservat, oferind o oportunitate unică de a explora trecutul înghețat al planetei. Puiul, o femelă denumită Yana după râul în apropierea căruia a fost descoperită, are o vechime de aproximativ 50...

Numerologie 2025. Magia de vibrație 9. Ce ne-a pregătit noul an, în funcție de numărul personal

Anul 2025 se preconizează a fi un an plin de transformări profunde și oportunități de evoluție personală, având ca temă centrală vibrația 9, simbolizând încheierea unui ciclu și pregătirea pentru noi începuturi. În numerologie, fiecare an ne influențează în mod unic, iar vibrația 9 ne invită să r...

Programul mall-urilor de sărbători: Ce centre comerciale sunt deschise de Crăciun și în perioada Anului Nou

În perioada sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, majoritatea mall-urilor din România își ajustează programul pentru a se alinia cu tradițiile și cerințele clienților. Dacă doriți să faceți cumpărături în ultimele zile înainte de Crăciun sau să profitați de reducerile de după sărbători, este impor...

Cum să faci Tiramisu din cozonacul rămas de la masa de Crăciun. Rețeta rapidă și delicioasă din doar câteva ingrediente

Sărbătorile de iarnă sunt despre bucuria de a petrece timp în familie, dar și despre preparatele gustoase pe care le punem pe masă. Gospodinele s-au întrecut în fiecare an în rețete gustoase. Vedeta dulce a mesei de Crăciun este, desigur, cozonacul. Dacă ți-a rămas prea mult cozonac, atunci nu-l ...

Gabriel Oprea, mesaj de Crăciun: “Azi ne punem inimile în mâinile Domnului”

Generalul Gabriel Oprea a transmis un mesaj pe site-ul Uniunii Militarilor si Politistilor "Mihai Viteazul" cu ocazia sărbătorilor de Crăciun. La sfârșitul unui an marcat de provocări, el subliniază importanța unității, credinței și speranței în viitor. Mesajul său îndeamnă la deschidere, iubire ...

Suma impresionantă plătită de Andreea Marin și Ștefan Bănică pentru facultatea fiicei lor. Violeta va pleca în SUA

Anul 2025 va marca un moment semnificativ în viața Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică Jr., când fiica lor, Violeta, va pleca în Statele Unite pentru a studia la una dintre cele mai prestigioase universități din lume. După ce a fost acceptată la Cornell University, Violeta va începe studiile la ...

Crăciun amenințat de vremea REA: ANM avertizează asupra riscurilor de vreme extremă și avalanșe în zonele montane

Sărbătorile de iarnă aduc vreme severă în numeroase regiuni din țară, cu ninsori, viscol și intensificări ale vântului ce afectează în special zonele montane. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări de tip Cod Portocaliu și Cod Galben, valabile pentru mai multe regiuni, în...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.