Ciupercile
Ciupercile de tip ”Pleurotus” sunt perfecte pentru diete și sunt o sursă bună de proteine. De asemenea, au rol antibacterian și antioxidant. De asemenea, contribuie la întărirea sistemului imunitar.
O sursă naturală de fibre, vitamine B și acid folic ce îți oferă totodată și o cantitate semnificativă de proteine. Profită de ele pe perioada postului și combină-le după placul tău, se prepară ușor și susțin buna funcționare sănătosă a organismului tău.
Poți să înlocuiești carnea inclusiv la prepararea sarmalelor cu ciuperci. O altă variantă de substitut al cărnii pe proada postului și nu numai este vânăta, gustoasă, sațioasă și sănătoasă atunci când nu folosești prea mult ulei la prepararea ei.
Leguminoasele
Lintea roşie, mazărea, fasolea uscată, bobul, năutul – toate aceste leguminoase îţi vor colora farfuria şi vor da savoare mâncărurilor, furnizându-ţi nutrimenţi de calitate. Circa 10% dintr-o porţie de leguminoase este reprezentată de proteine. Ţine cont însă că sunt greu de digerat şi pot da balonări şi flatulenţă. Nu le consuma în cantităţi mari dacă ai bila leneşă sau dacă suferi de boli ale ficatului şi intestinului.
Cerealele
Cerealele şi produsele pe bază de cereale – orez, griş, pâine, paste – sunt o sursă preţioasă de proteine. Combină 100 g de orez (din categoria cerealelor) cu 100 g de năut (din categoria leguminoaselor) şi vei primi echivalentul proteinelor din 100 g de carne.
Fructele oleaginoase
Ţi se par bune doar pentru gustări? Ei bine, află că 100 g de fructe oleaginoase – alune, nuci, migdale, caju – furnizează echivaletul în proteine a 100 g de carne! Adică, circa 17 g proteine (carnea conţine 20 g).
Peştele
În zilele când este dezlegare, peştii şi fructele de mare reprezintă o alternativă gustoasă la carnea roşie şi oferă o cantitate mare de proteine de calitate: 16 g de proteine la 100 g. Şi cum peştele este un produs de origine animală, nu e nevoie să-l combini cu alte surse vegetale pentru a obţine toţi aminoacizii de care e nevoie pentru buna funcţionare a organismului.